Gemeente Dordrecht


---

Week Zonder Geweld: huiselijk geweld heeft vele gezichten

Aandacht voor de bestrijding van huiselijk geweld


Op vrijdag 25 november, Internationale VN-dag voor uitbanning van geweld tegen vrouwen, gaat voor het vierde jaar op rij de Week Zonder Geweld in Nederland van start. In de regio Zuid-Holland Zuid zijn er verschillende acties die de bestrijding van diverse vormen van huiselijk geweld onder de aandacht brengen.
26 november 2005 Kinderen getuige van huiselijk geweld Op zaterdag 26 november delen medewerkers van stichting Blijf van m'n Lijf vanaf 09.30 uur flyers uit op de Voorstraat tegenover De Slegte in Dordrecht om aandacht te vragen voor kinderen die getuige zijn van huiselijk geweld.

29 november 2005 Ouderenmishandeling
Op dinsdag 29 november 2005 reikt mevrouw A. Muller, Coördinator meld- en adviespunt Ouderenmishandeling het eerste exemplaar uit van de folder Ouderenmishandeling "Je ziet het pas, als je het gelooft" aan de heer A.T. Kamsteeg, voorzitter stuurgroep regionale aanpak Huiselijk Geweld. De overhandiging vindt om 13.45 uur plaats tijdens een bijeenkomst van het platform Ouderenmishandeling bij de Dordtse Welzijnsorganisatie, Godfried Schalcksingel 28 in Dordrecht.

De folder is een handreiking voor medewerkers van (welzijns)instellingen die mogelijk slachtoffers van ouderenmishandeling in de praktijk tegenkomen. De folder geeft tips over welke actie zij kunnen ondernemen als zij met een slachtoffer in aanraking komen. Eén op de twintig thuiswonende 65-plussers heeft te maken met een vorm van ouderenmishandeling.

30 november 2005 Huiselijk geweld onderwerp Wereldlunch Op woensdag 30 november organiseert het Centrum Maatschappelijke Ondersteuning Stimulans (v/h CIB) en de Dordtse Welzijnsorganisatie in samenwerking met de politie Zuid-Holland Zuid de 11e Wereldlunch. Bij de wereldlunches staat telkens een belangrijk maatschappelijk thema centraal. Dit keer is het thema huiselijk geweld. De Wereldlunch vindt plaats van 12.15 tot 17.00 uur in 't Hof, Hof 12 in Dordrecht. Geïnteresseerden kunnen zich nog voor de lunch aanmelden bij Stimulans tel. 078 - 613 87 22. Kosten voor deelname zijn EUR 17,- .

Uitreiking folder alarmsysteem Aware tijdens Wereldlunch Mevrouw W. Tiekstra, directeur Stichting Blijf van m'n Lijf reikt het eerste exemplaar van de folder (BE) Aware uit aan de heer A.T. Kamsteeg, voorzitter stuurgroep regionale aanpak Huiselijk Geweld. De overhandiging vindt plaats tijdens de Wereldlunch om 13.15 uur. Vrouwen die regelmatig worden bedreigd door hun ex partner kunnen in aanmerking komen voor het alarmsysteem Aware. Aware staat voor Abused Women's Active Response Emergency. Met dit alarmsysteem kunnen vrouwen met één druk op de knop de politie inschakelen zodra zij worden bedreigd.

2 december 2005 Jongeren (13-17 jaar) in gesprek met burgemeester en wethouder Zwijndrecht over geweld in jonge relaties Vrijdag 2 december gaan burgemeester A.S. Scholten en wethouder Onderwijs en Welzijn, mevrouw C. Westerman - Stoop van Zwijndrecht met leerlingen van het Develstein College in gesprek over huiselijk geweld. Het gesprek vindt om 10.30 uur plaats aan de leestafel van bibliotheek Walburg aan het Norderstedtplein 8 in Zwijndrecht.

Vorig schooljaar is de GGD in het kader van het Regionaal Sociaal Beleid Drechtsteden een pilot gestart waarin voorlichting is gegeven aan een groep leerlingen van het voortgezet onderwijs. Aan de pilot namen leerlingen van het Stedelijk Dalton Lyceum in Dordrecht en het Develstein College uit Zwijndrecht deel.

Het project "STOP huiselijk geweld bij jonge relatiestarters" is gericht op jongeren tussen de 13 en 17 jaar, die starten met relaties. Doel van het project is jongeren bewust maken van het feit dat geweld binnen relaties voorkomt, dat dit niet normaal is en dat huiselijk geweld strafbaar is. De achterliggende gedachte is dat vroegtijdig informeren over relationeel geweld wellicht geweld in nieuwe relaties en op latere leeftijd kan voorkomen.

Na het succes van de pilot wordt het project in 2006 op het Develstein College en het Stedelijk Dalton Lyceum voortgezet. Ook andere scholen voor het Voortgezet Onderwijs zijn benaderd om aan het project mee te doen. Daarnaast start de GGD in 2006 met een training over huiselijk geweld voor jongerenwerkers waarmee zij een handreiking krijgen om met jongeren over huiselijk geweld te kunnen praten.

Informatie huiselijk geweld in bibliotheken regio ZHZ De GGD plaatst in december in alle regio bibliotheken in de regio Zuid-Holland Zuid een informatiezuil met folders en informatie over de bestrijding van de diverse vormen van huiselijk geweld. Er is informatie over o.a. het Meld- en Adviespunt Huiselijk Geweld, het GGD project "STOP huiselijk geweld bij jonge relatiestarters", het project "Let op de kleintjes" en het alarmsysteem Aware.

Meld- en Adviespunt huiselijk geweld
Alle inwoners van de regio Zuid-Holland Zuid ontvangen in de Week Zonder Geweld opnieuw de telefoonkaart met het nummer van het Meld- en Adviespunt Huiselijk Geweld.
Het meld- en adviespunt staat open voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld: slachtoffers en mensen uit hun omgeving die zich zorgen maken, beroepsbeoefenaren en instanties maar ook plegers.

Mensen die bellen kunnen anoniem blijven. En er wordt alleen actie ondernomen als zij dat willen. Het meld- en adviespunt is zeven dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar via telefoonnummer 078 - 677 54 00.

document icoon LOGO_ZUID-HOLLAND_ZUID_nieuw.jpg

Redactie
Wendy Batist
Communicatie

telefoon 078 - 639 84 81

email w.batist@dordrecht.nl