Gemeente Deventer

Week 47, 24 november
2005

Vrijwilligersbijeenkomst 2005 in de Grote of Lebuïnuskerk Vrijwilligersprijzen voor organisaties en individuen

Namens het college van burgemeester en wethouders van Deventer reikt wethouder Jos Fleskes tijdens de Vrijwilligersbijeenkomst 2005 in de Grote of Lebuïnuskerk op 24 november vrijwilligersprijzen uit aan vrijwilligersorganisaties die blijk hebben gegeven van uitstekend vrijwilligersbeleid.

Ook individuele vrijwilligers die zich hebben onderscheiden door hun uitzonderlijke belangenloze inzet worden in het zonnetje gezet. Voor beide prijzen konden zowel individuele personen als instellingen worden voorgedragen. Daarnaast is aan organisaties gevraagd individuele personen voor te dragen voor een individuele waardering: de Witte Blom Prijs. Deze prijs wordt gegeven door de Vrijwilligerscentrale Deventer en de keuze is gevallen op G. in ât Hof. Zij ontvangt uit handen van Anne de Jong, bestuurslid van de Vrijwilligers Centrale Deventer, deze prijs voor haar brede, belangeloze inzet voor de gemeenschap van Okkenbroek.

Gemeentelijke vrijwilligersprijzen
De vier gemeentelijke vrijwilligersprijzen worden uitgereikt in vier categorieën: Sport & Recreatie, Milieu & Educatie, Cultuur& Sociaal Cultureel werk en Zorg. De waardering van de jury voor de inzet van alle betrokkenen in deze sector is erg groot. Het was dan ook niet eenvoudig een keuze te maken.

Cultuur & Sociaal Cultureel Werk

In de categorie Cultuur en Sociaal Cultureel Werk hebben de vier genomineerde organisaties elk een bijzondere taak in de samenleving. De jury had de keuze uit de Vrouwen Advies Commissie, de Stichting Openluchtspel Bathmen, de Stichting Spelen op de Brink en de Stichting Aangepast Tuinieren. Gebaseerd op overwegingen als: voorbeeldfunctie, impact van de activiteit, professionaliteit van de vrijwilligers en bijdrage aan de cultuur in de samenleving heeft de jury unaniem besloten dat de Stichting Openluchtspel Bathmen de winnaar is van de Gemeentelijke Vrijwilligersprijs 2005 in deze categorie.

Milieu & Educatie

In de categorie Milieu en Educatie had de jury de keuze uit drie organisaties: de Stichting Deventer Lepraproject, de Werkgroep Abal en de Nederlandse Bond voor Plattelandsvrouwen van Nu. Aangezien in de criteria voor de gemeentelijke vrijwilligersprijzen nadrukkelijk gesproken wordt over het vrijwilligersbeleid heeft de jury, gebaseerd op het beschreven beleid, gekozen voor Abal als winnaar van de Gemeentelijke Vrijwilligersprijs 2005 in deze categorie.

Sport & Recreatie

In de categorie Sport en Recreatie had de jury de keuze tussen de Budovereniging Deventer, het Tafeltennis van Wijk 16, de AV Daventria 1906 en de Vereniging Deventer Rugby Club Pickwickplayers. De keuze van de jury werd vooral beïnvloed door het lef de eigen organisatie te laten doorlichten en de daaraan gekoppelde betrokkenheid om ook met de uitkomsten daarvan aan het werk te gaan. Ook het bewust betrekken van groepen, zoals ouders, maakt daar deel van uit. Daarom gaat de Gemeentelijke Vrijwilligersprijs 2005 in deze categorie naar de Budovereniging Deventer.

Zorg

Als laatste categorie komt Zorg aan de orde. In deze categorie zijn vier genomineerden. Drie daarvan zijn professioneel aangestuurde organisaties met een specifiek vrijwilligersbeleid. De vierde nominatie is geen organisatie of instelling. Het betreft een bijzonder initiatief van vrijwilligers dat vijftien jaar geleden in Okkenbroek is begonnen, werd overgenomen door vrijwilligers in Lettele en is uitgewaaierd naar Bathmen. Onder de naam Samen Eten verzorgen zij, eens per maand, maaltijden in het dorp voor alleenstaande dorpsgenoten. Omdat dit vrijwilligerswerk in al zijn puurheid is, waarbij geen enkel persoonlijk belang wordt gediend is de jury van mening dat dit initiatief bijzondere waardering verdient en wordt daarom beloond met een klein aandenken.

De overige drie genomineerden in deze categorie zijn:
* Carinova Coördinatiepunt Vrijwillige Thuiszorg
* de Vrijwilligers van Stichting Adhesie

* de Vrijwilligers van Zorggroep Solis.

Dit zijn professionele zorginstellingen en zijn door de jury vooral op het vrijwilligersbeleid beoordeeld. Gebaseerd op de impact van het werk door de vrijwilligers en de begeleiding en scholing die de organisatie aan hen biedt, heeft de jury besloten de Gemeentelijke Vrijwilligersprijs 2005 in deze categorie toe te kennen aan het Coördinatiepunt Vrijwillige Thuiszorg van Carinova.

Publicatiedatum: 24-11-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging donderdag 24 november 2005