Cultureel Organisatiebureau Artifex


----------
Broek in Waterland, 27 oktober 2005

In dit bericht treft u een compleet overzicht aan van al onze Kerstarrangementen. Om die reden is deze e-mailing wat uitgebreider dan normaal. Dat ik u nu al onze activiteiten in december toezend, komt mede doordat voor sommige concerten (Messiah) en balletuitvoeringen (De Notenkraker & De Muizenkoning) erg veel belangstelling bestaat.

Tevens treft u twee extra data aan van reeds georganiseerde arrangementen. Dit betreft onze ontmoeting met de Vrijmetselarij, die nu tevens op vrijdag 25 november plaatsvindt en een extra Italiaanse kookworkshop door Yolanda van der Jagt in Broek in Waterland op zaterdag 26 november. De deelnemers aan de eerste twee kookworkshops oordeelden zeer positief over deze informatieve culinaire bijeenkomst met lunch, reden temeer om deze nieuwe datum te plannen.

Graag heet ik u van harte welkom bij één van onze (kerst)arrangementen!

Met vriendelijke groeten,

René W. Chr. Dessing
Directeur Cultureel Organisatiebureau Artifex


----------

Vrijmetselarij in Amsterdam ~ vrijdag 25 november
Aan de Vondelstraat te Amsterdam staat een pand dat door architect P.J.H. Cuypers (1827-1921) werd ontworpen en waar destijds 'het Bier en Koffiehuis Vondel' was gevestigd. In 1911 verwierven de Vrijmetselaars het pand en volgde een ingrijpende verbouwing. Nu maken acht Amsterdamse loges gebruik van de tempel. Speciaal voor u opent men de deuren voor een nadere kennismaking met de Vrijmetselarij. Na een koffieontvangst gaat Jeroen Berkhout in op de geschiedenis van de orde, vertelt Evert Kwaadgras over symboliek en symbolen van de Vrijmetselaars en geeft Max de Haan toelichting op de ideologieën van de Vrijmetselaars. Dan volgt een rondgang door de tempel waarbij u ondermeer de logezaal en comparitiezaal ziet. De middag eindigt met een nazit met slotdrankje. Tijden: 13.00 - 16.15 uur. Prijs: ¤ 30,-.

Italiaans koken met Yolanda van der Jagt, Broek in Waterland ~ zaterdag 26 november Al bijna twintig jaar is Yolanda van der Jagt in de ban van goed en lekker eten. Na haar SVH opleiding tot chef werkte zij ondermeer in Restaurant De Hoefslag in Bosch en Duin, 't Koetshuis in Elst, The River Café in Londen en bij Chez Panisse in Berkeley, Californië. Na een reis door Australië, Nieuw Zeeland en Thailand begon zij met haar eigen bedrijf 'Daatjes Passie' waarmee zij kooklessen geeft, homecatering verzorgt en adviseert op culinair gebied. Op basis van deze jarenlange ervaring geeft zij in de keuken van De Raadzaal te Broek in Waterland een culinaire kookles rond de Italiaanse keuken. De workshop eindigt met een lunch in De Raadzaal waar u geniet van de gerechten die u eerder zelf heeft bereid. Desgewenst kunt u als deelnemer aan de workshop iemand aanmelden voor een leuke wandeling door Broek in Waterland, waarna uw gast ook aanzit bij de lunch in De Raadzaal. Tijden: 10.00 - 15.00 uur. Prijs: ¤ 110,-. Deelnemers aan de wandeling en lunch: ¤ 75,-.

De Vespers van Sergei Rachmaninov, Rotterdam ~ donderdag 15 december De wonderschone Vespers van Sergei Rachmaninov (1873-1943) geldt als een van de belangrijkste koorcomposities van deze grote Russische meester. In dit religieuze werk komt de voor veel Russische religieuze muziek kenmerkende weemoed en melancholie onmiskenbaar tot uitdrukking. Bijzonder is dat Nikolai Korneev met het Kamerkoor van St. Petersburg deze uitvoering voor zijn rekening neemt. Deze combinatie is inmiddels uitgegroeid tot de autoriteit op het gebied van Russische (religieuze) koormuziek. Bovendien kreeg het ensemble een Grammy Award voor de cd-opname van deze compositie. Het diner serveert men in Restaurant De Harmonie en u wandelt naar De Doelen. Tijden: 17.00 - 22.30 uur. Prijs: ¤ 97,50.

