Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-Gravenhage Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk AM/ESM/05/96368

Onderwerp Datum Financiering kabinetsprioriteiten na sluiting ESF 25 november 2005

Op 9 november jl. heb ik met de Vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid gesproken over de volledige benutting van het Europese Sociale Fonds (ESF) en de consequenties voor de sluiting van het ESF-loket1. Na de sluiting van het ESF-loket op vrijdag 28 oktober jl. heeft het kabinet gezocht naar een oplossing voor een drietal projecten. Het gaat hierbij om de drie projecten waarover door het kabinet uitdrukkelijke toezeggingen aan uw Kamer zijn gedaan en die gedeeltelijk met ESF-subsidie zouden worden gefinancierd.

Mede namens de Ministers van Financiën, voor Vreemdelingenzaken en Integratie (VenI) en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) deel ik u mee dat het Kabinet uit de generale middelen het benodigde budget, in totaal maximaal 195 miljoen euro, beschikbaar stelt. Het beschikbare budget kan worden besteed aan dezelfde doelstellingen, doelgroepen en kostensoorten als de bedoeling was, en zou zijn toegestaan, met ESF-subsidie. Het Agentschap SZW zal dit toetsen en beoordelen. Hierdoor kunnen gemeenten en scholen extra projecten uitvoeren voor allochtone vrouwen, jongeren zonder startkwalificatie en voor het opzetten van dagarrangementen en combinatiefuncties.

Het gaat daarbij om de volgende projecten:

· TaalTotaal. Dit betreft inburgeringstrajeceten voor allochtone vrouwen om hen toe te leiden naar het inburgeringsexamen conform het actieplan van de Commissie Pavem. Geplande ESF- bijdrage was maximaal 45 miljoen euro over twee jaar (2006 en 2007). De Minister voor VenI is eindverantwoordelijk voor de uitvoering en besteding van de middelen. De uitvoering zelf gebeurt door gemeenten.

· Dagarrangementen en Combinatiefuncties. Het gaat hierbij om het verbeteren van de mogelijkheden om arbeid en zorg te combineren. Het programma Dagarrangementen en Combinatiefuncties sluit nauw aan bij de uitvoering van de motie Van Aartsen/Bos, zie ook de


1 Zie ook mijn brieven van 4 november 2005 (TK 26642, nr. 74) en van 9 november 2005 (TK 26642, nr. 75).


2

brief van de Ministers van OCW en SZW over dit onderwerp (kenmerk OCW PO/ZO/2005/52794) van 25 november 2005. Met deze brief is ook de vraag van de Vaste Kamercommissie OCW d.d. 4 november jl. terzake beantwoord. Geplande ESF-bijdrage was maximaal 100 miljoen euro over twee jaar (2006 en 2007). De Minister van OCW en de Minister van SZW zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor dit programma. De uitvoering zelf gebeurt onder verantwoordelijkheid van gemeenten en provincies, zoals ook is aangegeven in de brief van 10 oktober jl. die door de minister van OCW en de minister van SZW aan uw Kamer is aangeboden.

· Bestrijding voortijdig schoolverlaten (VSV), en projecten in het kader van de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Het gaat hier om projecten, uitgevoerd door gemeenten en scholen, waarbij het doel is om jongeren op school te houden en dan wel terug te leiden naar school of een aangepast leerwerktraject aan te bieden, teneinde ervoor te zorgen dat zij met een startkwalificatie de arbeidsmarkt betreden. Geplande ESF-bijdrage was maximaal 50 miljoen euro voor het schooljaar 2006/2007 (voor het huidige schooljaar is al ESF-subsidie verstrekt). De Minister van OCW is eindverantwoordelijk voor de uitvoering en de besteding van de middelen. De uitvoering zelf gebeurt door gemeenten en scholen.

Over de wijze waarop de middelen in de begrotingen zullen worden opgenomen, zult u bij Voorjaarsnota 2006 worden geïnformeerd.
Ik zal u verder, zoals ik ook bij eerdere brieven heb aangegeven, uiterlijk 1 december a.s. een brief sturen waarin ik nader inga op de overige vragen onder meer voortkomend uit het Algemeen Overleg van 9 november jl.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)