Provincie Noord-Brabant




Provincie start bewustwordingscampagne:

Brabantse tv-spots energiebesparing

Om de inwoners van Noord-Brabant bewust te maken van de hoeveelheid geld én energie die zij kunnen besparen, zal vanaf maandag 28 november spotjes op Omroep Brabant tv te zien zijn. Energiebesparing in woningen is één van de speerpunten in het duurzame energiebeleid van de provincie. De spotjes laten zien hoe op eenvoudige wijze vele euro's bepaard kunnen worden.

Zo laat één van de spotjes zien dat door de verwarming een graad lager te zetten, een besparing van E 55 mogelijk is. Het elke dag luchten van de woning is ook energiebesparend. Tot en met carnaval worden tien verschillende spotjes getoond, drie dagen per week, elf maal per avond.
Tegelijkertijd worden er gratis energiemeters in de provincie verspreid. Deze meter moet tussen een (elektrisch) apparaat en het stopcontact geplaatst worden en laat zien hoeveel energie én euro's het vraagt. Ook het stand-by laten staan van bijvoorbeeld een televisie vreet ongezien veel stroom. Men kan een meter bestellen door een coupon op te sturen die binnenkort in huis-aan-huisbladen worden geplaatst. Het is de bedoeling dat de meters als een soort van estafette worden doorgegeven aan familie, vrienden en collega's.
O. Hoes, verantwoordelijk gedeputeerde voor duurzame energie, wil de Brabander aanspreken op de eigen verantwoordelijkheid: "iedereen kan zijn steentje bijdragen aan een duurzame samenleving. Het is vaak een kleine moeite om in je eigen omgeving energie te besparen. En het levert ook nog iets in de portemonnee op!".