FNV

Kort geding moet bij Cordis in patentstrijd banen redden

Om het werk van 462 werknemers veilig te stellen, spant FNV Bondgenoten een kort geding aan tegen de rivalen Schneider (onderdeel van Boston Scientific) en Cordis. De bedrijven twisten over een patent waardoor in Roden honderden banen verloren gaan.

Schneider eist in een bodemprocedure het patent op van katheters voor stents ter voorkoming van adervernauwing. De voorzieningenrechter heeft in hoger beroep bepaald dat Cordis de productie hangende deze procedure moet staken.

"Wij vinden dat de werkgelegenheid behouden moet blijven tot de bodemprocedure is afgerond", zegt vakbondsbestuurder Jeanette Brouwer. "Met het kort geding willen we Cordis en Schneider tot een redelijke oplossing dwingen. Het kan niet zo zijn dat 462 werknemers hun werk kwijtraken terwijl dat achteraf niet nodig geweest zou zijn."

De bedrijven hebben vruchteloos onderhandeld over een voorwaardelijke licentie. Via de rechter wil FNV Bondgenoten de beide bedrijven nu verplichten om daarover een deal te sluiten tegen een redelijke prijs. Daardoor zou de productie voortgezet kunnen worden tot een definitieve uitspraak in de bodemprocedure is uitgesproken.