Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 25 NOVEMBER

2005 IN KORT BESTEK

Vlaamse Regering in kort bestek - 25 november 2005

Op voorstel van minister-president Yves LETERME:

De Vlaamse Regering wijzigt het besluit over de toekenning van subsidies voor het toepassen van milieuvriendelijke landbouwproductiemethoden en het instandhouden van de genetische diversiteit. De wijziging betreft de samenstelling van de geschillen- adviescommissie. De voorzitter en ondervoorzitter zijn respectievelijk jurist en ingenieur. Het zou wenselijker zijn dat de voorzitter en zijn plaatsvervanger beiden juristen zijn. Om die reden voorziet het nieuwe besluit in de mogelijkheid om een plaatsvervangende voorzitter aan te duiden en kan aan de minister worden voorgesteld om een jurist als plaatsvervanger te benoemen. De functie van ondervoorzitter heeft in die omstandigheden geen bestaansreden meer en kan bijgevolg geschrapt worden.


* * *

In toepassing van een Europese verordening keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed over de erkenning van voedselkwaliteitsregelingen die aangemeld kunnen worden voor Europese cofinanciering. Het besluit bepaalt dat een vereniging een aanvraag tot erkenning als centrum voor duurzame landbouw kan indienen bij de afdeling Duurzame Landbouw van de Vlaamse overheid. Erkende centra kunnen dan een aanvraag tot erkenning van een voedselkwaliteits- regeling indienen.

Op voorstel van minister-president Yves LETERME en van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

Om de betaling van facturen niet in het gedrang te brengen en met het oog op het vermijden van eventuele verwijlintresten beslist de Vlaamse Regering tot herverdeling van gesplitste ordonnanceringskredieten binnen het departement Leefmilieu en Infrastructuur (LIN).


* * *

Om de betaling van diverse schuldvorderingen niet in het gedrang te brengen beslist de Vlaamse Regering tot gedeeltelijke verdeling van het provisionele bufferkrediet voor het departement Leefmilieu en Infrastructuur (LIN).

Op voorstel van vice-minister-president Fientje MOERMAN:

De Vlaamse Regering besliste begin juni vorig jaar tot oprichting van een Competentiepool Flanders' FOOD vzw, gericht op de voedingsindustrie. Het nieuwe centrum heeft als doel het tastbaar maken van innovatie door het uitwerken en ter beschikking stellen van kennis, bruikbaar vertaald voor de verschillende sectoren van de voedingsindustrie. Het innovatiecentrum zal hiervoor nauw samenwerken met universiteiten en onderzoeksinstellingen. Na de uitvoering van het voortraject kent de Vlaamse Regering nu 10 miljoen euro steun toe aan Flanders' FOOD. Ze hecht ook haar akkoord aan het convenant met het IWT en Flanders' FOOD.


* * *

De Vlaamse Regering wijzigt de raad van bestuur van het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen. Herwig Dejonghe wordt vertegenwoordiger van de Vlaamse Regering en Martine Reynaers wordt lid op voordracht van de betrokken representatieve werkgevers- en middenstandsorganisaties die in de SERV zitting hebben.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje MOERMAN en van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan twee voorontwerpen van decreet die instemmen met de overeenkomst tussen de BLEU en respectievelijk Congo en Uganda. De twee voorontwerpen van instemmingsdecreet worden voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

