Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Jurist Knoops adviseert advocaten Guantànamo
Onderwerp: Jurist Knoops adviseert advocaten Guantànamo Uitzenddatum: Vrij. 25 november 2005, 20.30u
Verslaggeving: Sietze van Loosdregt en Cees Overgaauw

Hamdan, voormalig chauffeur en lijfwacht van Osama bin Laden, zit gevangen op Guantànamo Bay. Hij vraagt zich namens zijn advocaten af of militaire commissies die president Bush daar heeft ingesteld, wel rechtsgeldig zijn. Het Hooggerechtshof buigt zich nu over deze kwestie. Advocaat Knoops is adviseur van de advocaten van Hamdan. Netwerk sprak met hem.

Toyota
Salim Hamdan werkte tussen 1997 en 2001 voor Bin Laden. Hij zou de leider van het terreurnetwerk Al Qaeda in een Toyota-bestelauto hebben vervoerd, in de omgeving van de stad Kandahar in het zuiden van Afghanistan.

Uitgeleverd
Nadat de Amerikanen Afghanistan in 2001 waren binnengevallen werd Hamdan opgepakt door Afghaanse strijders die pro-Amerika waren. De chauffeur werd uitgeleverd aan de Amerikanen en overgebracht naar het detentiekamp op Cuba, Guantànamo Bay.

Aangeklaagd
Negen mannen die vastzitten op Gantànamo Bay zijn inmiddels aangeklaagd. Ze worden verdacht van aanslagen op burgerdoelen en samenzwering met moord als doel.

Militaire commissie
Een militaire commissie moet ze berechten. Die commissies zijn een soort oorlogstribunaal en vinden achter gesloten deuren plaats. De verdachten kunnen de doodstraf krijgen.

Recht kraakt in zijn voegen
Advocaten en mensenrechtenorganisaties hebben veel aan te merken op de militaire commissies. De Nederlandse advocaat Knoops vindt dat het internationaal oorlogsrecht in zijn voegen kraakt door wat de Amerikanen op Guantànamo Bay aanrichten.

Netwerk archief: Guantànamo Bay
Bekijk eerdere reportages over Guantànamo Bay >> Links:
Informatie over Guantànamo Bay
Rapport Amnesty International over Guantànamo