Gemeente Exaten


Meeste steun voor Leudal als naam voor de nieuwe gemeente

Tijdens de speciaal ingelaste vergadering van de gezamenlijke gemeenteraden van Haelen, Heythuysen, Hunsel en Roggel en Neer op 23 november jl. is een voorlopige keuze gevallen op Leudal' als de nieuwe gemeentenaam.

De 48 aanwezige raadsleden, acht waren niet aanwezig, konden tijdens een stemronde kiezen voor de volgende drie namen: Exaten, Hornerveld of Leudal. Na de eerste stemronde viel de optie Exaten', de huidige werknaam, af. Tijdens deze ronde stemden 17 raadsleden voor Leudal, 14 voor Hornerveld en 9 voor Exaten. Acht raadsleden brachten een blanco stem uit. Aangezien er pas een naam gekozen was als deze meer dan de helft van het aantal uitgebrachte stemmen had verkregen, was het nodig om nog een stemronde te houden.

De stemming tussen de twee overgebleven namen Hornerveld en Leudal leverde uiteindelijk een meerderheid van 23 tegen 16 stemmen voor Leudal op. Deze keer stemden 9 raadsleden blanco.

Op 28 en 29 november 2005 moeten de vier raden afzonderlijk dit besluit nog bekrachtigen. Mocht één of meer van de raden niet achter de naam Leudal staan, dan wordt Heythuysen', als zijnde de grootste kern, automatisch de nieuwe gemeentenaam.