B EN W BERICHTEN 2005 - 43 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 22 NOVEMBER 2005

Algemene Zaken

1. (15-11) Het College heeft het sociaal plan voor Concert- en Congresgebouw De Doelen, de Rotterdamse Schouwburg, Luxor Theater en Theater Zuidplein vastgesteld. Dit was nodig, omdat Concert- en Congresgebouw De Doelen, de Rotterdamse Schouwburg, Luxor Theater en Theater Zuidplein met ingang van 1 januari 2006 worden verzelfstandigd en omgevormd tot stichtingen. Ook hebben B en W de verordening tot het stellen van enige regels voor de rechtspositie van het personeel van genoemde Rotterdamse podia vastgesteld.

2. (22-11) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om op 28 november 2005 van 09:00-18:00 uur de Burgerzaal van het stadhuis ter beschikking te stellen voor de conferentie "Vrij zijn van elk geweld." Wethouder Van den Anker voor Veiligheid en Volksgezondheid is gastvrouw.

3. (22-11) Het College heeft besloten op 24 januari 2006 de Burgerzaal ter beschikking te stellen voor de overdracht van het project Vrijwillige Politie. Aan het project komt een einde, omdat inbedding in de bestaande politieorganisatie is gerealiseerd. De burgemeester treedt op als gastheer.

4. (22-11) Het College heeft het Crisisbeheersingsplan van de gemeente geactualiseerd en opnieuw vastgesteld. Het Crisisbeheersingsplan is het rampenplan van de gemeente, zoals bedoeld in de Wet Rampen en Zware Ongevallen. Elke gemeente is verplicht om zo'n plan vast te stellen en uit te voeren.

5. (22-11) Het College heeft als aandeelhouder van de Ontwikkelings-maatschappij Stadshavens Rotterdam (OMSR) ingestemd met drie korte-termijninvesteringen van de OMSR en gaat ermee akkoord dat het Havenbedrijf Rotterdam een huurovereenkomst sluit met de Hogeschool Rotterdam en het Albeda College. De huurovereenkomst heeft betrekking op de vestiging van havengerelateerd beroepsonderwijs op het RDM-terrein.

6. (22-11) Het College heeft ingestemd met het bezoek van wethouder Van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) van 28 november tot 2 december aan Shanghai en Hong Kong. Doel van het bezoek is het verstevigen van de relatie van Rotterdam met de belangrijkste Chinese logistieke en aanverwante bedrijven.

7. (22-11) Het College heeft besloten het huidige handhavings- en prestatieniveau van de leerplicht als minimale basis voor verdere verbeteringen voor komende jaren te hanteren en om de uitbreiding van in totaal 12,7 fte's aan leerplichtpersoneel op te nemen in de vaste formatie.

8. (22/11) Het College heeft besloten om op donderdag 1 december de Burgerzaal ter beschikking te stellen voor een ceremonie ter gelegenheid van de uitreiking van certificaten aan oudkomers die het inburgerings-traject met goed gevolg hebben doorlopen. Wethouder Geluk (Onderwijs en Integratie) treedt op als gastheer.

9. (22/11) Het College heeft de schriftelijke vragen van raadslid de heer J.C. Siemons (Leefbaar Rotterdam) van 15 september jongstleden over het R'uit magazine en de mogelijke stopzetting ervan beantwoord.

10. (22-11) Het College heeft de schriftelijke vragen van de heer A. Bonte (GroenLinks) beantwoord over de aantasting van beschermde natuur-waarden bij het bouwproject 'Strandweg Noord' in Hoek van Holland.

11. (22-11) Op 16 oktober 2004 heeft de gemeenteraad een voorbereidings-besluit genomen voor gronden gelegen aan de Prins Mauritsweg 22 in Hoek van Holland. Hiertegen is door een appellant een bezwaarschrift ingediend. Het College stelt de gemeenteraad voor het bezwaar van de appellant ongegrond te verklaren en het besluit te handhaven.

Beleid

1. (22-11) Het College heeft besloten om, in navolging van de ANWB, de gezamenlijke pilot met twee 'Info Anywhere' borden te beëindigen. 'Info Anywhere' borden zijn dynamische informatiepanelen waarop verkeers- en bezoekersinformatie werd gecombineerd met reclame. De borden waren geplaatst aan de Stadhoudersweg en de Blaak ter hoogte van de Binnenrotte. De pilot is gestart in januari 2004. Bij de evaluatie is gekeken naar de effectiviteit van de informatie-voorziening en de invloed op de verkeersveiligheid.

