Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Contactpersoon

-
Datum
25 november 2005
Ons kenmerk
DGP/WV/PBM/U.05.02129
Doorkiesnummer

-
Bijlage(n)

-
Uw kenmerk
05/51/VW
Onderwerp
Systeem voor beprijzing weggebruik

Geachte voorzitter,

De vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat heeft mij per brief met kenmerk 05/51/VW verzocht een reactie te geven op het rapport van Capgemini, getiteld "Het kan ook anders", over beprijzing van het weggebruik. Een soortgelijke kamervraag is ook gesteld ten aanzien van het position paper ``Beprijzen van Mobiliteit in Nederland`` van T-Systems.

Beide stukken geven interessante inzichten en ik waardeer de bijdragen van deze bedrijven zeer. Maar zoals eerder gesteld vind ik het op dit moment niet verstandig om op individuele opvattingen van marktpartijen in te gaan.

Met het oog op uiteindelijke implementatie voorafgegaan door een aanbestedingsprocedure wil ik nu graag een zorgvuldig proces inrichten om van meerdere bedrijven duidelijk te krijgen wat hun opvattingen over prestatie-eisen en kosten van beprijzingssystemen kunnen of zouden moeten zijn. Daartoe ga ik samen met hen bezien hoe de kosten actief verlaagd kunnen worden. Het bedrijfsleven zal geconsulteerd worden om kostenontwikkelingen zichtbaar te maken, als ook om de consequenties van veranderingen in verantwoordelijkheden en prestaties (bijvoorbeeld nauwkeurigheid, beschikbaarheid, mate van naleving) van beprijzingssystemen

zichtbaar te maken, zodat het kabinet en de Kamer hierover een oordeel kunnen vormen. Op basis daarvan kan bepaald worden wat acceptabel is.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Karla Peijs.