Ingezonden persbericht


Persbericht van de Federatie van Ouderverenigingen (FvO)

---

Handreiking over seksualiteit bij kinderen met een verstandelijke handicap

Hoe maak ik mijn kind weerbaar?

Seksualiteit, alle ouders met opgroeiende kinderen krijgen ermee te maken. Ook ouders van kinderen met een verstandelijke handicap. Als ouder vraag je je af hoe je je kind weerbaar kunt maken zonder seksualiteit in een negatief daglicht te zetten. Om ouders daarbij te helpen, geven de ouderverenigingen de nieuwe brochure 'Een weerbaar kind' uit. Het is een handreiking voor ouders van een kind met verstandelijke beperkingen over seksualiteit en weerbaarheid. Het informeert hen over de factoren die een kind kwetsbaar maken en hoe je deze factoren vanaf jonge leeftijd kunt beïnvloeden.

Alle kinderen zijn kwetsbaar, maar een kind met verstandelijke beperkingen staat nog kwetsbaarder in de wereld. Ze lopen meer risico om te worden misbruikt op materieel, emotioneel, psychisch en seksueel gebied. Ook bestaat er bij kinderen met een handicap een groter risico om (seksueel) grensoverschrijdend gedrag te vertonen. Als ouders sta je voor de vraag hoe je je kind weerbaar kunt maken zonder dat seksualiteit in een negatief daglicht komt te staan. De handreiking 'Een weerbaar kind' geeft concrete tips, aandachtspunten en verwijzingen om hier een eigen mening over te vormen. De handreiking biedt geen pasklare oplossingen. De kijk op opvoeding en het omgaan met levensvragen verschilt immers per persoon en gezin. Afhankelijk van leeftijd, niveau en mogelijkheden van een kind, zullen sommige tips en aandachtspunten meer aansluiten of aanspreken dan andere. Ouders kunnen kiezen voor wat het beste bij hen en hun kind past.

Bestellen

De handreiking 'Een weerbaar kind' is een publicatie van de Federatie van Ouderverenigingen (FvO). Het is tot stand gekomen in samenwerking met Transact en gefinancierd door Stichting Centraal Fonds RVVZ. U kunt de handreiking bestellen via de winkel op www.fvo.nl of telefonisch, T 030 2363767. De prijs voor leden van de ouderverenigingen is ¤ 3,00 en voor niet-leden ¤ 4,50 exclusief verzendkosten. Artikelnummer 17121.

---

Noot aan de redactie:

De digitale voorkant van de brochure kunt u downloaden via het persbericht op www.fvo.nl.

Voor meer informatie of een proefexemplaar, kunt u contact opnemen met Anki van de Lagemaat/Aartjan ter Haar, afdeling Communicatie & Beeldvorming van de Federatie van Ouderverenigingen, T 030 236 37 48

F01-1/1607/AvdL