Ingezonden persbericht


(25 november 2005 - Bericht van Omslag, werkplaats voor duurzame ontwikkeling)

P E R S B E R I C H T

Nog meer acties op Niet-Winkeldag!

Eindhoven, 25 november 2005 -
Vrolijke acties in vier steden zijn toegevoegd aan de lijst met Biet-Winkeldagactiviteiten. In Dordrecht, Geel (België),Groningen, en Leiden zijn mensen druk aan het voorbereiden! De Niet-Winkeldag is een internationale feestdag in het teken van consuminderen voor een schoner milieu en een eerlijker verdeling van de rijkdommen die de aarde biedt.

In Dordrecht hebben de mensen van de weggeefwinkel het een en ander op poten gezet. Buiten dat de 'gewone' Weggeefwinkel open is, rijdt er in de stad ook een 'mobiele' weggeefwinkel rond. Ook is er straattheater in het teken van de koopzucht. Om 15:00 uur is er een open debat over consuminderen op de Onthaastingsplek. De Dordtse Weggeefwinkel is gevestigd aan de Spuiweg 72.

In Geel (België) voert de Actieorganisatie Acting Open Minds (AOM) ook in 2005 weer actie op Niet-WinkelDag. Met straattheater op de markt in Geel van 9:00 tot 12:00 uur. Koopzieke consumenten, flyers en symbolen van de door geld verziekte wereld zullen aanwezig zijn.

In Groningen hebben vier enthousiaste mensen hebben besloten om op ludieke wijze de overconsumptie aan de kaak te stellen. Je zult ze in de binnenstad van Groningen tegenkomen met een mobiele weggeefkraam en ook om het straattheater kun je niet heen. Meedoen? Wees om 14.00 bij de Ebbingebrug (vanaf Op Dirft)! Van daaruit lopen de Niet-Winkelaars vrolijk een route door de winkelstraten en markten van groningen.

In Leiden moet je deze Niet-Winkeldag bij de Ideewinkel op de Apothekersdijk 35 zijn! Margje Vlasveld en consorten gaan 'Tafelen' op allerlei manieren. Tafels zullen verrijzen uit allerhande materialen van de straat, mensen kunnen er vervolgens een goed gesprek krijgen. Ook draagt dichter Pieter van Midden 'tafelgedichten' voor. En er is gratis WARME chocolademelk!

Daarnaast bezint kraakgroep Emmen zich op acties vanuit de weggeefwinkel in Huize Spoorloos, Verlengde Spoorstraat 2. In Deurne en Hoorn wordt bovendien deze week in het onderwijs aandacht besteed aan Niet-Winkeldag.

Naast de acties in deze steden vinden er diverse
inspirerende activiteiten plaats in Amersfoort, Arnhem, 's-Hertogenbosch, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Vlissingen en Zevenaar komen zaterdag acties in het kader van
Niet-Winkeldag. De internationale Niet-Winkeldag (Buy Nothing Day) wordt komende zaterdag in tientallen landen gevierd.

-------

Noten voor de pers

Kijk voor meer informatie over Niet-Winkeldag en de acties op http://www.koopniets.nl of neem contact op met Omslag: 040-2910295 (Dick Verheul, Marta Resink, Annemarie Opmeer)

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Omslag, werkplaats voor duurzame ontwikkeling