Gemeente Loenen aan de Vecht


Aanpassing raadsvoorstel Nut & Noodzaak
Op basis van hoorzitting van 22 november 2005 heeft de raadswerkgroep Nut & Noodzaak besloten om het raadsvoorstel terzake aan te passen. De nieuwe versie van de raadsstukken treft U als bijlage aan.

Bijlagen : Raad 29 november 2005 VERSIE II.pdf (zie onderaan)

Raadsvergadering 29 november 2005 AGENDA
Geachte leden van de raad,
Hierbij nodig ik u uit voor het bijwonen van de vergadering van de gemeenteraad op dinsdag 29 november 2005 om 20:00 uur in het gemeentehuis. Op deze agenda ontbreken de gebruikelijke agendapunten Lijst van Ingekomen Stukken en de Rondvraag. In de agendacommissie is daartoe besloten uit efficiëntie-overwegingen. De ingekomen stukken liggen voor de raadsleden ter inzage bij de griffier; opmerkingen of vragen hierover kunnen onder agendapunt 4 worden ingebracht. Zo niet, wordt de lijst geacht conform te zijn vastgesteld. Agendapunt 4 zal ook dienen om de rondvraag te vervangen. Met vriendelijke groet,
P.J.M. Rombouts, voorzitter

1. Opening en mededelingen
Naast mededelingen van raadsleden, voorzitter of griffier kunnen ook collegeleden bij dit punt mededelingen doen in het kader van zijn actieve informatieplicht aan de raad. Als de raad een portefeuillehouder nader wil bevragen, zal het betreffende punt op een nader te bepalen moment onderdeel uitmaken van de beraadslagingen.
2. Vragenhalfuur inwoners

3. Vaststelling agenda

4. Vragenhalfuur raadsleden
Raadsleden die aan dit agendapunt invulling willen geven wordt vriendelijk verzocht de vragen vóór 12:00 door te geven aan de griffier.
5. Verslagen van raadsvergaderingen van 25 oktober en 1 november 2005
6. Verzoek om planschade ex artikel 49 Wet Ruimtelijke Ordening De planschadecommissie heeft advies uit gebracht over het verzoek van Mw. D.C. Prins om vergoeding van de planschade die zij meent te lijden als gevolg van de aanleg van bos op de buitenplaats Vreedenhorst. Het college stelt voor om overeenkomstig dit advies het verzoek af te wijzen.
7. Vrijstellingsprocedure Nagel
In 2001 is voor het perceel Vreelandseweg 4a te Nigtevecht een bouwvergunning aangevraagd voor het plaatsen van een nieuw bedrijfspand voor demontage en recyclingactiviteiten. In verband met de strijdigheid met het bestemmingsplan zou de toenmalige raad een uitspraak doen over de vrijstelling van dit bestemmingsplan. Tot een beslissing is het tot op heden niet gekomen. Gezien de voorgestane herontwikkeling van Garsten-Noord stelt het college nu voor de vrijstelling af te wijzen, zodat het de bouwvergunning kan weigeren en vervolgens handhavend kan optreden.
8. Beslissing op bezwaar tegen voorbereidingsbesluit Cronenburgh De heer M.J. Kusters heeft bezwaar aangetekend tegen het door de raad voor het plan Cronenburgh (fase 2 gedeeltelijk en fase 3) genomen voorbereidingsbesluit. Het bezwaarschrift is voor advies voorgelegd aan de commissie Bezwaarschriften die de raad adviseert het bezwaarschrift ongegrond te verklaren en het besluit van 28 juni 2005 onverkort te handhaven.

griffier 1/2 16 november 2005 Raadsvergadering 29 november 2005 AGENDA
9. Nut en Noodzaak onderzoek
De raadswerkgroep Nut en Noodzaak legt de raad ter besluitvorming zijn advies voor over overdrachtsuitgaven van de gemeente, waaronder welzijnssubsidies. Het advies omvat de vaststelling van uitganspunten voor beoordeling van genoemde uitgaven, vraagt instemming met de inhoudelijke toetsing van de uitgaven aan de uitgangspunten, te besluiten over voortzetting van het subsidiëren van het humanistisch vormingsonderwijs/ godsdienstonderwijs op openbare scholen en de vaststelling van de uitgaven voor het jaar 2006. Wanneer de raad conform het advies beslist, zal aan het college worden opgedragen de gevolgen van het voorstel in de meerjarenbegroting te verwerken.
10. Verkeersbeleid Vechtwegen
Het college stelt -met betrekking tot het verkeer op de Vechtwegen- voor om een 60 km/uur zone en een parkeerverbod in te stellen.
11. Verkeersbesluiten verplaatsen komgrenzen Rijksstraatweg Voorgesteld wordt om de verkeerskundige bebouwde-komgrens van Loenen aan de Vecht langs de Rijksstraatweg 80 meter te verplaatsen richting Nieuwersluis en medewerking te verlenen aan de verplaatsing van de verkeerskundige bebouwde komgrens van Breukelen 140 meter het grondgebied van de gemeente Loenen op langs de Rijksstraatweg richting Nieuwersluis. Met deze maatregelen kunnen andere snelheidsregimes (lagere) worden ingevoerd ter vergroting van de verkeersveiligheid en beperking van geluidsoverlast.
12. 30-Kilometergebieden
De raad heeft in het kader van "duurzaam veilig" eertijds besloten onder meer de kernen Vreeland en Nigtevecht in te richten als 30 km-gebieden. Voor de inrichting van de 30 km gebieden zijn maatregelen ontworpen die kunnen worden uitgevoerd nadat daartoe een verkeersbesluit door de raad is genomen.
13. Rekenkamercommissie
Als uitvloeisel van het dualistisch stelsel is wettelijk voorgeschreven dat iedere gemeenteraad een rekenkamer(functie) instelt. Het voorstel is om een rekenkamercommissie in te stellen met de gemeenten Breukelen en Abcoude.
14. Begrotingswijzigingen
Vast agendapunt in aansluiting op besluitvorming eerdere agendapunten.
- Sluiting
°°°°~°°~°°~°°~°°~°

griffier 2/2 16 november 2005
Notulen van de gemeenteraadsvergadering te Loenen aan de Vecht gehouden op dinsdag 25 oktober 2005
Aanwezig: P.J.M. Rombouts (voorzitter), M.S.C. Mous (griffier) J.P. Toonen (wethouder)
CDA: N.J. de Jong, G. Helling-Zeisseink, W. Fokker, K. Hulsman VVD: W.F.J. Kels
HVV: W.M.M. Hoek
PvdA: W. Verhage, F.J. Peters
D66: R.J.J. Voogt, G.J. Jellesma
SBN+: W.E. Pijzel
Afwezig: J.C. Groeneveld (VVD), R.J. van Vliet (SBN+), M.E.C. Rehbock-Beijers (wethouder) Verslag: R.A. van Es (Notuleerservice Nederland)

1. Opening
De voorzitter opent de vergadering om 20.00 uur en deelt mee dat de heer Groeneveld afwezig is door ziekte en de heer Van Vliet en wethouder Rehbock-Beijers vanwege vakantie.
2. Vragenhalfuur inwoners
Mevrouw Verschoor spreekt over de SISAL die een stedenband onderhoudt met Kiteo. Recent is vanuit de SISAL een bezoek aan Kiteo gebracht en vanwege het tienjarig bestaan van de stedenband biedt de stichting de gemeenteraad een fotoboek aan van dit laatste bezoek samen met een rapport van de SISAL-commissie in Kiteo over de resultaten van de afgelopen tien jaar. Mevrouw Claessen spreekt namens het actiecomité Voetpad Loenersloot. Mensen uit Loenersloot kunnen geen ommetje meer maken door de uitbreiding van de A2 en vooral ook door de uitbreiding van het spoor. Vroeger kon vanaf het einde van de Slotlaan via het kanaal naar de Binnenweg worden gelopen. Sinds een week zijn de bewoners ook ingesloten, omdat er door ProRail een hek is geplaatst. De bewoners van de Binnenweg, Loenersloot-Noord en Loenersloot-Zuid zouden graag met elkaar verbonden zijn, wat de leefbaarheid van de kern ten goede zou komen. Vorige week heeft het comité een brief aan de raadsleden gestuurd met een voorstel een verbinding te maken tussen Loenersloot-Noord en Loenersloot-Zuid. Het enige verlangen is een wandelpad vanaf de Slotlaan naar de Binnenweg. Hoewel het actiecomité al vanaf mei in gesprek is met wethouder Rehbock-Beijers, leek dit het juiste moment ook de raad te informeren, omdat ProRail nu is begonnen met de aanleg van een onderhoudspad naar Abcoude, via Loenersloot. Het actiecomité doet daarom een dringend beroep op de raad om actie te ondernemen. De voorzitter zegt dat over dit punt al in het college is gesproken. Wethouder Toonen vult aan dat hier op basis van een ambtelijk advies over is gesproken. Het college heeft besloten hier positief op in te gaan. Hij leest het collegebesluit voor: "Wij gaan het rondje rechtsom verder uitwerken, de nodige contacten leggen om de uitwerking en kosten naar een definitief ontwerpstadium te kunnen opwaarderen. In die zin gaan we er alles aan doen om de hartenwens van vele Loenerslooters te realiseren. Wij stellen daar wel voorwaarden aan. Wij hebben het gevoel dat het heel breed leeft in Loenersloot, maar willen daar zekerheid over hebben. We gaan het actiecomité een brief