De Vlaamse Regering keurde begin juni vorig jaar een samenwerkingsakkoord goed tussen het Brussels Hoofdstedelijk, het Waalse en het Vlaamse Gewest, de Vlaamse en de Duitstalige Gemeenschap en de Franse Gemeenschapscommissie over de interregionale mobiliteit van werkzoekenden. Het akkoord voorziet een concrete samenwerking op zes domeinen: informatie-uitwisseling van vraag en aanbod, bevordering van interregionale mobiliteit, bevordering van taalopleidingen, organisatie van regio-overschrijdende opleidingen, opzetten van sociale noodplannen voor de wederinschakeling van werknemers die het slachtoffer zijn van grensover- schrijdende herstructureringen en het opzetten van een gecoördineerd actieplan Brussel-Rand. In juli van dit jaar keurde de Vlaamse Regering principieel een samenwerkingsakkoord goed met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest over de afstemming tussen het opleidings- en het arbeidsmarktbeleid en de bevordering van de mobiliteit van werkzoekenden. Het behelst onder meer een samenwerking inzake werkaanbiedingen; de oprichting van drie werkwinkels; extra taalopleidingen; een oprichting van een crisiscel bij herstructurering, collectief ontslag of faillissement; mobiliteit met de Vlaamse Rand en overleg inzake mogelijke regularisering. Op vraag van de Brusselse Regering werden recent nog enkele wijzigingen aangebracht. De Vlaamse Regering beslist nu tot ondertekening van het akkoord.


* * *

Na advies van de Raad van State keurde de Vlaamse Regering eind september definitief een uitvoeringsbesluit goed bij het decreet van 30 april 2004 over het verwerven van een titel van beroepsbekwaamheid. Dit decreet heeft als doel een individu, dat aan een beroep verbonden competenties heeft verworven, te verrijken met een titel van beroepsbekwaamheid. Een titel van beroepsbekwaamheid is een beloning voor gedane leerinspanningen en maakt competenties zichtbaar. Een titel levert in het bijzonder voor kansengroepen een opwaardering op en versterkt de positie op de interne en externe arbeidsmarkt. Nu hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan een besluit dat de beroepen bepaalt waarvoor een titel van beroeps- bekwaamheid kan worden uitgereikt.


* * *

Het Continental Theological Seminary in Sint-Pieters- Leeuw wordt erkend als geregistreerde instelling voor hoger onderwijs. Het is een centrum voor voorbereidende en verdergezette theologische studies van de Pinksterkerk en heeft als doel mannen en vrouwen voor te bereiden voor het christelijk geestelijk ambt door hen ertoe te brengen zichzelf geestelijk, emotioneel, intellectueel en cultureel verder te ontwikkelen om God en hun medemens beter te kunnen dienen.


* * *

Het decreet van 18 januari 2002 over de eindtermen, de ontwikkelingsdoelen en de specifieke eindtermen in het voltijds gewoon en buitengewoon secundair onderwijs legt een afwijkingsprocedure vast voor inrichtende machten die van oordeel zijn dat de door de overheid vastgestelde eindtermen onvoldoende ruimte laten voor de realisatie van hun eigen pedagogische en onderwijskundige opvattingen of ermee onverzoenbaar zijn. In voorkomend geval moeten zij alternatieve gelijkwaardige eindtermen formuleren. Voor de pool 'Rudolf Steinerpedagogie' keurde de Vlaamse Regering medio september een
afwijkingsaanvraag goed. Ze hechtte meteen ook haar principiële goedkeuring aan een voorontwerp van decreet dat die beslissing bekrachtigt. Het ontwerp van bekrachtigingsdecreet wordt nu, na advies van de Raad van State, definitief goedgekeurd en wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse Regering wijzigt principieel een uitvoeringsbesluit bij het decreet over inspectie, dienst voor onderwijsontwikkeling en pedagogische begeleidingsdienst. De wijzigingen betreffen onder meer een conversie van bedragen in euro en een toevoeging van een paragraaf. Deze behelst een nieuwe regeling met betrekking tot het faciliteren van ICT-voorzieningen voor de onderwijsinspectie. Zo wordt er een forfaitaire ICT- vergoeding per inspecteur ingevoerd. Met deze vergoeding voorziet de inspecteur in al zijn behoeftes inzake ICT. Minimale productvereisten worden door de inspectieraad opgelegd en na elke periode van vier jaar gebeurt een afrekening op basis van ingebrachte facturen. Niet aangewende middelen worden op basis van de afrekening teruggevorderd. Het besluit wordt nog geagendeerd voor onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties.