Een feestelijke avond rond de Notenkraker, Amsterdam ~ vrijdag 16, dinsdag 20, donderdag 22, vrijdag 23, maandag 26 (2de Kerstdag), donderdag 29 en vrijdag 30 december Bij het zien van het ballet 'Notenkraker & Muizenkoning' komen onwillekeurig herinneringen aan geborgenheid en Kerstmis in vroegere tijden naar boven. Dit poëtische en tegelijk feeërieke ballet van de choreografen Wayne Eagling en Toer van Schayk op muziek van Tsjaikovski zal niet nalaten indruk te maken. Een bijzonder aspect van deze voorstelling is dat het verhaal zich afspeelt in een Amsterdams grachtenpand van rond 1800. Aan het ballet gaat een feestelijk driegangen diner met wijn en koffie vooraf. Hierna maakt u in Het Muziektheater vanaf eersterangs plaatsen dit sprookjesachtige ballet mee. Met uitzondering van het arrangement op 16 december arriveert u na het diner telkens per boot bij het feestelijk verlichte Muziektheater voor een heerlijke avond ballet. VRIJDAG 16 DECEMBER. U wacht een feestelijk Italiaans buffet in Radisson SAS Hotel en u bereikt Het Muziektheater te voet. Tijden: 17.15 - 22.45 uur. Prijs: ¤ 120,-.
DINSDAG 20 DECEMBER. Deze avond dineert u in het Amstel Hotel waarna u per boot Het Muziektheater bereikt. Tijden: 17.15 - 22.45 uur. Prijs: ¤ 145,-.
DONDERDAG 22 DECEMBER. Deze avond dineert u in het Amstel Hotel waarna u per boot Het Muziektheater bereikt. Tijden: 17.15 - 22.45 uur. Prijs: ¤ 145,-.
VRIJDAG 23 DECEMBER. Na het diner in Hotel The Grand vaart u per boot naar Het Muziektheater. Tijden: 17.15 - 22.45 uur. Prijs: ¤ 137,50.
MAANDAG 26 DECEMBER (2de KERSTDAG/MATINEE). U luncht in het Amstel Hotel en vaart per boot naar Het Muziektheater. Tijden: 12.00 - 16.30 uur. Prijs: ¤ 145,-.
DONDERDAG 29 DECEMBER. Deze avond dineert u in het Amstel Hotel waarna u per boot Het Muziektheater bereikt. Tijden: 17.15 - 22.45 uur. Prijs: ¤ 145,-.
VRIJDAG 30 DECEMBER. Deze avond dineert u in het Amstel Hotel waarna u per boot Het Muziektheater bereikt. Tijden: 17.15 - 22.45 uur. Prijs: ¤ 145,-.
Veel deelnemers stellen het dragen van feestelijke kleding op prijs.

Kerstarrangement, Amsterdam ~ zondag 18 december
Na de ontvangst met koffie/gebak vaart u vanaf het Centraal Station via een aardige route naar de Hermitage Amsterdam. Hier bezoekt u de expositie 'Pelgrimsschatten. Byzantium - Jeruzalem'. Aan boord leidt een kunsthistoricus uw expositiebezoek in, daar rondleiden in de Hermitage Amsterdam niet mogelijk is. De tentoonstelling biedt met talrijke kunstschatten een interessant beeld van het Heilig Land tijdens de Byzantijnse cultuur. Aan de hand van iconen, bronzen kruizen, relikwieën en andere kunstobjecten doet u kennis op van het oostelijke christendom waarin ook de Russisch-Orthodoxe kerk haar basis heeft. Hierna rijdt u per bus naar NH Grand Hotel Krasnapolsky waar een glas Champagne en een feestelijke driegangen Kerstlunch wacht in de Wintertuin. Na deze lunch brengt het Haarlems zangcollectief The Barbers & Bishops in de Wintertuin een op het naderende Kerstfeest gericht muzikaal programma. Uiteraard omvat het programma ook enige bekende Christmas Carols. Tijden: 10.00 - 16.00 uur. Prijs: ¤ 105,-.

Het Wenen van Richard Strauss, Amsterdam ~ maandag 19 december Het Nederlands Philharmonisch Orkest brengt een feestconcert waaraan de sopraan Noemie Nadelmann solistische medewerking verleent. Het geheel staat onder leiding van de energieke dirigent Yakov Kreizberg. Op het programma staat de Suite uit 'Der Rosenkavalier' van Richard Strauss. Natuurlijk klinken ook vele bekende walsen, polka's en aria's uit operettes. Gezien de vele positieve reacties die wij vorig jaar ontvingen, belooft ook deze avond een feestelijke afsluiting van 2005 te worden. Voor het concert dineert u in Ristorante Caruso en rijdt u per bus naar het Concertgebouw. Tijden: 17.00 - 22.30 uur. Prijs: ¤ 97,50.