Raadsvergadering 25 oktober 2005 1
schrijven waarin komt te staan dat het college in principe akkoord is, maar graag een behoeftepeiling ontvangt van het actiecomité." De verwachte kosten bedragen 10.000 euro en dan kan het gerealiseerd worden, hoewel het college nog niet weet hoe het gedekt kan worden. De heer Verhage zegt dat de PvdA weet dat dit al geruime tijd leeft. De voorwaarde van het college komt hem wat ridicuul voor. Het is van groter belang dat de meerderheid van de raad erachter staat. De PvdA steunt het voorstel en ziet een dekkingsvoorstel op enig moment tegemoet. De heer De Jong ziet ook praktisch een nieuwe uitdaging om dit plan te realiseren. Het CDA staat erachter en wacht het voorstel van het college af. De wens leeft al jaren en moet eenvoudigweg gehonoreerd worden; hij heeft er alle vertrouwen in. De heer Jellesma herinnert zich de taaie en moeilijke onderhandelingen in het verleden. Destijds wilde Loenersloot het graag en stond ProRail er negatief tegenover. Hij meent dat nu net als toen geen acht op de positie van ProRail moet worden geslagen. In de onderhandelingen met ProRail is bijna een kwart miljoen gewonnen over het regelen van graffiti op de schermen. Het college meende dat dit minder geld zou kosten en heeft het restant in de algemene reserve gestopt. Hij is hiervan niet overtuigd, maar meent dat 10.000 euro goed hieraan te onttrekken valt. En ook nog wel enkele duizenden euro's meer om uit te geven aan veiligheidsmaatregelen. Mevrouw Hoek bekrachtigt het voorstel namens HVV.
De heer Pijzel wil niet te vroeg juichen gezien zijn kennis van ProRail; wel is hij zeer te spreken over de unanimiteit van de raad over dit punt, waar hij zich achter schaart. Hij ziet ook het belangvan een uitspraak van de Loenerslooters met een officieel karakter, juist in relatie met de te verwachte onderhandelingen met ProRail. De heer Kels wil, nu toch alle partijen hun zegje doen, meedelen dat de VVD direct het college om antwoord heeft gevraagd op de genoemde brief. De VVD is tevreden met het antwoord van het college en staat achter het voorstel.
3. Vaststelling agenda
Punt 13 wordt afgevoerd. Voor het overige wordt de agenda vastgesteld.
4. Vragenhalfuur raadsleden
De heer Peters heeft vorige keer vragen ingediend, maar nog geen antwoord gehad. Wethouder Toonen zegt dat de antwoorden onderweg zijn. Hij heeft de raadsleden al wel laten weten dat de vragen in het college zijn vastgesteld. De heer Peters had dan toch ten minste verwacht dat de raad de antwoorden vandaag had ontvangen. De heer Verhage zegt dat de heer Neervoort de vorige keer een verzoek om financiële ondersteuning heeft gedaan namens Vecht voor de Vecht en het Platform A6/A9. Is hier inmiddels een besluit over genomen? Wethouder Toonen zegt dat deze middag is besloten 1000 euro te geven om de kosten gedeeltelijk de dekken. Omdat het uit de post 'incidenteel' wordt gefinancierd, is hier geen raadsbesluit voor nodig. Mevrouw Helling-Zeisseink zegt dat de omwonenden veel hinder ondervinden door de rommel rondom de afvalcontainers bij Oosterklip. Ze klagen hier bij de gemeente al jaren over. Het CDA verzoekt de overlast weg te nemen door bijvoorbeeld extra schoonhoudbeurten of een extra afvalcontainer. Ten tweede vraagt ze waar de actieve informatie van wethouder Rehbock-Beijers en de burgemeester blijft. Als laatste vraagt ze naar de stand van zaken wat betreft het Groko-terrein en de Werf 2. Wethouder Toonen zegt dat serieus naar de kwestie van de afvalcontainers zal worden gekeken. De vragen over het Groko-terrein en de Werf 2 kan hij nu niet beantwoorden.

Raadsvergadering 25 oktober 2005 2
De heer Kels zegt voor de zomervakantie al een vraag over het Groko-terrein te hebben gesteld in de Agendacommissie. Zijn vraag was wanneer in welke mate en op welke wijze de raad hiervoor wordt ingeschakeld. Hij heeft hier nooit antwoord op gekregen en vindt dit uitermate nonchalant. De voorzitter had zijn informatie voor de raad op tafel willen leggen. De ambtenaar die de informatie zou verzorgen, heeft hem gisteren laten weten dat de betreffende informatie, de rapportage over de wijksurveillant, gisteren al naar de raad is verzonden.
5. Verslag van de raadsvergadering van 27 september 2005 De heer Drogenbroek verklaart namens de VOLG dat de VOLG een advertentie in de VAR heeft geplaatst, omdat de VAR de ingezonden brief te lang vond en hem daarom niet wilde plaatsen. De VOLG neemt de uitnodiging van de heer Jellesma aan om in openheid over de Werf te discussiëren. De VOLG is van oordeel dat de heer Jellesma in de betreffende vergadering niet had mogen meestemmen en dat daarom de stemming niet correct is verlopen. De heer Jellesma is blij dat de VOLG de uitnodiging aanneemt. In overleg met de VOLG zal een datum hiervoor worden gepland. Tekstueel
De voorzitter heeft twee schriftelijk ingediende correcties ontvangen. Bladzijde 10, onderaan: 'N201' moet zijn 'N402'.
Bladzijde 3, 3e alinea: 'volgende' moet zijn 'vorige'. Bladzijde 5, onderaan: het woord 'vooraf' toevoegen voor 'een argumentatie'. Bladzijde 6, bovenaan: 'als maar' moet zijn 'als maar één'. Bladzijde 13, midden: 'op eigen rekening' moet zijn 'op persoonlijke titel'. Met deze wijzigingen wordt het verslag vastgesteld. Naar aanleiding van
Mevrouw Helling-Zeisseink heeft vorige keer schriftelijke vragen ingediend en vraagt of deze vragen in het vervolg bij de notulen kunnen worden gevoegd. Mevrouw Helling-Zeisseink verzoekt in het vervolg de ondertekenaars te vermelden bij de opgenomen motie(s). Mevrouw Helling-Zeisseink zou graag zien dat de Horecanota voor de volgende keer wordt geagendeerd. Bladzijde 5, ad beantwoording: de heer Kels meent dat de wethouder zich bij de feiten moet houden en geen oordeel hoort te geven. De heer Peters vraagt naar de stand van zaken rond regionale samenwerking inzake de leerplicht. Hoeveel leerlingen volgen voortgezet onderwijs in de Ronde Venen vanuit Loenen? Wethouder Toonen antwoordt dat ambtelijk advies in voorbereiding is. Er wordt onderzocht in hoeverre met de Ronde Venen kan worden samengewerkt. Hij heeft zo geen antwoord op de gestelde vraag. Mevrouw Hoek vraagt nogmaals naar de mogelijkheid van het gebruik van een mobiel stembureau. De voorzitter antwoordt dat hij nog geen antwoord heeft; het volgt spoedig.
6. Verzoeken om planschadevergoeding
De heer Moleveld licht toe dat bij uitspraak van de rechter een strook van 50 cm voor stroom, water en telefoon vrij moet blijven. Deze situatie is aangegeven op de plankaart die op 7 juni 1990 aan notaris Kolthoorn is verzonden. Bij de aanvraag van de bouwvergunning voor de Bergseweg 14 in januari 1998 is de leidingzone en de breedte van de erfdienstbaarheid van de plankaart weggewerkt. Woning nummer 14 is niet volgens de goedkeuring van de Welstandscommissie gebouwd, maar te dicht op de erfdienstbaarheid.

Raadsvergadering 25 oktober 2005 3
De uitrit van woning nummer 14 is eenzijdig verplaatst naar zijn erfdienstbaarheid. Hij eist nu dat de carport en de schutting worden verwijderd, omdat deze op de leidingzone staan, en dat de toegang tot nummer 14 in de oude situatie wordt hersteld. Hij stelt de gemeente aansprakelijk voor de door hem gemaakte kosten voor schade aan veiligheid, bereikbaarheid, genot en privacy, zoals door de rechter is gevorderd. De voorzitter wijst hem erop dat vandaag alleen wordt besloten de zaak eventueel voor te leggen aan de Schadebeoordelingscommissie. Advocaat mevrouw Bruijntjes is namens mevrouw Van der Bent aanwezig om het collegevoorstel te ondersteunen. Als er een advies ligt, komt ze er graag inhoudelijk op terug. De heer Verhage spreekt zijn tevredenheid uit dat dit soort zaken aan een objectieve beoordelingscommissie wordt voorgelegd. Is de heer Rezel op de hoogte gesteld van het feit dat zijn aanvraag niet binnen de gestelde termijn is afgehandeld en dat hij mag verwachten dat dit acht weken later wél gebeurt? Mevrouw Hoek brengt in dat mevrouw Amerongen-van der Paauw lopende het verzoek is overleden. De voorzitter antwoordt dat de heer Rezel op de hoogte is gesteld. De mededeling van raadslid Hoek neemt hij voor kennisgeving aan. De gemeenteraad besluit zoals is voorgesteld.

