Ingezonden persbericht


Persbericht

Grote groei in zeevaart en offshore unieke kans voor beleggers Sterk presterende Noorse fondsbeheerder exclusief bij SNS Fundcoach

Capelle a/d IJssel - 25 november 2005 - Exclusief voor de Nederlandse markt introduceert SNS Fundcoach vandaag de unieke fondsen van de Noorse fondsbeheerder ODIN. ODIN Maritim en ODIN Offshore koppelen een hoger dan gemiddeld risico in de sectoren zeevaart en offshore aan een meer dan uitstekend rendement. ODIN Offshore, een van de fondsen, behoort met de introductie direct tot de top vijf van best presterende beleggingsfondsen dit jaar in Nederland. Het fonds behaalde sinds 1 januari dit jaar een rendement van 76,4% (peildatum 21 november 2005).

Beleggers kunnen met deze fondsen inspelen op de structureel groeiende markt voor zeevaart en offshore. Het fonds ODIN Maritim werd in 1994 door de Noorse fondsbeheerder ODIN opgericht. Gemeten over de afgelopen 3, 5 en 10 jaar behoort het fonds tot de top-3 van best presterende fondsen die in de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn. Het fonds belegt wereldwijd in bedrijven in de scheepvaartindustrie. 'Het is een nichemarkt waar we ons volledig op richten. Dat wil zeggen dat het risico en de volatiliteit er hoger liggen', aldus Mikael Wickbom van ODIN. Daar staat tegenover dat de opbrengst eveneens hoog is. Beleggers kunnen profiteren van de groei van de markt voor het verschepen van consumentengoederen tussen China, Europa en de Verenigde Staten. De capaciteit van schepen is lang niet voldoende om de vraag naar transport aan te kunnen. De bestaande rederijen kunnen daarom hogere prijzen vragen. Een situatie die volgens Wickbom ook in 2006 en 2007 onveranderd blijft, alhoewel scheepswerven wereldwijd druk bezig zijn met de bouw van nieuwe schepen. De druk op het huidige arsenaal wordt vergroot door de vraag naar grondstoffen vanuit China. Voor dat vervoer zijn olie-, gas- en chemietankers nodig. 'De schaarste aan transportmiddelen blijft de markt beheersen,' aldus Wickbom.

Exploratie
ODIN Offshore is het nieuwste lid van de ODIN-familie. Het fonds, opgericht in augustus 2000, richt zich geheel op de offshoresector. Het fonds belegt wereldwijd in bedrijven die services of materialen leveren aan de olie- en offshoreindustrie. Wickbom: 'Denk aan bedrijven die het boren naar olie voor hun rekening nemen om vervolgens de exploitatie aan oliemaatschappijen over te laten. Of aan ondernemingen die seismische onderzoeken doen.' Zo maakt bijvoorbeeld de

Nederlandse bodemonderzoeker Fugro onderdeel uit van de portefeuille. Hoe groter de vraag naar olie, hoe meer oliemaatschappijen investeren in services zoals het exploreren van olievelden. In die wetenschap is het fonds opgericht, maar in de eerste periode na oprichting hielden oliemaatschappijen de hand op de knip. Wickbom: 'Het tij keerde toen Shell zijn reserves moest bijstellen. Daarmee kwam de behoefte naar het zoeken naar nieuwe velden nog prominenter naar voren.' De koers van het fonds ging met sprongen omhoog. 'Vanwege het energietekort blijft het fonds naar onze verwachting goed presteren.' SNS Fundcoach is exclusief voor Nederland de aanbieder waarmee de Noorse fondsbeheerder samenwerkt. Nergens anders kunnen particulieren rechtstreeks in ODIN fondsen stappen. 'SNS Fundcoach speurt continu naar unieke en succesvolle fondsaanbieders. Eerder haalden wij de succesvolle Zweedse East Capitalfondsen naar Nederland. Wij merken dat beleggers belangstelling hebben voor gespecialiseerde fondsen in nichemarkten,' aldus Jeroen Vetter van SNS Fundcoach.

Over SNS Fundcoach
Beleggers kunnen via SNS Fundcoach online beleggen in topfondsen van onder andere AXA Rosenberg, Credit Suisse, DWS, East Capital, Fidelity, JP Morgan, Merrill Lynch, Pictet en Robeco. Beleggers kunnen zelf fondsen selecteren, vergelijken en kopen via één rekening. SNS Fundcoach is onderdeel van SNS Bank.

Noot voor redactie,