Weihnachts Oratorium, Amsterdam ~ dinsdag 20 december J.S. Bach heeft het Kerstverhaal met zijn Weihnachts Oratorium (BWV 248, I-VI) in zes cantates op magistrale wijze muzikaal vertaald. In de mooie Westerkerk voert het Arion Ensemble onder leiding van dirigent Chris Pouw drie cantates uit alsmede de solocantate BWV 151. U beluistert hier prachtige koorpartijen, heerlijke aria's en pure orkestrale harmonie. Het biedt de uitvoerende musici alle gelegenheid het onderste uit de kan te halen. Bijzonder is dat het Arion Ensemble bestaat uit professionele musici die zich allen specialiseren in de authentieke uitvoeringspraktijk van de muziek van J.S. Bach. Voor het diner vooraf kunt u kiezen uit twee mogelijkheden: A. U dineert in Hotel Pulitzer en wandelt naar de nabijgelegen Westerkerk waar de uitvoering om 20.15 uur aanvangt. Tijden: 17.15 - 22.45 uur. Prijs: ¤ 90,-. B. Bij Hotel Pulitzer wacht een boot waarmee u een rondvaart maakt. Men serveert u aan boord een diner. Tijdens de boottocht leidt een musicoloog het Weihnachts Oratorium in. De boot meert af voor de Westerkerk. Tijden: 17.15 - 22.45 uur. Prijs: ¤ 105,-.

The Messiah, Naarden ~ woensdag 21 december
In 1741 componeerde Georg Friedrich Händel (1685-1759) zijn Messiah (HWV 56) in 24 dagen. Hij baseerde zich hierbij op teksten uit het Oude en Nieuwe Testament. Dit prachtige werk kenmerkt zich door talrijke bekende melodieën en massale koren. In 1742 vond de première plaats in de Neale's Music Hall in Dublin en ging de recette naar een goed doel. Om die reden verzocht men de dames geen hoepelrokken te dragen. Hierdoor verkocht men honderd extra entreebewijzen. In Naarden luistert u naar Het Koor van de Nederlandse Händelvereniging en het Randstedelijke Begeleidings Orkest onder leiding van Thijs Kramer. Het concert vangt om 19.30 uur aan in de Grote Kerk, die bij uitstek geschikt is voor een uitvoering van dit magistrale werk. Solisten zijn Els Bongers (sopraan), Elisabeth von Magnus (alt), Marcel Reijans (tenor) en Pieter Hendriks (bariton). Vooraf dineert u in NH Hotel Jan Tabak in Bussum waarna een bus u naar de Grote Kerk rijdt en zo u wenst na afloop retour. Tijden: 16.30 - 23.30 uur. Prijs: ¤ 112,50. Gezien het gewilde karakter van dit concert is tijdig reserveren raadzaam.

Het Nationale Jongens- en Mannenkoor Dzvinochok uit Kiev, Nijmegen ~ vrijdag 23 december In 1967 richtte men in Kiev het uit 35 jongen en mannen bestaande nationale koor 'Dzvinochok' op. Ten tijde van het communistisch regime had het koor het tij tegen maar men wist desondanks te overleven doordat men gebruik wist te maken van profane muzikale meerstemmige tradities uit de Oekraïne. Nu zingt het koor ook religieuze liederen voor mannelijke polyfonie en inmiddels heeft het vele concerten gegeven in en buiten Rusland. Tijdens dit Kerstconcert in de Stevenskerk te Nijmegen brengt 'Dzvinochok' Kerstliederen die afkomstig zijn uit de Oekraïne. Het koor staat onder leiding van Ruben Tolmachev. Aan dit concert gaat een driegangen diner in Chalet Brakkestein vooraf en bereikt u per bus de Stevenskerk. Na het concert kunt u per bus desgewenst terugkeren naar de dinerlocatie. Tijden: 16.45 ­ 22.45 uur. Prijs: ¤ 102,50.

Aanmelden:
Indien u zich voor een van deze arrangementen wilt aanmelden, kunt u een e-mail sturen met de arrangementsnaam, uw naam, adres en woonplaats en het aantal deelnemers naar info@artifex-travel.nl. Tevens kunt u zich aanmelden via het inschrijfformulier op de website: www.artifex-travel.nl. Na ontvangst van uw betaling op giro 617780 of bank 68.66.57.926 (t.n.v. Artifex Travel, De Erven 2, 1151 AS Broek in Waterland) zenden wij u circa twee weken voor aanvang van het arrangement een schriftelijke bevestiging. Voor meer informatie zijn wij bereikbaar op tel. (020) 620 81 12.



info@artifex-travel.nl