7. Programmabeleid Lokale Omroep, samenstelling commissie De gemeenteraad besluit zoals is voorgesteld.

8. Winkeltijdenverordening
Eerste termijn gemeenteraad
De heer Voogt merkt op dat een aantal veranderingen wordt voorgesteld, zonder enige argumentatie. Als naar de achterliggende stukken wordt gekeken, met name het college-advies, dan is het wel duidelijk. Hij stelt voor ook de argumentatie in het raadsstuk op te nemen, zodat de raad zich hierover een beter oordeel kan vormen. Inhoudelijk heeft D66 geen opmerkingen. Mevrouw Hoek zegt dat HVV met het voorstel instemt. Is het aantal nachtopenstellingen aan een limiet gebonden? De heer Hulsman zegt dat het CDA principieel tegen openstelling op zondag is. Hij heeft niet de indruk dat de dorpsbewoners hierop zitten te wachten. Is bij de nachtopenstelling voldoende gelet op veiligheid? De heer Verhage vraagt wat met 'voor elk deel van de gemeente' wordt bedoeld in artikel 5. Beantwoording
De voorzitter zegt naar aanleiding van wat door de heer Voogt is gezegd, dat de vorm per onderwerp kan verschillen. Het is natuurlijk zo dat als beleidsmatige overwegingen het zwaartepunt van het voorstel bepalen, deze zoveel mogelijk worden opgenomen. Daar waar het deelverklaringen of deelargumentaties betreffen, zullen de relevante stukken ter inzage worden gelegd. Hij zal de opmerking in het vervolg bij de opstelling van de stukken betrekken. Het aantal nachtopenstellingen is niet aan een limiet gebonden. Met dit artikel wordt een zekere handelingsruimte aan het college gegeven; hij heeft zelf nog geen zicht op hoe dit zich zal ontwikkelen. Eenzelfde handelingsvrijheid wordt gegeven met de uitspraak in

Raadsvergadering 25 oktober 2005 4
artikel 5 over 'een deel van de gemeente'. Dit kan een gemeentekern zijn, maar ook een groter of kleiner deel van de gemeente. De voorzitter concludeert dat de gemeenteraad besluit zoals is voorgesteld, met de opmerking van het CDA dat de fractie tegen de zondagopenstelling is.
9. 1e Begrotingswijziging 2006 Milieudienst Noord-West Utrecht Eerste termijn gemeenteraad
De heer Kels vraagt wat er zal gebeuren als dit voorstel niet wordt geaccepteerd. Het is een regionale organisatie waar aan deel moet worden genomen, terwijl het vooral weer over overhead gaat. De gemeente Loenen is de enige die boven de gebudgetteerde uren uitkomt, maar dat kan samenhangen met een tijdelijk verschijnsel. Is dat binnen het college overwogen? De heer Verhage zegt dat de PvdA er niet voor is om hetgeen te veel wordt afgenomen, in de vaste afdracht op te nemen. Daarom wil zijn fractie een zienswijze indienen namens het gemeentebestuur. Het vaste deel van de kostenvergoeding, dat is het gemeenschappelijke regelingdeel, zal als contributie kunnen worden opgenomen. Daarnaast kan dan betaald worden voor afgenomen diensten. Zijn fractie wil hier prognoses van kunnen maken en vraagt daarom om een tarievenlijst per geleverd product. Verder wil hij afrekenen op nacalculatiebasis van werkelijk afgenomen producten. Beantwoording
De voorzitter zegt dat de problematiek is ontstaan doordat de Milieudienst NWU een capaciteitsprobleem had, namelijk dat alle gemeenten veel meer uren van de Milieudienst betrokken dan zij opgaven dat ze nodig zouden hebben. Als de Milieudienst nee moet zeggen, brengt dat gemeenten soms weer in problemen. Het plan om 50% van de onderbegroting op te lossen, heeft geen meerderheid in het algemeen bestuur gekregen. Het dagelijks bestuur heeft vervolgens de opdracht gekregen een nieuw voorstel in te dienen; dat ligt nu ter bespreking in de raad. Met dit voorstel zal de Milieudienst beter kunnen plannen, goedkoper kunnen werken en daardoor worden de gemeenten beter bediend. Een tarievenlijst per product is niet mogelijk, omdat per uur wordt geprijsd, eventueel gedifferentieerd naar hoog- of laaggekwalificeerde werknemers. Tweede termijn gemeenteraad
De heer Verhage meent dat het probleem van de Milieudienst niet op de gemeenten kan worden afgeschoven. De Milieudienst is een leverend bedrijf, dat bedrijfsmatig zal moeten werken met een capaciteitsplanning, bijvoorbeeld door vaste medewerkers plus een flexibele schil. Zijn fractie vindt het voorstel van het dagelijks bestuur te kort door te bocht en vraagt het college bezwaar te maken en een zienswijze in te dienen. De heer Fokker zegt dat het CDA akkoord gaat met dit voorstel. Beantwoording
De voorzitter zal in het college bespreken of de opmerkingen in het overleg met de Milieudienst aan de orde zullen worden gesteld. Hij verwacht niet dat op korte termijn hiermee een oplossing wordt bereikt. Natuurlijk kan de Milieudienst bedrijfsmatig gaan werken, maar daarvoor heeft de dienst wel inzicht nodig hebben in de te verwachten afzet. De voorzitter brengt het voorstel van de PvdA in stemming en het voorstel wordt afgewezen. Daarmee wordt gesteld dat de gemeenteraad besluit zoals is voorgesteld.

Raadsvergadering 25 oktober 2005 5

10. Krediet voor de renovatie van de dorpsbrug Loenen aan de Vecht Eerste termijn gemeenteraad
De heer Kels vraagt of er een offerte is aangevraagd. De heer Jellesma stelt vast dat het bureau de inschatting maakt, dat de werkzaamheden inclusief BTW 70.000 euro zullen kosten. Het is echter alleen waar dat het niet uitmaakt dat dit bedrag in het openbaar genoemd wordt op het moment dat je bij minimaal twee of drie bedrijven onderdelen van de renovatie laat offreren. Dit is niet helder in het voorstel verwoord. Beantwoording
Wethouder Toonen antwoordt dat drie offertes zijn gevraagd. Om haast te maken, is niet gewacht op de beslissing van deze avond. Er zijn offertes aangevraagd bij drie zeer gespecialiseerde bedrijven op voorwaarde van een positief besluit. Uitvoering kan na vanavond zo snel mogelijk plaatsvinden. Het genoemde bedrag omvat ook een deel ambtelijke uren. Het is niet zo dat dit bedrag precies zal worden uitgegeven aan een bedrijf dat het werk gaat uitvoeren. De gemeenteraad besluit zoals is voorgesteld.

11. Vervanging burgemeester in AB van Samenwerking Utrecht-West De gemeenteraad besluit zoals is voorgesteld.

12. Rekenkamercommissie
Eerste termijn gemeenteraad
De heer Jellesma noemt twee zaken die D66 niet bevallen aan dit voorstel. Ten eerste vindt hij dat het instellen van deze rekenkamercommissie, wat zeer nadrukkelijk een werktuig van de raad is, in grotere mate met de raad had moeten worden besproken. De voorzitter merkt op dat het college hier geheel buiten staat. De heer Jellesma constateert dat het proces dan te veel buiten zijn fractie is omgegaan. Het tweede bezwaar is dat hier een tussenlaag wordt gecreëerd die niet zelf zal uitvoeren. Bovendien is het hem niet duidelijk dat het mandaat over wat de Rekenkamercommissie zal gaan uitvoeren, bij de raad ligt en dat het zeker niet aan deze commissie zelf is wat onderzocht zal worden. Kortom, hij vindt dat dit voorstel snel van de agenda moet worden afgehaald. De heer Hulsman wist zich in eerste instantie niet goed raad met dit voorstel. In tweede instantie is zijn oordeel genuanceerder en vindt hij het een goed voorstel. Hij is zich ervan bewust dat de raad zelf geen rekenkamer of rekenkamercommissie kan invullen. Zoals het nu verwoord staat, geeft het veel informatie en geeft het een goede beschrijving van wat wordt gevraagd. Zijn fractie kan zondermeer met dit voorstel instemmen. De heer Peters vindt de rekenkamerfunctie ook van belang als er geen wettelijke bepaling voor zou bestaan. Het is een goede zaak dat onafhankelijk wordt bekeken waar het geld aan wordt uitgegeven. In dit zorgvuldig gevolgde traject heeft de griffier al eens eerder in de Agendacommissie besproken welke kant het op gaat. De voorzitter merkt op dat de gemeente Abcoude akkoord is gegaan met de hier gepresenteerde lijn, de gemeente Breukelen waarschijnlijk in één van de komende dagen. De heer Jellesma heeft wel ingestemd met het instellen van drie gemeenten en met het feit dat de leden van zo'n commissie onafhankelijk zouden zijn, maar dit stuk heeft hij

Raadsvergadering 25 oktober 2005 6
nooit goedgekeurd. Hij wil nu geen standpunt innemen over dit voorstel waaraan nog het een en ander op te merken valt. Er zijn nog twee maanden te gaan en hij stelt voor besluitvorming uit te stellen. De heer Fokker zegt dat het CDA zeer hecht aan de onafhankelijk van de rekenkamerfunctie. Daarbij hoort dat deze commissie zelf haar onderwerpen uitzoekt. De heer Kels onderschrijft dit voorstel. De VVD is er daarbij van uit gegaan dat de wettelijke verordening deze gang van zaken heeft voorgeschreven. Als dit niet zo is, dan wil hij dat ook graag weten en overweegt hij nader overleg met zijn fractie. Hij vindt dat besluitvorming wel uitstel kan velen. De heer Jellesma citeert uit het voorstel "... dat laat overigens onverlet dat de raad te allen tijde een commissie een verzoek kan doen een bepaald onderwerp te onderzoeken. De commissie hoeft een dergelijk verzoek echter niet te honoreren." Dat is onaanvaardbaar, meent hij. De commissie is een instrument van de raad, dus hoort de raad te bepalen welk onderzoek deze commissie uitvoert. Hij stelt dat er in het geheel geen wettelijke verplichting hiertoe is. De voorzitter adviseert de Rekenkamercommissie een volstrekt onafhankelijke positie te geven. Het mag nooit zo zijn dat de gemeenteraad onderwerpen die de meerderheid onwelgevallig zijn, kan tegenhouden om onderzocht te worden. De heer Kels wil weten of hier een voorstel ligt, dat voortkomt uit een wettelijk voorschrift of uit een interpretatie van de feiten. De heer Pijzel meent dat het van groot belang is dat de raad unaniem achter zo'n stuk staat als het een instrument van die raad is. Hij stelt daarom voor besluitvorming uit te stellen tot de volgende keer. De gemeenteraad gaat hiermee akkoord.

