Provincie Overijssel

Dijkverlegging Welsum en Fortmond van de baan

De landelijke stuurgroep Ruimte voor de Rivier heeft staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat geadviseerd een streep te zetten in de plannen voor een dijkverlegging bij Welsum en Den Nul-Fortmond in Overijssel.

De dijkverleggingen zijn als maatregel voor de lange termijn opgenomen in de planologische kernbeslissing Ruimte voor de Rivier (PKB RvR) van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Door de inspraakreacties die afgelopen zomer zijn ingediend door de inwoners van de streek, de gemeente en de provincie is het hele plan nog eens tegen het licht gehouden. Nieuwe berekeningen door het ministerie geven aan dat de dijkverlegging in dit gebied niet meer nodig is. Wel moet er extra beheer en onderhoud plaatsvinden in de uiterwaarden, ook in de Duursche waarden. Bovendien dient het inrichtingsplan Fortmonder- en Welsummerwaarden te worden aangepast. Door deze maatregelen zal de rivierafvoer minder worden belemmerd.

IJssel

Om te anticiperen op toekomstige ontwikkelingen zijn in het eerste deel van de PKB een aantal ruimtelijke reserveringen opgenomen, waaronder de twee dijkverleggingen in de gemeente Olst-Wijhe. De stuurgroep houdt in haar advies vast aan de meeste ruimtelijke reserveringen, maar maakt op onderdelen een uitzondering door ze te schrappen.

Gedeputeerde Piet Jansen, verantwoordelijk voor water in Overijssel, is zeer blij met het maatregelpakket voor de IJssel. Door het schrappen van de reserveringen voor de eventuele dijkverleggingen wordt een hoop onzekerheid in de regio weggenomen. Daarnaast worden er voldoende maatregelen genomen om perioden van hoog water op te kunnen vangen. De dijkverleggingen zijn daardoor onnodig geworden.â

Ook wil de stuurgroep, op uitdrukkelijk verzoek van de regio, de mogelijkheid openhouden om bij Kampen op korte termijn een hoogwatergeul aan te leggen. âIn eerste instantie zouden daar voor 2015 baggerwerkzaamheden uitgevoerd wordenâ aldus gedeputeerde Jansen. âIndien de regio echter een plan voor aanleg van een bypass kan afronden en daar financiële dekking voor is, zou die bypass daarvoor in de plaats kunnen komen.â

Koploperprojecten

Vooruitlopend op de definitieve vaststelling van de planologische kernbeslissing Ruimte voor de Rivier zijn er in een aantal regioâs al maatregelen in uitvoering, de zogenaamde Koploperprojecten. Voor Overijssel zijn dit de dijkverlegging bij Westenholte en de vergraving van de Scheller en Oldeneler uiterwaarden bij Zwolle. In navolging van deze projecten heeft de stuurgroep aan de staatssecretaris voorgesteld om ook de vergraving van de Keizers- en Stobbenwaard en de geul door de uiterwaarden langs het IJsselhotel en Worpplantsoen bij Deventer als Koploperproject aan te wijzen.

Besluit

Staatssecretaris Schultz zal het advies van de stuurgroep Ruimte voor de Rivier meenemen in het PKB. In deze landelijke stuurgroep Ruimte voor de Rivier zijn het Interprovinciaal Overleg, de Unie van waterschappen, de Vereniging van Nederlandse riviergemeenten en vertegenwoordigers van het Rijk vertegenwoordigd.

Naar verwachting zal de staatssecretaris op 22 december het PKB Ruimte voor de Rivier ter beoordeling aan het kabinet voorleggen. Het project Ruimte voor de Rivier is een nieuwe aanpak van hoogwaterbescherming waarin de rivieren meer de ruimte krijgen. De maatregelen in het plan moeten bijdragen aan een veilig rivierengebied met een goede balans tussen landbouw, natuur en het stedelijk gebied.