ChristenUnie


Congres Nieuwe Solidariteit Doorn vrijdag 25 november 2005

Over de schutting
Congres over nieuwe solidariteit

Locatie: Conferentiecentrum Zonheuvel te Doorn

Dit congres wordt georganiseerd door Sensor en het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie en christennetwerk GMV

Over de schutting

Minister-president Balkenende wil op zoek naar nieuwe solidariteit. Burgers moeten meer bij elkaar over de schutting kijken en elkaar bijstaan en niet meteen naar de overheid kijken. Deze maatregelen roepen grote onvrede op. Vanuit de samenleving klinken geluiden dat de overheid verantwoordelijkheden over de schutting gooit zonder dat de samenleving die aankan. Maar waar zit het probleem? Moet de overheid zich sterker maken voor de kwetsbaren of moeten burgers beter leren voor elkaar op te komen. Wat is een nieuwe solidariteit die houdbaar is. Tijdens het congres willen we op zoek gaan naar wat vanuit christelijk perspectief over de nieuwe solidariteit te zeggen valt.

Programma

14.30 Inloop

15.00 Opening door de dagvoorzitter

Prof. dr. Roel Kuiper, voorzitter Sensor

15.10 Referaat: De herdefiniëring van solidariteit

Prof. dr. Jan Jacob van Dijk, bijzonder hoogleraar christelijk-sociaal denken aan de VU

15.30 Referaat: De ethiek van nieuwe solidariteit

Prof. dr. Frits de Lange, hoogleraar ethiek ThU Kampen

15.50 Referaat: Impulsen voor overheid en samenleving

Drs. Rien Rouw, senior adviseur bij de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling

16.10 Pauze
16.30 Discussie
17.00 Workshops:


* Arbeidsmarkt en sociale zekerheid (Albert van der Horst)
* Rol van de kerk (Ad Heystek en Bram Dingemanse)
* Praktische voorbeelden (Bert Tol)

* Zorgende gemeenschappen (Cors Visser)

18.15 Diner
19.15 Forumdiscussie met Marjan Haak (wethouder ChristenUnie De Bilt), Herman Timmermans (voorzitter christennetwerk GMV), Ronald van Raak (wetenschappelijk bureau SP/lid Eerste Kamer) en Cornel Vader (Leger des Heils).

20.30 Sluiting en uitloop

Het congres is gratis voor leden van het GMV, donateurs van Sensor en het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie. Andere geïnteresseerden betalen 25,-.

Project en publicatie Over de schutting

Tijdens het congres staat de publicatie Over de schutting, op weg naar nieuwe solidariteit volop in de schijnwerpers. In deze publicatie verkennen een tiental auteurs hoe vanuit christelijk perspectief gewerkt kan worden aan een nieuwe solidariteit. In deze bundel komen zowel onderwerpen als pensioenen, sociale zekerheid en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning als de rol van kerken, buurten en bedrijven aan de orde.
Het congres en de publicatie zijn delen van het gezamenlijk project Nieuwe solidariteit van Sensor, christennetwerk GMV en het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie.

Donateurs van Sensor en het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie krijgen de bundel gratis thuisgestuurd. Overige congresbezoekers kunnen de bundel bestellen voor 12,50 (normaal 17,50).


Personele veranderingen bij het WI

Het Wetenschappelijk Instituut staat voor grote veranderingen. Dit heeft alles te maken met het vertrek van twee collega's.

Erik van Dijk is per 1 september vertrokken naar het partijbureau van de ChristenUnie, een paar kamertes verderop. Hij werkt daar bij de afdeling Service en Ontwikkeling en houdt zich ondermeer bezig met het adviseren van raads- en statenleden. Tot en met december zal Erik nog wel de eindredactie van Denkwijzer verzorgen. Erik werkte vanaf december 2000 voor het wetenschappelijk instituut.

Ook Cors Visser vertrekt bij het WI. Cors is per 1 november aangesteld als directeur van het christelijk studiecentrum ICS (www.icsnet.nl). In november en december zal Cors nog een dag bij het WI zijn om een aantal zaken af te ronden, zoals het congres Over de schutting. Cors werkte sinds september 2001 bij het WI.

Momenteel loopt de procedure voor directeur en een wetenschappelijk medewerker.

Er vertrekken niet alleen mensen bij het WI, er komt ook iemand bij. Dinie Aalbers werkt per 1 september voor 12 uur als management assistente voor het WI. In het afgelopen jaar deed zij als vrijwilliger enkele administratieve taken. Hieronder stelt Dinie zich voor.

Foto Dinie Aalbers Per 1 september ben ik, Dinie Aalbers, in dienst als managementassistent bij het wetenschappelijk instituut (WI). Ik ben getrouwd, heb 3 kinderen en woon in Hoogland; een mooi groen dorp aan de noordkant van Amersfoort. Mijn werkervaring ligt vooral op administratief/financieel gebied.

Na een lange weg van ziekte, herstel en reïntegratie kwam ik vorig jaar oktober terecht bij het WI als vrijwilliger voor administratieve ondersteuning. Daar kon ik Erik van Dijk en Cors Visser het een en ander uit handen nemen, zodat zij meer toe kwamen aan het inhoudelijke werk. Ook heb ik enkele maanden een collega van het partijbureau vervangen vanwege ziekte.

Ondertussen werd steeds duidelijker dat assistentie op het WI echt nodig is waarop het Curatorium mij een baan als managementassistent aanbood voor 12 uur per week. Ik ben hier heel blij mee: het is een leuke, afwisselende job. Het is ook boeiend om steeds meer betrokken te raken bij de vele facetten van het politieke werk van de ChristenUnie. Wel heel jammer dat Erik en Cors weg gaan. Maar wie weet krijg ik bijna net zulke leuke collegas terug!

---