Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

persbericht

Nummer:
68

Directie:
voorlichting

25-11-2005

Status:
informatie

Stappenplan voor- en naschoolse opvang in april

Minister Van der Hoeven en minister De Geus willen de motie Van Aartsen/Bos over de voor- en naschoolse opvang samen met de scholen, vak- en ouderorganisaties en de organisaties voor kinderopvang uitvoeren. Bij die uitwerking worden ook de adviezen van de Onderwijsraad en het CPB betrokken. Het kabinet komt in april 2006 met een concreet stappenplan waarin de randvoorwaarden, het overleg met het onderwijs en de kinderopvang, een reactie op de adviezen en het financiële kader is opgenomen. Dit staat in een brief van minister Van der Hoeven en minister De Geus aan de Tweede Kamer, waarmee de ministerraad vandaag akkoord is gegaan.
Het uitgangspunt is de wens om de arbeidstijden van werkende ouders en de schooltijden van de kinderen goed op elkaar te laten aansluiten. Vanaf 1 januari 2007 wordt het schoolbestuur verantwoordelijk voor het (laten) organiseren van de voor- en naschoolse opvang van 7.30 en 18.30 uur. Het schoolbestuur kan de opvang van de leerlingen op verschillende manieren verzorgen. Voor de ouders en hun kinderen is kwaliteit daarbij van groot belang. Hoe en waar het wordt georganiseerd is aan de school en ouders. Het schoolbestuur heeft de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het onderwijs, maar kan niet verantwoordelijk zijn voor de uitvoering en kwaliteit van activiteiten buiten schooluren voor zover deze door anderen dan de school worden uitgevoerd.

Om aan de vraag van ouders te kunnen voldoen, is het belangrijk dat schoolbesturen zich tijdig kunnen voorbereiden op deze nieuwe taak. Het kabinet streeft het wetsvoorstel voor- en naschoolse opvang voor het zomerreces van 2006 naar de Tweede Kamer te sturen, zodat eind 2006 het wetstraject is afgerond. Er zal bekeken worden, onder andere op basis van de adviezen, hoe schoolbesturen op een verantwoorde wijze in positie gebracht kunnen worden om deze taak goed uit te kunnen voeren. Wanneer dat niet kan, zal gekozen worden voor een gefaseerde invoering van de voor- en naschoolse opvang vanaf 1 januari 2007.

Aan de Onderwijsraad is advies gevraagd over de verschillende mogelijkheden, consequenties en randvoorwaarden. Specifiek is aandacht gevraagd voor de consequenties voor schoolgebouwen en buitenruimten, het personeel en eventuele fasering.

Aan het CPB is gevraagd de macro-effecten in beeld te brengen voor de middellange en lange termijn.

Beide adviezen komen in februari 2006 beschikbaar. Het kabinet komt in april 2006 met een stappenplan waarin onder andere de adviezen en de gesprekken met de organisaties zijn verwerkt.


Zie ook:
brief Tweede Kamer

bijlage

brief aan de Onderwijsraad

25-11-2005
Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: ocwinfo@postbus51.nl