ROC Friese Poort


Sinneboatenrace | 23-11-2005

De afdeling Techniek van de vestiging Sneek heeft zich aangemeld voor de Frisian Nuon Solar Challenge 2006. Dit is - in navolging van de beroemde solar autorace in Australië - een elfstedentocht voor zonneboten. De wedstrijd staat open voor teams van universiteiten en (hoge)scholen en voor gespecialiseerde bedrijven uit de gehele wereld. Op dit moment hebben 18 teams zich ingeschreven, waaronder de TU Delft (winnaars van de solarrace in Australië), maar ook teams uit Jordanië, Duitsland en Polen. Een team van deskundigen volgt de bouw van de zonneboten en beoordeelt uiteindelijk of de teams daadwerkelijk aan de start kunnen verschijnen.

De boten mogen alleen gebruik maken van zonne-energie en moeten uiterst efficiënt omgaan met het toegestane vermogen. Net als bij de schaatswedstrijd zal er ook gekluund moeten worden. Het evenement start op 26 juni 2006 in Leeuwarden. De Friese hoofdstad is op 1 juli ook de finishplaats van de tocht. In zes dagen wordt 220 km gevaren, zoveel mogelijk langs de historische route van de Elfstedentocht op de schaats. De Frisian Nuon Solar Challenge combineert zo de ontwikkeling van duurzame energie met de route van de beroemde Friese Elfstedentocht.

De vestiging Sneek heeft zich aangemeld als deelnemer voor de snelste categorie, de A-klasse, waar boten tot 100 kg (excl. panelen) en bemand door 1 persoon worden toegelaten. De deelname van Sneek is een multi-samenwerkingsverband tussen de technische afdelingen van de vestiging zelf en watersportbedrijven in de regio. Als startteam zijn drie deelnemers elektrotechniek en vier deelnemers werktuigbouwkunde begonnen met een oriënterend ontwerp. Zij hopen eind dit jaar een definitief concept op tafel te krijgen.