* * *

In overeenstemming met de bepalingen in het decreet Gelijke Onderwijskansen wordt het initiatief kunstinitiatie kansarme en/of allochtone leerlingen geregeld via een tijdelijk project. Het decreet delegeert de concrete uitwerking aan de Vlaamse Regering. Op 30 juni van dit jaar liepen alle projecten ten einde. Het gewijzigde Onderwijsdecreet XV zorgt er voor dat nieuwe projecten kunnen worden gestart vanaf het schooljaar 2005-2006. De Vlaamse Regering keurt nu principieel een besluit goed dat de aanstelling van personeelsleden en de uitbetaling van een werkingsbudget terzake regelt. Op het einde van de projectperiode, in 2008, zal de onderwijsinspectie een evaluatierapport voorleggen. Op basis van die resultaten kan er worden beslist om deze maatregelen al dan niet structureel te verankeren. Het besluit wordt nog voorgelegd aan alle representatieve vakorganisaties.


* * *

De Vlaamse Regering kent 255.000 euro werkingssubsidie toe voor het eerste werkjaar van het sectorconvenant voor de textielsector in het kader van het nieuwe convenant 2005-2007.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE, van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN en van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke verdeling van een provisioneel krediet voor de verdere uitvoering van de maatregelen beslist op de Ondernemingsconferentie 2003. In totaal betreft het een overheveling van 28 miljoen euro naar de domeinen Werk en Sociale Economie.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE en van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke verdeling van een provisioneel krediet voor de verdere uitvoering van de maatregelen beslist in het Vlaams Werkgelegenheidsakkoord van 21 maart 2003. Het betreft een overheveling van 25,675 miljoen euro naar het domein Werk.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE en van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

De Vlaamse Regering keurde begin deze maand principieel de conceptnota goed over experimenten op het vlak van netoverstijgend leerlingenvervoer in het gewoon basisonderwijs. Ze trekt een bedrag van 1,2 miljoen euro uit voor pilootprojecten in een beperkt aantal gemeenten. Een gemeente die wil instappen in het project, moet voldoen aan een aantal voorwaarden. Daarom keurt de Vlaamse Regering nu een aantal vooropgestelde selectiecriteria goed die door de ambtelijke commissie zullen worden toegepast bij de selectie van de pilootgemeenten.

Op voorstel van Vlaams minister Inge VERVOTTE:

In het kader van de organisatie van de zorgverzekering wijzigt de Vlaamse Regering de regeling van de voorschotten op de subsidie voor werkingskosten van de zeven zorgkassen. Aan de definitieve subsidie verandert er niets.


* * *

De Vlaamse Regering neemt kennis van het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding 2005-2009. Ze engageert zich bij elk nieuw ontwerp van reglementering of beleidsmaatregel die ter beslissing wordt voorgelegd, rekening te houden met de in het plan opgenomen sectorspecifieke doelstellingen en concrete maatregelen. Het actieplan wordt overgezonden naar de federale regering, met het oog op de verdere opvolging van de Top van Lissabon, en meer bepaald met het oog op het opstellen van een geactualiseerd nationaal actieplan.


* * *

Bij besluit van de Vlaamse Regering van 6 december 2002 werd aan de Limburgse Kankerstichting een subsidie toegekend van 205.000 euro voor het onderzoeksvoorstel 'Verdere epidemiologische evaluatie van een blaaskanker- cluster in de regio rond Hasselt-Alken'. De subsidieperiode, die liep tot 31 mei 2005, wordt nu - zonder verhoging van het subsidiebedrag - verlengd tot eind dit jaar. Zo wordt de periode gesynchroniseerd met deze van de andere medefinanciers: Provincie Limburg en het Limburgse Kankerfonds.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

De Vlaamse Regering beslist tot verdeling van de tweede schijf van de Lotto-opbrengsten naar diverse allocaties.


