Gemeente Utrecht


Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht
|24 november 2005                 

Gruttersdijkproject 'Op de Kleintjes Passen' wint Utrechtse Veiligheidsprijs 2005

"Heel goed project. Een project gericht op humane behandeling in schrale tijden voor één van de meest kwetsbare groepen. Er is vraag naar vanuit andere gemeenten, uitstraling is dus mogelijk." Uitspraken van de jury over de winnaar van de Utrechtse Veiligheidsprijs 2005: het project 'Op de Kleintjes Passen' op de Gruttersdijk in Utrecht. Burgemeester A.H. Brouwer-Korf reikte de prijs, een trofee van kunstenaar Abderrahim Chawki en een cheque ter waarde van E 7.000 op 24 november uit. Het genomineerde buurtpreventieproject 'De Buitenplaats' uit Transwijk ontving een cheque van E 2300. Dit project werd tevens de winnaar van de publieksprijs van Ons Utrecht. Het Jongerentoezichtteam Griftpark kreeg de aanmoedigingsprijs.

Winnende project
Het Gruttersdijkproject 'Op de Kleintjes Passen' is een initiatief van Stichting Vluchtelingenwerk Utrecht. De circa 250 ex-AMA's (Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers) die Utrecht kent, kunnen hier op werkdagen terecht om lotgenoten te ontmoeten, kranten en boeken uit hun moederland te lezen, of te overleggen met één van de zes beroepskrachten. Het doel is om deze jongeren te behoeden voor de gevaren van illegaliteit en ze met zachte hand voor te bereiden op terugkeer. In een kwart van de gevallen lukt dat ook, een score die duidelijk hoger ligt dan de 2% van de landelijke aanpak. De bijdrage aan de veiligheid is met name dat jongeren zonder opvang tot crimineel gedrag zouden kunnen vervallen, dankzij dit project op het rechte pad blijven, dat bovendien in 25% van de gevallen terugvoert naar het moederland.

De tweede prijs én de Publieksprijs
Het buurtpreventieproject 'De Buitenplaats' is opgezet door bewoners van een nieuwbouwbuurtje in Transwijk. Dat wijkje grenst enerzijds aan de Europalaan, Utrechts rosse boulevard, anderzijds aan Park Transwijk. Zeker na de sluiting van gelijksoortige "banen" in Rotterdam en Amsterdam zorgde die ligging ervoor dat prostituees en hun klanten regelmatig in de buurt terecht kwamen. Vandaar het initiatief van de bewonersgroep. Tijdens de bouw hadden ze er al voor weten te zorgen dat er alsnog allerlei preventieve maatregelen werden getroffen (verlichting en glazen deuren). Het preventieproject lijkt een logische vervolgstap om hun buurt 'schoon, heel en veilig' te houden. Dat preventieproject is in oktober van dit jaar formeel en feestelijk van start gegaan. Daarbij wordt nauw samengewerkt met onder andere de politie en de landelijke artsenorganisatie KNMG, die in de buurt kantoor houdt.

Aanmoedigingsprijs
De aanmoedigingsprijs 2005 ging naar het Jongeren Toezichtteam Griftpark, volgens de jury: 'Sterk dat jongeren hun leeftijdgenoten zonodig aanspreken.' Al vanaf de opening van het Griftpark in 1999 zijn jongeren betrokken bij de programmering van de jongerenzone in het park. Dat kan niet voorkomen dat jongeren bij tijd en wijle voor overlast zorgen, onder andere als rivaliserende groepen te veel in elkaars vaarwater komen. Om dergelijke problemen het hoofd te bieden patrouilleren jongerenwerkers van Cumulus dagelijks door het park. Sinds april worden ze op woensdag vergezeld door het jongerentoezichtteam. Dat team bestaat uit een vijftal jongeren, die bereid zijn hun leeftijdgenoten aan te spreken op storend gedrag. Voor meetbare resultaten is het nog te vroeg, wellicht kan een nulmeting in het najaar van 2005 daar op den duur meer duidelijkheid over brengen.

De Utrechtse Veiligheidsprijs wordt uitgereikt aan een persoon of instelling die naar het oordeel van de jury de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan het vergroten van gevoelens van veiligheid voor bewoners in Utrecht. De gemeente Utrecht zal initiatieven op het gebied van veiligheid en leefbaarheid blijven stimuleren via de Veiligheidsprijs die eens per twee jaar wordt uitgereikt.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, Sari Klatter, telefoon
030-286 14 09.

|Postbus 16200 |
|                                  |3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 11 32                  |
|                                  |Fax: (030) 286 11 43                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |

---- --