Time : 11:27:15 AM
Date : Friday, November 25, 2005
Sender Name: FAVV-AFSCA

Verpakkingen als bron van contaminatie door ITX van levensmiddelen, een stand van zaken

In Italië werd isopropylthioxantone (ITX) in kindermelk in Tetra Pak verpakkingen aangetroffen. Verder onderzoek heeft uitgewezen dat de aanwezigheid van deze residuen in dergelijke verpakkingen regelmatig voorkomt.

ITX is een inktbestanddeel dat aangebracht wordt op de buitenkant van Tetra Pak verpakkingen. Het ziet er naar uit dat tijdens het productieproces van het verpakkingsmateriaal lagen, die bestemd zijn om in contact te komen met de levensmiddelen, in contact kwamen met de bedrukte buitenste laag en zo achteraf scheikundige stoffen kunnen afgeven aan de inhoud van de verpakking.

Over de schadelijkheid van het product ITX is momenteel nog weinig gekend en er bestaan geen spécifieke wettelijke normen voor. De Europese Voedselveiligheidautoriteit (EFSA) meldde gisteren dat er geen indicaties zijn dat er een onmiddellijk gevaar is voor de volksgezondheid. De EFSA voert nog een diepgaandere risico-evaluatie uit (www.efsa.eu.int).

Op 8 september werd België net als alle andere Lid-Staten via het RASFF systeem op de hoogte gebracht van de contaminatie in de babymelk.

Eind september had de Europese Commissie een ontmoeting met Tetra Pak. Het verpakkingsbedrijf verbond er zich toe zijn productieprocess op korte termijn aan te passen om verdere eventuele contaminatie met ITX uit te sluiten. Voor de meest gevoelige groep (babyvoeding) werd het process vanaf eind september niet meer toegepast. Voor eind van dit jaar zal het process worden stopgezet.

Op een Europese vergadering van experten gaf de Europese Commissie op 7 oktober de Lidstaten meer uitleg over de problematiek. Na overleg tussen de Lid-Staten en de Commissie werd beslist dat er onvoldoende elementen waren om maatregelen te nemen t.o.v. de betrokken producten. Wel richtte de Commissie een verzoek naar de Europese Voedselveiligheidautoriteit voor wetenschappelijk advies (zie hoger).

Uiteindelijk bracht op 22 november Italië er Europa van op de hoogte dat, door een beslissing van de Italiaanse Justitie, overgaan werd tot een recall van ongeveer 2 miljoen liter van de babymelk. De producent riep vervolgens, op vrijwillige basis, kleinere hoeveelheden melk terug die zich in andere landen in de distributie bevonden. Het gaat met name over Frankrijk, , Spanje, Portugal en Griekenland.

Voor alle duidelijkheid wijst het FAVV er op dat residuen van ITX ook in andere gelijkaardige verpakkingen kunnen voorkomen. Dit probleem moet verder worden gezien in het breder kader van de aanwezigheid van chemische residuen van verpakkingsmateriaal in levensmiddelen.

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations:

Link to Press Release - DU Link to Press Release - FR