13. Verordening op het leerlingenvervoer
Dit punt is uitgesteld.

14. Begrotingswijzigingen
De gemeenteraad besluit zoals is voorgesteld.

15. Lijst van ingekomen stukken
Rubriek A
7. Stichting Vrije Recreatie, 06-10-05, "Beleid ten aanzien van kamperen bij de boer" Mevrouw Hoek zegt dat de gemeente Loenen heeft aangegeven dat tien plaatsen per boerderij, is toegestaan. Ze vraagt of dit kan worden verhoogd naar vijftien, zoals de stichting Vrije Recreatie zou willen. De voorzitter antwoordt dat dit niet kan, tenzij de raad hiertoe een verzoek indient. 13. Gemeente Dalfsen, 21-09-05, motie Wet sociale werkvoorzieningschappen Mevrouw Helling-Zeisseink vindt het een sympathieke motie, maar stelt dat een dergelijk initiatief beter via de VNG geuit kan worden.
16. Besluit provincie investeringsbudget Stedelijke vernieuwing 2005-2009, B&W 16-08-05 Mevrouw Hoek vraagt wat er zal gebeuren als de mensen niet weg willen van het betreffende terrein Garsten-Noord. En hoe lang is het gereserveerde budget geldig?

Raadsvergadering 25 oktober 2005 7
De voorzitter zegt haar de antwoorden schriftelijk toe. De raad neemt de overige stukken ter kennisgeving aan. Rubriek B
2. Actiecomité Mijndens Blok, 06-10-05, herstructurering recreatiegebied De Mijnden Mevrouw Hoek zegt dat een brief is geschreven door de bewoners van de Bloklaan, omdat zij zich zorgen maken over de ontwikkeling van het recreatiepark De Mijnden. Zij zijn niet op de hoogte gebracht en HVV meent dat de gemeente Wijdemeren hen hierbij had moeten betrekken. Ze stelt voor dat de gemeente Loenen nu de bewoners zal informeren, eventueel middels een informatieavond in samenwerking met Wijdemeren. De heer Voogt onderstreept dit verzoek.
Mevrouw Helling-Zeisseink ondersteunt deze vraag.
De voorzitter zegt dat het verzoek van de gemeenteraad helder is. De raad besluit de stukken in handen te stellen van het college. Rubriek E
De raad besluit conform het voorstel.
Sluiting
De voorzitter sluit de vergadering om 21.45 uur.

Raadsvergadering 25 oktober 2005 8
Notulen van de Gemeenteraadsvergadering te Loenen aan de Vecht gehouden op dinsdag 1 november 2005
Aanwezig: P.J.M. Rombouts (voorzitter), M.S.C. Mous (griffier) J.P. Toonen (wethouder) M.E.C. Rehbock-Beijers (wethouder) CDA: N.J. de Jong, G. Helling-Zeisseink, W. Fokker, K. Hulsman VVD: W.F.J. Kels, J.C. Groeneveld
VV: W.M.M. Hoek
PvdA: W. Verhage, F.J. Peters
D66: R.J.J. Voogt, G.J. Jellesma
SBN+: W.E. Pijzel, R.J. van Vliet
Afwezig:
Verslag: R.A. van Es (Notuleerservice Nederland)

1. Opening
De voorzitter opent de vergadering om 20.00 uur.

2. Vaststelling agenda
De agenda wordt vastgesteld.

3. 2e Bestuursrapportage 2005
Eerste termijn gemeenteraad
De heer Kels noemt de bestuursrapportage helder en duidelijk, hoewel ze toch aanleiding geeft tot enkele vragen. Over de regionale samenwerking en gemeenschappelijke regelingen (bladzijde 9) begrijpt hij dat het steeds tijdrovender wordt en dat er steeds meer van de grond komt. Dat er sprake zou zijn van gezamenlijke inkoop, samenwerking sociale zaken en rekenkamer, is volgens zijn kennis achterhaald, omdat hierover inmiddels anders is besloten. Bij het personeelsbeleid valt hem op dat er sprake is van een verhoogd ziekteverzuim. Wat doet het college aan ziekteverzuim in het algemeen? Hoe verhouden deze (verhoogde) kosten zich tot de efficiencyslag, die slechts 30.000 euro gaat opbrengen als hij gaat slagen? Ten slotte, er is een bedrag van 116.000 euro door het ministerie teruggevorderd volgens deze rapportage van 18 oktober. De wethouder heeft in zijn raadsinformatie van 22 oktober laten weten hier op gereageerd te hebben, en nog geen reactie van het ministerie te hebben ontvangen. Kan de wethouder de raad laten weten of er nu wel of niet wordt teruggevorderd? De heer Groeneveld verwijst naar bladzijde 9, waar staat dat het college een eerste voorkeur voor woningbouw heeft wat betreft de her-ontwikkeling van de voormalige brandweerkazerne in Vreeland. Spreker meent dat de raad zich hier ook over hoort uit te spreken. Wanneer is hier ruimte voor? De heer Hulsman zegt dat het CDA het ook een helder stuk vindt, maar het mag wel wat bondiger. Zijn fractie zou tevreden zijn met een stoplichtnotitie. Er is sprake van een groot detailniveau, terwijl het een rapportage op hoofdlijnen zou moeten zijn. Zijn fractie stelt voor bedragen kleiner dan 20.000 euro niet nader toe te lichten. Op redactioneel niveau vraagt zijn fractie om opname van een afkortingenlijst, omdat de afkortingen in het rapport voor derden niet altijd goed te begrijpen zijn. Zowel in de meerjarenraming van de kadernota en deze rapportage staan gelijkluidende reserveposities vermeld. Dat roept bij het CDA vragen op. Regionale samenwerking (bijvoorbeeld crisisbeheer) is een activiteit die het CDA toejuicht.

Raadsvergadering 1 november 2005 1
Is er, nu de brandweerpost Vreeland is gesloten en beroepskrachten zijn aangetrokken, iets te zeggen over de ervaringen tot dit moment en de gestelde doelen? Zijn de kosten voor het kinderdagverblijf voor binnen- of voor buitenonderhoud? Mevrouw Hoek vindt de presentatie ook helder en duidelijk. Ze vindt het jammer dat de vacature van de handhavingsmedewerker nog niet is ingevuld en hoopt dat dit snel wordt opgelost. Het hoge ziekteverzuim vindt ze zorgelijk, omdat zo een grote overschrijding is ontstaan in de geraamde uren. Ze vindt onderzoek naar de oorzaak hiervan belangrijker dan het feit dat er een overschrijding is. Er is ook sprake van een overschrijding van verlofuren. Ze stelt voor niet opgemaakte uren uit te betalen. Over openbaar groen zegt spreekster dat wordt gestreefd een balans te vinden tussen lage kosten en hoge kwaliteit. In Vreeland gaat dit goed, hoort ze, in Nigtevecht redelijk, maar in Loenen aan de Vecht slecht. HVV vindt de plannen voor het woongebied Garsten-Noord zeer ambitieus; een aantal bedrijven wil daar helemaal niet weg. Ze meent dat het weinig zin heeft dan aan een dood paard te blijven trekken. Wat wordt bedoeld met de plannen met de brandweerkazerne Vreeland? Beantwoording
De voorzitter spreekt zijn dank uit over de gemaakte complimenten. Als de raad in zijn geheel meent dat de rapportage bondiger moet worden opgesteld, zal hij dat zeker voor een volgende keer nastreven. De samenwerking in gewestelijk verband loopt niet op rolletjes, maar er wordt wel vooruitgang geboekt. Op een aantal punten wordt samenwerking bereikt, het betekent niet dat bij alle onderwerpen alle gemeenten aan zo'n verband deelnemen. De meeste projecten binnen de acht deelnemende gemeenten betreffen samenwerking tussen enkele gemeenten. Wat betreft de Rekenkamer wordt verwacht samenwerking te bereiken met twee andere gemeenten. Het ziekteverzuim kruipt inderdaad omhoog, met name de buitendienst is hiervoor verantwoordelijk. Er wordt veel aandacht aan besteed, maar de reden is vooralsnog niet duidelijk. De efficiencyslag van 30.000 euro heeft met het ziekteverzuim niets te maken. De efficiencyslag betreft een organisatorische aanpassing om drie vliegen in een klap te slaan. Als de ondernemingsraad ermee instemt, hoort de raad hier meer over. Samenwerking op het gebied van crisisbeheersing is een grote operatie waar alle gemeenten in de provincie Utrecht aan meedoen. Dit proces is nog lang niet ten einde, er worden al wel stappen vooruit gezet. Maatregelen voor het meenemen van verlofdagen is al gangbaar in deze organisatie. Voor de brandweer zijn inmiddels drie professionele medewerkers werkzaam. Ze zijn heel goed van start gegaan, en er worden er wordt resultaat geboekt met name op de gebieden preventie en preparatie. Hopelijk kan spreker hier aan het einde van het jaar cijfermateriaal over leveren. Wethouder Rehbock-Beijers zegt over de brandweerkazerne dat de lokatie wordt getaxeerd en dat een bodemonderzoek wordt uitgevoerd met de opzet woningbouw te realiseren plus eventueel kantoorruimte. Dat onderzoek vraagt enige tijd, mogelijk tot het einde van dit jaar. Zodra deze gegevens bekend zijn, zal ze een onderbouwd voorstel aan de raad presenteren. Over Garsten-Noord is bekend dat twee bedrijven wel van zins zijn te verhuizen, zo dood is het paard niet. Het is voor een deel de verantwoordelijkheid van deze bedrijven ook de andere bedrijven zover te krijgen dat ze willen vertrekken. De gemeente zet hier geen druk. Spreekster deelt de zorg over de handhavingsambtenaar. Er is van alles al geprobeerd, het lukt vooralsnog niet een geschikte kandidaat aan te trekken. Wethouder Toonen gaat in op de teruggevorderde 116.000 euro. Dit bedrag verwijst naar het jaar 2003, betreffende de gevolgen van het raadsbrede besluit om mensen die onder de Wet werk en bijstand (WWB) vallen niet te verplichten naar het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) in Hilversum te gaan. De goedkeurende verklaring in zijn

