Gemeente Helmond


---

Fietsverlichtingsactie Helmondse scholieren succesvol

Groene en rode kaarten voor 2100 leerlingen Dr. Knippenbergcollege Nachtegaallaan
Op donderdag 24 november heeft het Platform Verkeersveiligheid Helmond (PVVH) een speciale fietsverlichtingsactie voor scholieren gehouden. Deze maakte onderdeel uit van de handhavingsdag van politie, stadswacht, milieudienst en gemeente in heel Helmond. 's Morgens werd er eerst gewaarschuwd. Fietsers met deugdelijke verlichting kregen een groene kaart, die zonder een rode. 's Middags hebben vrijwilligers van het PVVH en monteurs van Profile Ronald Breeman gratis de fietslichten van zo'n 150 scholieren gemaakt. De politie en stadswacht gaan de komende tijd intensief op lampen en reflectoren van (brom)fietsers controleren.

'Gaat er bij jou een lichtje branden'
Het PVVH wil met de campagne 'Gaat er bij jou een lichtje branden' in deze donkere wintermaanden extra de aandacht vestigen op het belang van goede fietsverlichting. De campagne loopt van oktober tot en met december. De eerste activiteit was op 14 oktober op 't Speelhuisplein, waar 150 mensen hun fietsverlichting gratis hebben laten maken. Het campagneonderdeel van 24 november richtte zich specifiek op scholieren, omdat fietsende jongeren kwetsbare verkeersdeelnemers zijn. Medio december komt er nog een afsluitende actie gericht op horecabezoekers. Daarnaast zijn er tijdens de campagneperiode nog andere activiteiten op het gebied van voorlichting, educatie en handhaving.

Fietsverlichtingactie 24 november
Op 24 november heeft de stadswacht 's morgens bij het Dr. Knippenbergcollege aan de Nachtegaallaan in totaal 2100 groene en rode kaarten uitgedeeld. 's Middags hebben vrijwilligers van de Fietsersbond -die deel uitmaakt van het PVVH- en fietsenmakers van Profile Ronald Breeman de verlichting van 150 scholieren gemaakt. Er zijn flink wat dynamo's, lampen en draad gratis vervangen. De kosten hiervan zijn vergoed door het PVVH. Ook was de EDUCAR aanwezig met divers voorlichtingsmateriaal over verkeersveiligheid. Ook lag er voor alle scholieren een speciale sleutelhanger klaar. 's Avonds is er intensief gecontroleerd op (brom)fietsverlichting.

Platform Verkeersveiligheid Helmond
De organisator van de campagne -het PVVH- bestaat uit zowel overheidsinstanties als belangenvereniging. De leden zijn: gemeente Helmond, politie Brabant Zuidoost, 3VO, Fietsersbond Helmond, Gehandicapten Overleg Helmond, Instituut Verkeersbrigade en de Samenwerkende ouderenorganisaties. Het platform heeft als doel om gevraagd en ongevraagd advies te geven óver en zich actief in te zetten vóór verkeersveiligheid. Kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals fietsers en jongeren, krijgen hierbij speciale aandacht. Het PVVH organiseert regelmatig campagnes. Na 'Gaat er bij jou een lichtje branden' krijgt vanaf medio december het thema alcohol in het verkeer ('Bob-campagne') in Helmond de aandacht.


---

| |