Accell Group

Aantal pagina s: 2
PERSBERICHT Accell Group stapt naar rechter tegen NMa besluit Heerenveen, 25 november 2005 Accell Group stapt naar de Rechtbank in Rotterdam nu het interne traject binnen de NMa is afgerond. De onderneming gaat in beroep tegen de uitspraak van de NMa naar aanleiding van de afgeronde interne bezwaarprocedure inzake vermeende prijsafspraken met concurrenten. De uitspraak behelst dat de eerder opgelegde boete met 10% wordt verminderd tot EUR 11,5 miljoen. Accell Group blijft het volstrekt oneens met de beschuldiging en de hoogte van de boete en zal de zaak voor de onafhankelijke rechter brengen. René Takens, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Accell Group: De uitspraak van de NMa na deze interne bezwaarprocedure is voor ons geen verrassing. Na deze anderhalf jaar slepende interne procedure, zijn we nu eindelijk in de gelegenheid om deze zaak aan een onafhankelijke rechter voor te leggen. De beschuldigingen van de NMa zijn onterecht en de boete is buiten alle proporties. Het is bovendien opvallend dat de NMa toegeeft dat er geen enkele zaak in Nederland of Europa bestaat waar, op basis van een éénmalige, éénzijdige mededeling het ooit tot een dergelijke uitspraak is gekomen. Dat de NMa desondanks een veroordeling uitspreekt, is zeer opmerkelijk. Blijkbaar gebruikt de NMa dit als een proefproces om te zien hoever ze de juridische begrippen kan oprekken. Het gaat te ver dat daarbij ook nog dergelijke extreme boetes worden opgelegd. We hebben altijd naar eer en geweten gehandeld en hebben er dan ook alle vertrouwen in dat we hier goed uitkomen.
Na in 2000 een eerste onderzoek te zijn gestart naar de prijsverhogingen in de fietsenindustrie, kwam de NMa eind 2002 met een eerste rapport en in april 2004 met een boetebesluit. Tegen dit besluit heeft Accell Group bezwaar gemaakt bij de NMa. Na anderhalf jaar heeft de NMa nu over het bezwaar een uitspraak gedaan. De NMa erkent nu dat er géén sprake was van een overeenkomst tussen de beschuldigde ondernemingen, maar is van mening dat vermeend afgestemd gedrag voldoende reden is om van een overtreding in de zin van de mededingingswet te spreken. De meeste beschuldigingen uit het oorspronkelijke rapport zijn hiermee inmiddels teruggenomen. Tegen de argumenten en uitspraken van de NMa blijft Accell Group fundamentele bezwaren hebben. De onderneming blijft van mening dat er geen afspraken over prijzen zijn gemaakt en dat er geen sprake is geweest van verwijtbaar gedrag. Daarmee is Accell Group onterecht beschuldigd. Het inmiddels zeer omvangrijke dossier biedt dan ook voldoende argumenten om een rechterlijke toetsing te zoeken. Naast de fundamentele bezwaren tegen de beschuldigingen blijft Accell Group het oneens met de gehanteerde rekenregels voor de boetebepaling. Ondanks dat de boete met 10% is verlaagd, blijft deze buiten alle proporties. Uiteraard zal ook dit onderdeel zijn van de te starten gerechtelijke procedure.
/ / / / / / /
---

Profiel Accell Group N.V.
Accell Group is een Europese groep van ondernemingen die actief is met de ontwikkeling en marketing van innovatieve en kwalitatief hoogwaardige fietsen, fietsaccessoires en fitnessapparatuur. De merken van Accell Group hebben voor consumenten een herkenbare toegevoegde waarde, waarbij een lange traditie in hun respectievelijke markten veelal een belangrijke rol speelt. Met bekende namen als Batavus, Hercules, Koga-Miyata, Lapierre, Loekie, Mercier, Sparta, Staiger, Tunturi en Winora hebben de ondernemingen sterke posities in de midden- en hogere segmenten van de markt. De verkoop aan consumenten vindt voornamelijk plaats via de gespecialiseerde vakhandel. Accell Group heeft productievestigingen in Nederland, Duitsland, Finland, Frankrijk en Hongarije. De kernmarkten zijn Nederland (50% van de omzet), Duitsland (23%) en Frankrijk (12%). Andere Europese landen, waaronder België, Denemarken, Finland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland, nemen 15% van de omzet voor hun rekening. Accell Group is in Europa marktleider op de fietsenmarkt en bevindt zich in de top van de markt voor home use fitnessapparatuur. De omzet bedraagt in 2004 EUR 341,1 miljoen en de nettowinst EUR 13,0 miljoen.
De aandelen Accell Group worden verhandeld op Eurolist van Euronext Amsterdam. Voor nadere informatie:
Accell Group N.V.
René Takens, Voorzitter van de Raad van Bestuur, tel.: 0513-638701 Website: www.accell-group.com

---


---- --