Raadsvergadering 1 november 2005 2
informatievoorziening betreft het beleidsverslag uitvoering WWB 2004. Tot op heden heeft het Rijk hier nog geen reactie op gegeven. Dit zijn twee van elkaar losstaande zaken. Voor de situatie betreffende Pippeloentje (bladzijde 18) is een ambtelijk stuk in voorbereiding. De wethouder kan op dit moment niet met zekerheid zeggen waar het over gaat, en hij zegt toe hierop schriftelijk te antwoorden. Tweede termijn gemeenteraad
De heer Verhage zegt dat zijn fractie beslist ideeën heeft over de brandweerkazerne Vreeland. Deze worden op dit moment uitgewerkt in het kader van het verkiezings-programma. Het lijkt hem voor de levendigheid van de kern Vreeland in ieder geval goed een bestemming mogelijk te maken voor detailhandel. Het is goed voor het voorzieningenniveau, maar niet voor het behalen van een optimale opbrengst. Hij stelt voor het college twee taxaties te laten doen, één voor woningbouw/kantoorcombinatie en één voor detailhandel. De heer Jellesma denkt dat het zinnig is de randvoorwaarden voor de brandweerkazerne Vreeland af te wachten. D66 zou het mooi vinden als hier betaalbare koopappartementen gerealiseerd kunnen worden. Inzake het ziekteverzuim vraagt spreker of leeftijd hierbij een rol speelt. Daarmee is direct ook een behoorlijke beperking gesteld aan het voorkomen ervan. Dat het tot een overschrijding leidt, moet wel worden afgezet tegen het feit dat er een onderuitputting is bij de uren van de binnendienst. De heer Pijzel reageert op de vraag van het CDA over de vorm van de rapportage. Bij analyse wordt duidelijk dat de rapportage maar twintig pagina's tekst telt, plus ongeveer tien pagina's bijlage. Het is al uiterst compact geschreven en verdere inkorting zal de leesbaarheid niet ten goede komen. Wat SBN+ betreft dus geen beknoptere rapportage. De heer Kels ondersteunt dit standpunt. Hij verwacht bovendien dat verdere inkorting waarschijnlijk meer tijd zal kosten. De heer Groeneveld noemt een openbare parkeergelegenheid als optie voor de lokatie brandweerkazerne, omdat Vreeland een groot parkeerprobleem kent. Beantwoording
De voorzitter antwoordt dat het reëel is te veronderstellen dat leeftijd een rol speelt bij het ziekteverzuim. Omdat inkorting van de rapportage geen breed draagvlak kent, neemt hij het als opmerking van het CDA mee. Wethouder Rehbock-Beijers zegt dat een inkomstenbedrag is gepland van 195.000 euro voor de brandweerkazerne. Van deze lokatie een parkeerterrein maken, betekent dat tenminste dit bedrag wordt weggegooid. De voorzitter concludeert dat de gemeenteraad instemt met deze bestuursrapportage inclusief de conclusies en aanbevelingen.
4. Vaststelling Programmabegroting 2006
Eerste termijn gemeenteraad
Mevrouw Hoek zegt dat HVV de opzet van de begroting helder en overzichtelijk vindt. Het is een goede constatering dat de financiële positie van de gemeente Loenen nog steeds niet slecht is. Wel moet worden gewaakt voor het herhaaldelijk putten uit de algemene reserve. Dat het contract met de politiesurveillant is opgerekt tot 1 januari 2007, heeft haar instemming; ze had het nog beter gevonden als deze post structureel in de begroting was opgenomen. HVV hoopt dat spoedig met de renovatie van de Tweemaster zal worden begonnen, nu hiervoor 90.000 euro is vrijgemaakt.

Raadsvergadering 1 november 2005 3
HVV is tevreden dat het speelruimtebeleid weer wordt opgepakt. Bij de bedrijfsvoering vraagt spreekster of het mogelijk is materieel te delen met buurgemeenten; ze denkt hierbij aan de snippermachine, de mobiele hogedrukspuit en de grote en kleine strooier. De heer Verhage noemt deze begroting een knap staaltje werk. Het huidige college heeft meer resultaat geboekt in een half jaar dan het vorige college in drie jaar tijd. Er zijn keuzen gemaakt, er wordt risico gelopen om nieuw beleid te formuleren dat door de gemeenschap belangrijk wordt gevonden. Hij hoopt dat deze voorstellen de instemming van de raad zullen krijgen. Enkele belangrijke speerpunten van dit college worden met deze begroting behoorlijk ondersteund, waaronder het voor de PvdA belangrijke punt van het onderwijs. Hij complimenteert het college met de geslaagde poging de moeizame verhouding tussen gemeentebestuur, Primair, schoolbesturen en schoolteams te verbeteren. Ook is spreker tevreden over de voortgang met het project Cronenburgh en de aangebrachte verbeteringen bij het maken van bestemmingsplannen. Enkele risico's in de begroting vragen aandacht. Er is altijd gewerkt met een sluitende meerjarenraming bij de begroting; nu is gekozen voor een tekort van 465.000 euro over de periode van de meerjarenraming. Dit gat wordt gevuld vanuit de reserve, en hij vraagt het college hiervoor een acceptabele verklaring te geven. De geopperde verklaring dat opbrengsten uit Cronenburgh worden verwacht, is voor hem niet goed genoeg. Verheugd is zijn fractie over het landschapsontwikkelingsplan. De PvdA heeft hier altijd ruimte voor gemaakt in het verkiezingsprogramma. Wat hij mist in het plan, is educatie. Het is belangrijk dat mensen ervan doordrongen raken dat het landschap van bijzonder groot belang is. Hij zou graag hiervoor extra ruimte zien in dit plan. Op bladzijde 22 leest hij een wonderlijke opmerking over de ontwikkeling van De Werf. Het lijkt hem niet juist dat hier nog steeds staat dat het op basis van particulier initiatief zal worden ontwikkeld. In mei heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waardoor heel nadrukkelijk de regie naar de raad is gehaald. Dit betekent dat de inventarisatie door de gemeente wordt uitgevoerd, door de raad wordt vastgesteld waarna onder regie van de gemeente het plan wordt ontwikkeld. Hier kan geen delegatie naar een particulier initiatief plaatsvinden. Wat de lastendruk betreft, lijkt het erop of de bewoners er volgend jaar op vooruitgaan, omdat het verbruikersdeel voor de onroerendzaakbelasting (OZB) vervalt. 'Den Haag zal dit compenseren', staat erbij. Eerst zien, dan geloven, meent de heer Verhage. Het lijkt hem verstandig een deel van deze compensatie in de risicoparagraaf onder te brengen, omdat hij er eerder een bezuinigingsmaatregel in ziet dan een sympathiek gebaar naar de mensen. De heer Peters vindt dat het college voor volgend jaar goede keuzen heeft gemaakt. Op het gebied van onderwijs zijn goede projecten gestart. De financiering voor onderwijs zal vanaf volgend jaar dusdanig veranderen dat mogelijk een probleem voor Loenersloot kan ontstaan. Hij hoopt dat het college overeenstemming zal bereiken met het schoolbestuur over het langdurig in standhouden van de lokatie Loenersloot. Dat er een ambitieus aantal voornemens is genomen voor het gebied welzijn, stemt spreker niet alleen tevreden, maar geeft hem ook zorgen. Welke garantie heeft de raad dát het ook wordt uitgevoerd, en kan de raad binnenkort hiervan een planning tegemoet zien? Extra geld voor de speelplaatsen is verheugend voor de jongste bewoners van Loenen. In 2006 wordt een evaluatie over het veiligheidsbeleid gedaan; zal deze vóór de beslissing over de politiesurveillant plaatsvinden? De heer Jellesma is tevreden met deze nuchtere en sobere programmabegroting. Het streven naar efficiency en het inboeken ervan had van D66 iets ambitieuzer gemogen. Afhankelijk van de mogelijkheden die er de komende jaren zijn om nog iets aan de inkomsten te doen door middel van de OZB, heeft het de voorkeur van zijn fractie geen verdere verhoging toe te passen dan de inflatie, want een vierde plaats waar het de

