Provincie Overijssel

Overijssel voert vuurwerktaken gedegen uit

De provincie Overijssel heeft de diverse vuurwerktaken actief en gedegen opgepakt. Op vrijwel alle punten is sprake van meerwaarde, zoals het verhogen van veiligheid, voldoende inzet van deskundige medewerkers, uniforme toepassing van regelgeving en de beschikbaarheid en uitwisseling van gegevens over de vuurwerkbranche.

Dit zijn enkele bevindingen uit het rapport âEvaluatie uitvoering Vuurwerkbesluit provincie Overijsselâ dat is opgesteld door NovioConsult Van Spaendonck.
De provincie Overijssel is blij dat de huidige wijze van uitvoering zich op een zeer behoorlijk niveau bevindt. Ook zijn er in het rapport een beperkt aantal verbeterpunten naar voren gekomen. De verbeterpunten richten zich onder andere op het optimaliseren van de eigen organisatie, waaronder het publiceren van vergunningen voor vuurwerkevenementen en de administratieve afhandeling van aanvragen, en de afstemming met partners.
Uit de evaluatie blijkt ook kritiek van de vuurwerkbranche. Deze kritiek richt zich vooral op de regelgeving zelf. De branche is van mening dat de regels (te) strikt worden geïnterpreteerd.

Met de evaluatie wil de provincie de veiligheid, kwaliteit, klanttevredenheid en vereenvoudiging van wet- en regelgeving waarborgen. Bij de evaluatie zijn zoveel mogelijk partners zoals de regionale brandweer, gemeenten, landelijke vuurwerkcoördinatoren en vuurwerkondernemers betrokken. De provincie Overijssel zal ook in de toekomst kritisch blijven kijken naar de uitvoering van de vuurwerktaken.

Verder stelt NovioConsult Van Spaendonck in haar rapport voor om de vergunningverlening voor de opslag van meer dan 10.000 kg consumentenvuurwerk over te dragen aan de gemeenten. De provincie Overijssel is echter van mening dat het op dit moment nog te vroeg is voor bevoegdheidsverdeling. âWij staan open voor veranderingenâ, meent gedeputeerde Rietkerk, portefeuillehouder Ruimte en Milieu in Overijssel, âmaar hierover voert het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer nu op landelijk niveau een discussie. Wij willen deze discussie graag afwachten.â

Het nieuwe Vuurwerkbesluit, in werking getreden in 2002, heeft de provincies belast met nieuwe taken voor vuurwerkevenementen, vuurwerkinrichtingen en de coördinatie op het gebied van vuurwerk. Na invoering en enkele jaren ervaring, heeft de provincie Overijssel besloten om haar uitvoeringstaken op het gebied van vuurwerk tegen het licht te houden. De opdracht hiervoor is verstrekt aan het externe adviesbureau NovioConsult Van Spaendonck.

De conclusies van NovioConsult Van Spaendonck komen overeen met de bevindingen van de VROM-inspectie. De VROM-inspectie heeft in de periode van januari tot en met juli 2004 onderzoek gedaan naar de wijze waarop provincies hun coördinerende rol op het gebied van vuurwerk uitvoeren en of ze deze rol op adequate wijze invullen.