* * *

In het kader van de implementatie van de nieuwe structuren Beter Bestuurlijk Beleid neemt de Vlaamse Regering een aantal beslissingen in verband met de transitie van de begroting en boekhouding.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX:

De Vlaamse Regering kent een voorschot toe op de subsidie van de loonkosten van het vierde kwartaal van 2005 aan bepaalde initiatieven binnen het beleidsdomein Cultuur, Jeugd en Sport, die personeelsleden tewerkstellen in een gewezen DAC-statuut.

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De Vlaamse Regering keurde op 17 juni van dit jaar definitief een besluit goed over de aanduiding en uitoefening van de management- en projectleidersfuncties en van de functie van algemeen directeur bij de diensten van de Vlaamse overheid. Het besluit omvat onder meer de selectieprocedure en de rechtspositieregeling voor deze ambten. In dit besluit wordt nog voorzien in de vaste benoeming van de algemeen directeurs overeenkomstig een optie in het kaderdecreet Bestuurlijk Beleid. In tussentijd werd in het Vlaams Parlement een ontwerpdecreet ingediend dat dit kaderdecreet Bestuurlijk Beleid wijzigt. Doel van het ontwerpdecreet is een meer neutrale formulering van de herplaatsingsmogelijkheden in de topfuncties van N-niveau en niveau algemeen directeur, zonder uitspraken te doen over de aard van de rechtspositie (mandaat of vaste benoeming). De Vlaamse Regering stemde daarmee in. Daarom wijzigde ze medio juli principieel het bovenvermelde besluit van 17 juni en trok ze het besluit over het geldelijk statuut van de titularissen van een management- of projectleiderfunctie en van algemeen directeur in. Na advies van de Raad van State keurde de Vlaamse Regering het wijzigingsbesluit begin september definitief goed. Concreet zullen de functies van leidinggevend ambtenaar en algemeen directeur vanaf nu bij wijze van mandaat worden ingevuld. Algemeen directeurs zullen ook aangesteld kunnen worden bij departementen en niet enkel bij de agentschappen. Nu stelt ze de inwerkingtreding van de besluiten van 17 juni en 9 september vast op 18 november 2005.


* * *

De Vlaamse Regering beslist principieel tot gunning van een nieuw contract voor een gemeenschappelijk ICT- dienstverleningsaanbod in 2008, ter vervanging van het dan aflopende ICT-contract met EDS-Telindus. De gunning gebeurt via een onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.


* * *

De Vlaamse Regering keurt principieel het voorontwerp van decreet goed dat sommige bepalingen wijzigt in Titel II van de decreten betreffende de radio-omroep en de televisie. De aanpassingen betreffen onder meer de koppeling van de openbare omroepopdracht aan het maatschappelijke doel van de VRT, de voorwaarden aan de merchandising- en nevenactiviteiten en enkele bepalingen over de raad van bestuur. Advies over het voorontwerp van decreet wordt ingewonnen bij de Mediaraad en de SERV.

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS en van Vlaams minister Kris PEETERS:

In het kader van de onderlinge samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland met betrekking tot het Schelde- estuarium beslist de Vlaamse Regering tot goedkeuring en ondertekening van vier Scheldeverdragen: de uitvoering van de ontwikkelingsschets 2010, de samenwerking inzake Beleid en Beheer van het Schelde-estuarium, de samenwerking inzake Gemeenschappelijk Nautisch Beheer en de overgang naar een loodsgeldontkoppeling.

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS:

De Vlaamse Regering beslist om het vonnis van het Hof van Beroep in Brussel inzake een geschil tussen een aannemer en de Vlaamse overheid uit te voeren. Het gaat om een geschil uit 1986 over een prijsherziening in het kader van verbredingswerken in de insnede van Eigenbilzen in het Albertkanaal. Het arrest verplicht de Vlaamse overheid tot betaling van een schadevergoeding van 6,27 miljoen euro. De Vlaamse Regering beschouwt dit als een last uit het verleden, want daterend van vóór de regionalisering. De Vlaamse Regering legt daarom 50% van het te betalen bedrag ten laste van het Vlaams Fonds voor de Lastendelging.