Raadsvergadering 1 november 2005 4
lastendruk betreft, vindt hij niet flatteus. Het bedrag van 11.000 euro waar het om gaat, kan wellicht ook via verdere efficiency worden bereikt. De afgelopen jaren is veel geld uitgegeven aan adviezen zonder noemenswaardige resultaten. Spreker stelt voor een actuele lijst bij te houden van (externe) adviezen en onderzoeken met daarbij vermeld het doel, de kosten en de resultaten ervan. Alleen al het bijhouden van zo'n lijst blijkt bij diverse gemeenten al te leiden tot stevige bezuinigingen. Op onderwijsgebied wordt terecht gesproken over twee brede scholen, en voor Nigtevecht spreekt het college over een 'samenwoonschool'. De recente motie-Van Aartsen/Bos die zondermeer tot wetgeving zal leiden, heeft tot gevolg dat ook de lokatie Nigtevecht in ieder geval buitenschoolse opvang zal moeten aanbieden. Met de ontwikkeling van het gebouw zal hier dus al rekening mee moeten worden gehouden. Met de komende verkiezingen is het twaalf jaar geleden dat D66 het speelterrein in het verkiezingsprogramma heeft opgenomen. Spreker is blij dat hier nu beleid voor is én blijft. Hij juicht het toe dat het college nu voortvarend overgaat tot de aanpak van het achterstallig onderhoud van De Tweemaster, juist omdat niet zeker is hoe lang het duurt voordat een nieuw gebouw is gerealiseerd en een verouderd gebouw geen aantrekkingskracht heeft op nieuwe leerlingen. Het aantal mensen dat bijstand vraagt, is gestegen. Is dit geheel een gevolg van de slechtere conjunctuur of wellicht ook van maatregelen zoals het verkorten van de WW en de strengere normen van de WAO? In het verleden heeft zijn fractie luidkeels geklaagd over het feit dat miljoenen zijn 'weggegeven' door Cronenburgh aan ontwikkelaars in handen te geven in plaats van het geld zelf te genereren. Hij roept het college op, ook gezien het feit dat de financiële vooruitzichten niet echt fantastisch zijn, in die markt te stappen en daar het graantje mee te pikken. Waarom zou de gemeente aan de zijlijn gaan staan in plaats van zelf profijt te halen? Ook D66 meent dat het niet fraai oogt, enkele jaren negatief de begroting te sluiten. Het hoeft ook niet als terughoudend en sober wordt begroot. In dit geval is echter ook sprake van stevige te verwachten inkomsten (met name Cronenburgh) voor de algemene voorzieningen én een ambitieus investeringsprogramma voor de komende jaren. In de begroting had het duidelijker gesteld mogen worden dat de risico's rond de negatieve resultaten in de praktijk waarschijnlijk zullen meevallen. Er is weliswaar een risicoparagraaf, maar rekening houdend met de verwachting dat de kosten rondom veiligheid nog lang niet ten einde zijn, pleit spreker voor het aanleggen van een flinke reserve voor dit doel. De heer Pijzel vindt dat deze begroting er volstrekt normaal uitziet voor een kritische raad, zo hoort een begroting eruit te zien. Bladzijde 61 handelt over de OZB. In 2006 komt hier verandering in, en het is goed weergegeven dat het gebruikersdeel wordt afgeschaft en dat er niet anderszins weer geld bij de burger wordt gehaald. Daarmee in verband staat de weerstandscapaciteit. Dit betekent dat er binnen de gemeente voor de toekomst nog mogelijkheden overblijven om iets met deze belasting te doen. Hij vindt de vergelijking van OZB-hoogte meer zinvol met de buurgemeenten dan met de gehele provincie. Dan is de tabel op bladzijde 63 actueel en daaruit blijkt dat Loenen er goed bij afsteekt. Op dit moment is de commissie Toekomst Loenen aan het werk, en inmiddels is een eerste gesprek gevoerd met Gedeputeerde Lokker. De verwachting is dat voor het einde van dit jaar een eerste conclusie gepresenteerd zal worden. In dat verband is een paragraaf over het thema herindeling niet overbodig. Spreker had hier graag een visie van het college over gelezen. De heer Groeneveld zegt dat de VVD in beginsel akkoord gaat met de programmabegroting, echter met uitzondering van de voorgestelde extra verhoging van de leges en de OZB met 1%. Het verbaast hem dat dit college een financiële ommezwaai heeft gemaakt in relatie met de vorig jaar als oppositie gepresenteerde alternatieve

Raadsvergadering 1 november 2005 5
begroting. Met name noemt hij het onderhoud aan paden en wegen en aan de groenvoorziening Het college stelt voor de rioolheffing met 100% te verhogen, de verontreinigingsbelasting van Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR) is in twee jaar tijd met 10% verhoogd, te verwachten is dat nieuwe overheidskosten op de gemeenten zullen worden afgewenteld zoals bijvoorbeeld de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). De VVD meent dat de komende jaren de tering naar de nering zal moeten worden gezet en dat er weinig ruimte overblijft voor extra's. Dat het college ervoor kiest voor de komende jaren de algemene reserve met 30% te laten dalen, vindt de VVD-fractie zorgelijk. De heer Hulsman vindt het niet opmerkelijk dat de begroting helder en duidelijk is, want het is een voortzetting van een bestaande programmabegroting, alleen met andere bedragen. De meerjarenraming toont pas in 2009 een overschot. Het geschetste beeld van een afname van de algemene reserve in enkele jaren is absoluut niet rampzalig. Door de goede reservepositie is het mogelijk dat de gemeente mooie dingen kan doen, zoals bijvoorbeeld de scholenbouw. Bij de behandeling van de kadernota heeft het CDA gesteld dat niet zondermeer geput kan worden uit de algemene reserve. Ook D66 heeft aangegeven hier geen voorstander van te zijn. Het college heeft in de pers naar buiten laten komen dat de begroting moet sluiten, en daarom vult het college de tekorten aan uit de algemene reserve. 460.000 euro moet mogelijk zijn en het college neemt daarmee al een voorschot op het te verwachten exploitatieoverschot van Cronenburgh. Getuigt dat van goed bestuur? Het CDA vindt dit de weg van de minste weerstand. De wil en het lef worden gemist om de begroting sluitend te krijgen. Spreker noemt het opmerkelijk dat de huidige coalitie een jaar geleden een alternatieve begroting aanleverde met een overschot van 259.000 euro, terwijl de bezuinigingen van het toenmalige college teniet worden gedaan. Nu toont de begroting over dezelfde periode een tekort van 464.000 euro. Een verschil van 725.000 euro, dat kan de raad toch niet over zijn kant laten gaan? De gemeente heeft het geluk van een goede reservepositie en te verwachten meevallers. Wat zou het college hebben gedaan als het zich niet in deze rooskleurige positie zou bevinden? Het CDA vraagt het college met voorstellen te komen die de nu begrote tekorten sterk zullen terugdringen of zelfs zullen leiden tot een sluitende begroting. Het CDA kan de programmabegroting ondersteunen, maar niet de meerjarenbegroting. Het CDA heeft besloten geen alternatieve begroting op te stellen, omdat de fractie dat niet in een periode van enkele weken kan, omdat de fractie inzicht mist in lopende processen, en omdat het veel kennis vraagt. Beantwoording
De voorzitter zegt allereerst dat deze programmabegroting een uitwerking is van de kadernota. De belangrijkste vraag is of het college een juiste uitwerking heeft gegeven van deze kadernota uit juni 2005. Ook daarin was een meerjarenbegroting opgenomen, die nota bene minder gunstig was dan de ramingen die nu aan de raad zijn voorgelegd. Dit heeft het college gesterkt in de overtuiging dat het met deze programmabegroting precies binnen het kader van de kadernota is gebleven. Niet alleen voor komend jaar, maar tot en met 2009. In theorie had het ook zo kunnen zijn dat de kadernota op ongezonde financiële uitgangspunten was gebaseerd, maar dat was niet zo. Er is gesproken over het feit dat een sluitende begroting nodig is, hetzij direct, hetzij op lange termijn. Dat ligt aan de plannen. De uitgaven en inkomsten lopen niet altijd parallel. Soms moet je eerst uitgeven om daarna te ontvangen. Hiervoor zijn normen opgesteld door het Ministerie van Sociale Zaken die worden gehanteerd door het Provinciaal Toezicht op de Financiën van de gemeenten. Deze normen zijn dat in een vierjaarlijkse periode een sluitende begroting benodigd is. Dit is bij deze meerjarenraming het geval. Er zijn voorwaarden aan verbonden die te maken hebben met de reservepositie. En daar zijn zelfs strikte

