CD&V

Vlaams actieplan armoedebestrijding 2005-2009 goedgekeurd

De Vlaamse Regering heeft het Vlaams Actieplan Armoede 2005-2009 goedgekeurd. In dit plan staan alle maatregelen die de regering tot 2009 wil nemen voor de bestrijding van de armoede. Coördinerend Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte heeft de maatregelen van alle ministers samengebracht en verwerkt in het actieplan. Enkele concrete actiepunten uit het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding:
· optimaliseren van de schuldbemiddelingsdiensten in CAW en OCMW (opleiding voor schuldbemiddelaars, handboek schuldbemiddeling uitwerken, juridische helpdesk uitbouwen)
· extra aandacht voor financieel zwakkeren in de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg
· minimumlevering van elektriciteit en aardgas (evaluatie huidige uitvoeringsbesluiten, plaatsing budgetmeters,...)
· cultuurdeelname voor mensen in armoede bevorderen
· aandacht voor armoede in lokaal sportbeleid (drempels wegwerken, toegankelijkheid clubs verhogen,...)
· nieuw financieringssysteem voor leerplichtonderwijs op basis van leerlingenkenmerken (gelijke kansen voor elke leerling, wanneer een school een groter aandeel leerlingen uit doelgroep heeft, zal er extra financiering worden voorzien)
· onderwijsparticipatie van kleuters verhogen (Kinderen uit een financieel zwakker gezin gaan vaak pas op latere leeftijd naar school. Vroegtijdige participatie maakt de kans op achterstand kleiner.
· tewerkstelling van ervaringsdeskundigen (beroepsprofiel opstellen waardoor ED een goede verloning kunnen bekomen, zoeken naar structurele en zinvolle tewerkstelling)
· uitbreiding van het aantal sociale woningen

Er is gekozen voor een nieuwe aanpak bij het opstellen van het plan
· Alle actoren zijn betrokken bij het opstellen van het plan: niet alleen de Vlaamse Regering (kabinetten en hun administraties), maar ook de verenigingen en de mensen die in armoede leven zelf. Via de verenigingen waar armen het woord nemen zijn alle maatregelen besproken en konden de mensen in armoede hun grootste bekommernissen aangeven. Deze werden ook mee opgenomen in het plan.
· Het plan wordt elk jaar geactualiseerd (opmeten stand van zaken, evolutie van armoede in Vlaanderen, nieuwe maatregelen...) Bij de jaarlijkse actualisatie zullen we steeds naar hun opmerkingen teruggrijpen. We zullen herbekijken of we de juiste accenten hebben gelegd en deze eventueel aanpassen aan de hand van de inbreng van de armen zelf. De consultatieronde zal ook herhaald worden om zo een echte dialoog op gang te krijgen en na te gaan of maatregelen de doelgroep ook bereiken. Inge Vervotte


CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be