2. (22-11) Op 29 september 2005 heeft de gemeenteraad een nieuwe inspraakverordening vastgesteld. Onder de vorige inspraakverordening waren deelgemeenten bevoegd de inspraakprocedures in het kader van ruimtelijke ordeningprocedures, bij o.m. bestemmingsplannen en bouwplannen, te doorlopen. Om ervoor te zorgen dat deelgemeenten deze bevoegdheid behouden, stelt het College de gemeenteraad voor de Lijst van bevoegdheden behorende bij de Deelgemeenteverordening 2002 zodanig aan te passen, dat deelgemeenten de Inspraakverordening Rotterdam 2005 kunnen uitvoeren.

3. (22-11) Het College heeft een aantal modelovereenkomsten vastgesteld die voor de verzelfstandiging van de culturele instellingen zijn opgesteld. Het gaat om het model voor de verzelfstandigingsovereenkomst musea en Centrum Beeldende Kunst, het model voor de verzelfstandigings-overeenkomst podia, het model voor de beheersovereenkomst en het model voor de huurovereenkomst.

4. (22-11) Het College heeft het bezwaarschrift van de Stichting Kunst en Zaken tegen het niet opnemen in het Cultuurplan 2005 - 2008 ongegrond verklaard.

5. (22-11) Het College heeft besloten de vrijstellingsmogelijkheden inzake 'de parkeereis op eigen terrein' aan te passen. De aanpassing is noodzakelijk om de regels die gelden sinds 1993 aan te passen aan de huidige parkeernormen. Het College stelt voor aan de gemeenteraad om de vrijstellingsmogelijkheden per 1 maart 2006 op te nemen in de bouwverordening.

6. (22-11) Het College heeft het bezwaar van Ertsoverslag Europoort C.V. tegen het opgelegde kortingspercentage van 25% voor maatschappelijk risico gegrond verklaard en het kortingspercentage alsnog op 15% vastgesteld. Dit houdt in dat bij vaststelling van de schadevergoeding rekening gehouden wordt met een maatschappelijk risico van 15% en Ertsoverslag Europoort C.V. in dat geval dus een hogere schade-vergoeding toegekend krijgt. In 1997 heeft een aantal bedrijven schade geleden door het doorgraven van de Beerdam. Het College heeft op 1 juli 2003 een schadevergoeding aan de bedrijven toegekend.

7. (22-11) Het College heeft besloten om de bovenformatieve personeels-kosten van de Stedelijke Adviescommissie Multiculturele Stad (SAMS) van E 38.380,= te financieren uit het voormalig budget kennis-centrum sociaal investeren

8. (22-11) Het College stelt de gemeenteraad voor om een bedrag van E 53.577,24 beschikbaar te stellen voor de meerkosten van het vervangen van gevelkozijnen voor de Maarten Luther school aan de Roerdomplaan 42.

9. (22-11) Het College heeft besloten om E 733.855,= ter beschikking te stellen uit de gereserveerde middelen van het meerjareninvesteringskrediet 2003-2006 voor de uitbreiding van basisschool De Wissel met 4 lokalen aan de Spoorweghaven 174.

10. (22-11) Het College stelt de gemeenteraad voor om de spoedaanvragen voor een aantal scholen voor speciaal en voortgezet onderwijs te honoreren. Het gaat om aanpassing voor de Max J. Schreuder aan de Schoolstraat 18 en inrichting van de locatie aan de Villeneuvestraat 24; inrichting voor Instituut Mr. Schats aan de Van Enckevoirtlaan 129 en een planvoorbereidingskrediet voor de ontwikkeling van Campus Zuidwijk voor het Nova College aan de Talingstraat 170.

Middelen en Control

1. (22-11) Het college van B en W heeft besloten om het ambtenaren-reglement te wijzigen in verband met gewijzigde CAO-regels over loondoorbetaling bij ziekte en gelijke behandelingswetgeving.

2. (22-11) Het college van B en W heeft de schriftelijke vragen van het raadslid de heer Van Heijgen van 3 november 2005 over de begroting 2006 beantwoord.


---- --