Raadsvergadering 1 november 2005 6
normen voor: 136 Euro per inwoner is de vereiste reserve. De gemeente Loenen voldoet hier ruimschoots aan. Dit betekent dat volgens de normen van het Provinciaal Toezicht op de Financiën, van Binnenlandse Zaken en van de eigen kadernota, je deze programmabegroting best kunt hanteren (zonder dat je daarmee het verwijt zou kunnen treffen dat je financieel niet juist bezig zou zijn). Daar komt nog bij dat met de begroting nog niet de uitkomst van Cronenburgh zijn meegerekend. En dat is inderdaad niet de verdienste van het huidige college, maar van de eerdere colleges waar de exploitatieopzet is vastgesteld. De weerstandscapaciteit is inderdaad een optelsom van een aantal zaken, genoemd op bladzijde 43. Dat weerstandsvermogen geeft een goede basis de programmabegroting aan de raad voor te leggen. De OZB wordt met 1% verhoogd, maar op het oog wordt het voor de bewoners voordeliger, omdat het gebruikersdeel wegvalt. De hierdoor gemiste opbrengsten worden gecompenseerd uit het Gemeentefonds. De reserves nemen af. Dat is waar, maar dit gebeurt op een wijze die geheel binnen verantwoorde grenzen blijft. De evaluatie van de politiesurveillant zal voor de bespreking van de kadernota worden uitgevoerd, opdat een goed besluit kan worden genomen voor 2007. De efficiencyslag van D66 raakt aan een punt dat het college heel zorgvuldig heeft willen behandelen. Het college heeft een mix voorgesteld om het nieuwe beleid te financieren en te dekken, door een heel klein beetje verhoging leges, een heel klein beetje verhoging OZB en een voorzicht ingeschatte efficiencywinst. Als de raad meent dat desondanks harder in de organisatie moet worden ingegrepen, dan wordt voorbijgegaan aan de intentie van het college om een zo goed mogelijk uitgebalanceerd voorstel ter dekking van het nieuwe beleid neer te leggen. SBN+ stelt dat het lijkt of de herindeling niet meer bestaat. In de genoemde werkgroep wordt hier echter nadrukkelijk over gesproken. Het college verwijst hierover naar bladzijde 14 en meent dat deze werkgroep van de raad eerst tot resultaat moet komen, alvorens zij positie inneemt. Wethouder Rehbock-Beijers antwoordt dat de concrete voorstellen van HVV om materieel te delen praktisch niet haalbaar zijn. Educatie, waar de PvdA om vraagt, is een punt dat met de landschapscoördinator kan worden besproken. Als de raad hier suggesties voor heeft, dan kan dat aan hem worden doorgegeven. Het uit handen geven van de zaak rond De Werf is volgens haar niet aan de orde. De inventarisatie vindt nu plaats en zal leiden tot een categorie-indeling. Dan blijkt om welke bedrijven het gaat en wordt zichtbaar hoe groot de benodigde oppervlakte is. Uiteindelijk zal de raad besluiten op basis van het collegevoorstel, daarmee ziet zij niet hoe de regie uit handen wordt gegeven. Zelf de ontwikkeling van gronden ter hand nemen, ligt binnen de mogelijkheden bij de verkoop van gronden waarop nu de scholen staan die in een samenwoonschool zullen opgaan. Wethouder Toonen neemt de opmerkingen van HVV ter harte. De opmerkingen van de PvdA over Loenersloot zijn geheel relevant. De veranderde financiering, lumpsum, betekent ook dat niet te lang moet worden gewacht met het presenteren van plannen. Al enkele jaren staat er een bedrag van 100.000 euro op het meerjareninvesteringsschema voor 2006. Het is nu bijna 2006 en het is zaak dat er nu plannen komen. Over welzijn staan er inderdaad veel punten in het programma. Garanties kan het college niet geven, wel gaat hij ervan uit dat met inzet en enthousiasme hieraan wordt gewerkt. Hij heeft er wel vertrouwen in dat het gerealiseerd kan worden. Door de raad geaccordeerde breedtesport wordt de komende maanden tot uitvoering gebracht. Onderwijsbeleid zal worden opgezet. Het college meent dat hiervoor ruimte kan worden vrijgemaakt binnen de huidige formatie. Spreker heeft er alle vertrouwen in dat hier in de komende periode succes wordt geboekt. Een planning hiervan zal op enig moment volgen. Het speelplaatsenbeleid is mooi voor de jongste bewoners, maar het college ziet hier ook een belang voor de sociale cohesie.

Raadsvergadering 1 november 2005 7
Dat de school in Nigtevecht een brede school moet worden, heeft zijn instemming. De begroting was al geschreven voordat de opmerking uit Den Haag kwam. Het college heeft als aandachtspunt genoteerd dat daar ook buitenschoolse opvang moet worden aangeboden. Het college is er alles aan gelegen om wat in Vreeland met het basisonderwijs is gebeurd, nooit in Nigtevecht plaatsvinden. Het aantal mensen in de bijstand is inderdaad gestegen, de laatste drie jaar. Als alleen naar het laatste jaar wordt gekeken, dan klopt het niet, want het aantal is verminderd. Vorig jaar rond deze tijd was het aantal 67 mensen, dat is 11 mensen minder dan vorig jaar. Relatief heeft Loenen, in vergelijking met de gemeenten waarmee wordt samengewerkt wat betreft de Sociale Dienst, een hoog aantal WWB-mensen. Spreker heeft al eerder gepleit voor de analyse; deze wil hij ook graag zien. Binnen het huidig ambtenarenapparaat kan de analyse niet worden geleverd, want men heeft het idee dat het niet echt verklaarbaar is. De voorzitter heeft nog enkele punten laten liggen. De opmerkingen over rioolheffing zijn terecht, maar hiervoor is gekozen omdat dit binnen het beleid valt om zoveel mogelijk kostendekkende tarieven te heffen. Als de raad een verandering wil in de dekkingsmiddelen, ziet hij dat schriftelijk tegemoet. Als de reservepositie niet zo stevig was geweest, had het college ongetwijfeld de tering naar de nering gezet. Wat betreft de mogelijkheden tot verhoging van de OZB, heeft de minister aangegeven dat het eigenarendeel van de OZB nog blijft bestaan. Gemeenten blijven in staat het eigenarendeel te blijven heffen. Dat deel zal niet omhoog gaan, noch vanuit het kabinet, noch vanuit de gemeente. Met de gepresenteerde verhoging van 1% kan een gezond financieel beleid worden gevoerd. Tweede termijn gemeenteraad
Mevrouw Hoek vindt de complimenten van de PvdA voor het college enigszins overtrokken; het resultaat is immers tot stand gekomen op basis van de financiële erfenis van het vorige college. Het college plukt de vruchten van het werk van het vorige college. HVV gaat akkoord met de programmabegroting. De heer Verhage zegt dat het antwoord van het college dat het feitelijk het beleid voert dat de raad in de kadernota heeft aangegeven, confronterend is. Hij beseft dat hier extra kritisch naar moet worden gekeken bij de vaststelling van de kadernota. Gezien deze feiten moeten de consequenties worden aanvaard en gaat de PvdA akkoord met dit voorstel. De heer Jellesma heeft het mea culpa van de VVD met genoegen ontvangen. De VVD-wethouder voor het wegenonderhoud heeft er in zeven jaar niet veel van terechtgebracht, terwijl de huidige wethouder in zeven maanden al tot actie komt door de stand van het onderhoud te laten inventariseren om er vervolgens met beleid op te reageren. Een verdubbeling van de rioolheffing heeft hij bij controle niet kunnen terugvinden. Nadat de vorige coalitie bijna het gehele welzijnsbudget had wegbezuinigd, heeft de CDA het binnen twee maanden weer hersteld. D66 heeft op dit vlak de nut en noodzaak discussie aangezwengeld om te zien waar werkelijk bezuinigd kan worden. Hij meent dat men nog niet is vergeten hoe de vorige begroting eruit zag; hij ziet de fanfare nog door raadszaal lopen. Het is realistisch in te zien dat de kadernota is overgenomen en dat de hier voorgestelde begroting binnen dat kader valt. D66 stemt daarom in met deze begroting. De heer Pijzel reageert kort op enkele punten van de VVD. In essentie steunt hij het voorstel voor parkeergelegenheid in Vreeland, maar hij had graag gezien dat de heer Groeneveld een uitgewerkt voorstel ter sprake had gebracht.

