Gemeente Tilburg

Datum
24 november 2005

College Tilburg is tegen eigendomssplitsing Essent

Essent's netwerk is al voldoende gescheiden van de commerciële activiteiten

Het College van B&W heeft zich nadrukkelijk uitgesproken tegen de door de Minster van Economische Zaken voorgestelde eigendomssplitsing van energiebedrijven. Daardoor zouden de commerciële- en netwerkactiviteiten van Essent ook in eigendom van elkaar moeten worden gescheiden.

Het College is van mening dat eigendomssplitsing, zoals voorgesteld door de Minister van Economische Zaken geen enkel doel dient. Verdere splitsing is niet in het belang van de consument, noch in het belang van het bedrijf, noch in het belang van de aandeelhouder. Bovendien gaat de splitsing verder dan waartoe andere energiebedrijven in de Europese Unie verplicht worden. Daardoor ontstaat oneerlijke concurrentie en worden de Nederlandse energiebedrijven onnodig verzwakt. Op termijn wordt de Nederlandse consument hiervan de dupe. Naast een aantal andere bezwaren tegen splitsing, vreest het college voor sterk negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid.

De gemeente Tilburg is aandeelhouder van Essent. Bij het aantreden heeft het College in het Algemeen Beleidsplan College Tilburg 2002-2006 al duidelijk gesteld dat niet verder wordt gestreefd naar verdere privatisering van nutsvoorzieningen.

Essent's netwerkbedrijf is intern al volledig afgesplitst

Verreweg de meeste Tilburgse huishoudens en bedrijven betrekken hun gas en elektriciteit van Essent. Essent distribueert gas en elektriciteit in een geliberaliseerde markt. Daarnaast is Essent de eigenaar en beheerder van de gas- en elektriciteitsnetten. Dit netbeheer staat onder strikt toezicht van de overheid. Essent heeft de commerciële- en netwerkactiviteiten al volledig juridisch en administratief gescheiden. Daarmee voldoet Essent al ruimschoots aan de Europese en nationale wetgeving.

Wetsvoorstel

Volgens het wetsvoorstel van de Minister van Economische Zaken moeten de netwerken in een ander bedrijf worden ondergebracht dan het bedrijf waarin de productie en levering van energie plaatsvindt. Beide bedrijven staan dan volledig los van elkaar. De Raad van State heeft grote kritiek op het wetsvoorstel geuit. Het college deelt deze kritiek. De noodzaak van eigendomssplitsing is onvoldoende aangetoond en het is niet duidelijk welke voordelen het oplevert. Wel is nu al duidelijk dat splitsing met hoge kosten en grote risico's gepaard gaat. De kans is groot dat die kosten uiteindelijk aan de klanten moeten worden doorberekend.

Informatie voor de pers:
Babette Agerbeek, communicatie economie, tel 013 542 8286 Frans Jan Lathouwers, woordvoerder wethouder Janssen, tel 013 542 89 91


---- --