Gemeente Hoorn


Afspraken spoorlijn Hoorn - Enkhuizen krijgen vervolg

Persbericht Hoorn - Enkhuizen d.d.: 25 november 2005

Aantal incidenten met tweederde verminderd

Het veiligheidsconvenant Hoorn - Enkhuizen was een succes en krijgt een vervolg. Het werd op 11 september 2003 voor de periode van twee jaar afgesloten. Sindsdien is het jaarlijks aantal incidenten met tweederde verminderd. Op 14 november hebben de acht betrokken partijen de laatste handtekening onder de veiligheidsverklaring gezet. Daarin verklaren zij hoe de partners met elkaar samenwerken bij incidenten en hoe zij acties met elkaar ondernemen bij structurele ontwikkelingen.

De aanleiding om een convenant af te sluiten was een reeks incidenten met groepen jongeren. Zij misdroegen zich zodanig dat klanten en treinpersoneel zich niet meer veilig voelden in treinen en op stations tussen Hoorn en Enkhuizen. De gemeenten Hoorn, Drechterland, Stede Broec en Enkhuizen, openbaar ministerie, politie NH-Noord, spoorwegpolitie en NS zijn vervolgens gezamenlijk met zo'n diverse acties aan de slag gegaan om de veiligheid in en om de treinen en de stations aan te pakken.

De samenwerking was een succes, want het aantal incidenten op de lijn is sinds de start van het convenant flink gedaald. In 2003 waren er nog 464 voorvallen, dit jaar verwachten de partijen uit te komen op ruim 150, een daling van ruim 300 voorvallen.

De bij het convenant betrokken partners zijn blij met het bereikte resultaat. `Het is nu zaak om dat resultaat vast te houden. Veel van de acties zijn gewoon onderdeel van de dagelijkse activiteiten geworden. De samenwerkingsafspraken zorgen ervoor dat we elkaar snel kunnen vinden als dat nodig is', concludeert burgemeester Onno van Veldhuizen van Hoorn namens de convenantpartners. NS - Regiodirecteur Herman Gelissen constateert: `Het is weer prettig treinreizen en werken op de lijn. Met deze veiligheidsverklaring heb ik er alle vertrouwen in dat onze klanten en ons personeel met een goed gevoel de trein blijven nemen. De resultaten van onze klantenpanels sterken ons in die overtuiging'.

De acties door de convenantpartijen zijn inmiddels onderdeel van de dagelijkse activiteiten geworden. Die acties zijn o.a. extra kaartcontroles, versnelde paraatheid van de regiopolitie en spoorwegpolitie, regelmatige surveillances door de Spoorwegpolitie, aandacht van de gemeenten voor hangjeugd, de inzet van het NS-project `Luisteris' en snelle acties als incidenten structureel worden. De veiligheidsverklaring is afgesloten voor onbepaalde tijd.
---