* * *

De Vlaamse Regering neemt kennis van de aanbevelingen van de Vlaamse Klimaatconferentie. Ze hecht haar goedkeuring aan het voorstel van aanpak voor de verwerking van de resultaten van de Klimaatconferentie in de opmaak van het Vlaams Klimaatbeleidsplan 2006-2012. Ze herbevestigt haar oproep aan al haar ministers om vanuit de eigen beleidsdomeinen een maximale bijdrage te garanderen in de voorbereiding van het tweede Vlaams Klimaatbeleidsplan door het aanpassen of -scherpen van de huidige projecten en de definiëring van nieuwe reductiemaatregelen. Ze gelast al haar ministers om de evaluatie van de resultaten van de klimaatconferentie betreffende hun beleidsdomeinen over te maken aan de bevoegde minister. Tot slot neemt ze kennis van de mogelijkheid dat via de inzet van flexibiliteitsmechanismen de nodige emissierechten kunnen worden aangekocht om tijdig de reductiekloof met de doelstellingen in 2008-2012 voortvloeiend uit het Kyoto-protocol te dichten, in zoverre dat daartoe kredieten voorzien zijn en de gepaste financieringsstructuren werden uitgebouwd.


* * *

De Vlaamse Regering stelt het investeringsbudget voor de uitbouw van de bovengemeentelijke zuiverings- infrastructuur voor het programmajaar 2007 vast op 100 miljoen euro. Ze hecht haar goedkeuring aan het Optimalisatieprogamma 2007-2011: Ontwerp-investerings- programma voor de optimalisatie van de bovengemeentelijke zuiveringsinfrastructuur in Vlaanderen. Het nog resterende budget van het programmajaar 2006 wordt aangewend voor de overloop van het investerings- en renovatieprogramma. De uitvoering van het Optimalisatie- programma gebeurt door de nv Aquafin.


* * *

De Vlaamse Regering gaat akkoord met de openbare aanbesteding van de tweede fase van de aanlegbaggerwerken voor het Kluizendok door het havenbedrijf Gent en het toekennen van een subsidie van 100%.


* * *

De Vlaamse Regering keurt principieel een voorontwerp van decreet goed dat een aantal verbeteringen beoogt aan diverse decreten over energie en leefmilieu. Het voorontwerp van decreet wordt voor advies voorgelegd aan de SERV en de MiNa-raad.


* * *

De Vlaamse Regering stemt in met een alternatieve financiering voor de realisatie van een inhaalbeweging in het domein van openbare werken via publiek-private samenwerking. In een eerste fase gaat het om volgende projecten: de noordelijke wegontsluiting van de luchthaven van Zaventem, de Noord-Zuid verbinding Helchteren-Houthalen, de ontdubbbeling van de Scheldebrug in Temse (inclusief renovatie van de bestaande brug), de Noord-Zuid verbinding Kempen, het omvormen van de AX havenrandweg Zuid naar Zeebrugge en het vervolledigen van de zuidelijke tak van de R4 in Merelbeke. Ze gelast de bevoegde minister de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) op te dragen de oprichting van VIA-Invest voor te bereiden, een onderhandelingsprocedure te starten voor de keuze van de financieel en juridische adviseur en een voorstel van DBFM-contract (Design, Build, Finance, Maintain) en bestekken uit te werken in samenspraak met de administraties Wegen en Verkeer en Ondersteunende Studies en Opdrachten.

Op voorstel van Vlaams minister Marino KEULEN:

De Vlaamse Regering beslist principieel tot oprichting van een basisoverlegcomité voor de gewestelijke ontvangers. Het besluit wordt geagendeerd op het Hoog Overlegcomité Vlaamse Gemeenschap en Vlaams Gewest.


-----
einde

-----