Raadsvergadering 1 november 2005 8
De inflatiecorrectie is een economisch instrument binnen het gehele economisch systeem en dat kan niet zomaar als individuele gemeente gaan stopzetten. Hij geeft de raad in overweging in ieder geval de inflatiecorrectie door te voeren. Dat het CDA in enkele weken geen tegenbegroting kan indienen, vindt hij een slap argument zeker gezien de financiële kennis van de heer Hulsman. Als je het in drie weken niet kan, kan je het ook niet in drie jaar. De conclusie van SBN+ is dat de begroting goed in elkaar zit. Iedereen weet dat woningbouw plegen pas echt ruimte biedt om royaler te begroten. Dat heeft jaren niet plaatsgevonden, en nu zien we daar de revenuen van komen. Aanpassen van beleid door voortschrijdend inzicht is voor hem een gezonde ontwikkeling. Zijn fractie gaat met de programmabegroting akkoord. De heer Groeneveld herhaalt dat de VVD vindt dat het college zich moet terugtrekken achter haar kerntaken om tekorten te dekken. Een kerntakendiscussie is mogelijk op z'n plaats. In het project Cronenburgh is geen post 'bovengrondse voorzieningen' opgenomen, terwijl juist uit deze post veel zaken kunnen worden gedekt. De heer Hulsman vindt de eerste reactie van het college aanvaardbaar. Wat het project Cronenburgh betreft, heeft hij ook in het verleden al eens voorgesteld twee ambtenaren aan te stellen die zich met de ontwikkeling zouden kunnen bezighouden. In een volgend groot project lijkt het hem zeker zinvol dat de gemeente het in eigen beheer gaat bouwen. OZB-verhoging heeft niet de voorkeur van zijn fractie, maar de 1% is voor het CDA aanvaardbaar. Bij de vorige begroting had spreker verwacht veel kritiek te krijgen op de plannen voor halvering van de subsidies op welzijnsniveau. Dat het CDA daar snel op terug is gekomen, is niet verwonderlijk, want het sloot niet aan bij het hart van de mensen. Maar het CDA moest wel een daad stellen. Hij betreurt het dat de nut en noodzaak discussie na een jaar nog niet tot een goed advies is gekomen. Het CDA stemt in met de programmabegroting, maar niet met de meerjarenbegroting. Beantwoording
De voorzitter merkt op dat als de raad de suggestie van raadslid Groeneveld overneemt om een kerntakendiscussie te voeren, dat technisch heel goed zal moeten worden voorbereid, en voluit de politieke discussie met elkaar zal moeten worden gevoerd. Opmerkingen over externe advisering zijn behartenswaardig. Spreker wijst D66 erop dat de gemeente onlangs toch een goede stap in de richting heeft gezet door een eigen medewerker met ervaring in te zetten op een wijze dat externen overbodig zijn. Ook de efficiencyslag die het college in gedachten heeft, zal van hetzelfde karakter zijn, waaroor meer externen kunnen worden uitgespaard. Ten overvloede zegt hij nogmaals dat opbrengsten van Cronenburgh niet in deze begroting is opgenomen. De voorzitter concludeert dat de raad instemt met de begroting, waarbij het CDA tegen stemt en de VVD aantekent dat zij bezwaar heeft tegen de verhoging van 1% boven de inflatie.
5. Begrotingswijziging(en) 2005

6. Begrotingswijziging(en) 2006
Er zijn geen begrotingswijzigingen.

7. Rondvraag
Er is geen rondvraag.
Sluiting
De voorzitter sluit de vergadering om 22.30 uur.

Raadsvergadering 1 november 2005 9
RAADSVOORSTEL GEMEENTE LOENEN
Datum vergadering : 29 november 2005
Agendapunt nummer :
Onderwerp : Verzoek om planschade ex artikel 49 WRO Portefeuillehouder : M. Rehbock
Sector : Grondgebied
Inhoud voorstel : Geadviseerd wordt conform het SAOZ-advies het verzoek om planschadevergoeding af te wijzen.

Aan de Raad
In de vergadering van 26 oktober 2004 heeft uw raad besloten advies in te winnen bij de SAOZ inzake het verzoek om planschadevergoeding ex artikel 49 WRO van mevr. D.C. Prins, betrekking hebbende op het perceel: Vreeland, sectie A, nr. 1601 ter grootte van 54 a 80 ca, plaatselijk bekend: Bergseweg 16 te Vreeland. Casus
In het verzoek en tijdens de mondelinge behandeling heeft verzoekster gesteld planschade te lijden door het toelaten van de aanleg van bos op de ´buitenplaats Vreedenhorst´ waardoor het open landschap zal worden aangetast met aantasting van het uitzicht en de omgeving van de onroerende zaak van belanghebbende. Recreatief medegebruik zou leiden tot inbreuk op de privacy en het voor de natuurontwikkeling ophogen van de betreffende gronden zou hebben geleid tot wateroverlast. Vergelijking planologische regimes
In de planologische vergelijking komt de SAOZ tot de volgende conclusies: Bestemmingsplan Buitengebied

- Volgens het oorspronkelijke bestemmingsplan ´Buitengebied´ was het toegelaten de gronden ten oosten en ten noordoosten, direct grenzend aan de onroerende zaak van belanghebbende, te gebruiken voor het ´agrarisch bedrijf´;
- In casu was o.m. de aanleg van boomgaarden met bijbehorende windsingels in de vorm van hoogopgaande bomen toegelaten. Recreatief medegebruik was niet toegelaten;
- Het perceel met daarop de opstal van belanghebbende was aangewezen als ´agrarisch bouwperceel´. Toegelaten waren uitsluitend agrarische bedrijfsgebouwen, bedrijfswoningen en de voor het bedrijf benodigde andere bouwwerken en werken. Bestemmingsplan Landelijk Gebied

- Volgens het geldende bestemmingsplan ´Landelijk Gebied´ kunnen de gronden ten noordoosten van het perceel van belanghebbende worden ingericht als buitenplaats met op een perceelgedeelte grenzend aan het perceel van belanghebbende een bijgebouw met een goothoogte van 4 m' en een bouwhoogte van 8 m'. De afstand van het bijgebouw tot het perceel van belanghebbende bedraagt ca 40 m'. De als buitenplaats in te richten gronden

mogen o.m. worden gebruikt voor: overige natuurontwikkeling, landschapsbouw en kleinschalig dagrecreatief medegebruik;
- De gronden ten oosten van het perceel van belanghebbende zijn aangewezen voor fruitteelt waarbij o.m. overige natuurontwikkeling, landschapsbouw en kleinschalig dagrecreatief medegebruik is toegelaten. Bebossing is voor niet agrarisch gebruik toegestaan;
- Het perceel van belanghebbende heeft een woonbestemming gekregen waarop een burgerwoning is toegelaten. Beoordeling

- Het zicht op bossen is vergelijkbaar met het zicht op windsingels;
- Het toegestane bijgebouw (inmiddels vergund) leidt, gelet op de afstand, niet tot schade;
- Gelet op de aard van het toegestane recreatieve medegebruik, de afstand tot de verblijfsgedeelten op het perceel van belanghebbende en het gebruik van dit perceel -noordoostelijke en oostelijke delen worden gebruikt en zijn ingericht als boomgaard / schapenweide- leidt dit niet tot schade uit oogpunt van inbreuk op privacy;
- Het ophogen van gronden, waardoor wateroverlast zou ontstaan, is zowel in het oorspronkelijke als in het nieuwe bestemmingsplan toegestaan. Er is primair geen sprake van een planologische wijziging en subsidiair geen sprake van causaal verband;
- De aanwijzing als buitenplaats leidt niet tot meer beperking van uitzicht dan de oorspronkelijke bestemmingsregeling;
- Het gebruik als buitenplaats met recreatief medegebruik leidt niet tot een nadeliger positie dan het oorspronkelijke agrarische gebruik met daarbij behorende (milieu)hinder;
- De aanwijzing van het perceel van belanghebbende ten behoeve van ´woondoeleinden´ leidt eerder tot een voordeliger positie van belanghebbende dan een nadeliger positie, in vergelijking met de oorspronkelijke bestemming ´agrarisch bouwperceel´. Conclusie
De betreffende toegekende bestemmingen in het nieuwe bestemmingsplan ´Landelijk Gebied´ leiden niet tot een nadeliger positie van mevr. Prins in vergelijking met de betreffende bestemmingen in het oorspronkelijke bestemmingsplan ´Buitengebied´. Op grond van bovenstaande overwegingen adviseert de SAOZ het verzoek af te wijzen. Zienswijze
Bij brief van 11 augustus 2005 is dhr. P.J. Duijsens (vertegenwoordiger mevr. Prins) in de gelegenheid gesteld zijn zienswijze op het advies van SAOZ te geven. Op 26 oktober 2005 is telefonisch contact opgenomen met dhr. Duijsens. In dit gesprek is aangegeven dat wordt ingestemd met het advies.

Advies
Niet gebleken is dat SAOZ onzorgvuldig te werk is gegaan dan wel onjuistheden in het advies zijn opgenomen. Geadviseerd wordt derhalve conform dit advies het verzoek om planschadevergoeding af te wijzen. Burgemeester en wethouders van Loenen,
de secretaris, de burgemeester,
G.J. Leunenberg drs. P.J.M. Rombouts

RAADSBESLUIT GEMEENTE LOENEN
Datum vergadering : 29 november 2005
Agendapunt nummer :

De raad der gemeente Loenen;
Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders inzake het verzoek om planschadevergoeding ex artikel 49 WRO d.d. 10 augustus 2004 ingediend door dhr. P.J. Duijsens namens mevr. D.C. Prins; Gelet op artikel 49 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening alsmede de procedureverordening planschadevergoeding 2002; Gelet op het advies van de Stichting Adviesbureau Onroerende Zaken te Rotterdam met kenmerk 25.02220; Gelet op het gegeven dat ten aanzien van genoemde advies geen zienswijze is ingediend door of namens belanghebbende; Besluit

- Het verzoek om planschadevergoeding af te wijzen. Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad der gemeente Loenen van 29 november 2005.
de griffier, de voorzitter,
M.S.C. Mous drs. P.J.M. Rombouts

RAADSVOORSTEL GEMEENTE LOENEN
Datum vergadering : 29 november 2005
Agendapunt nummer :
Onderwerp : Vrijstellingsprocedure Nagel
Portefeuillehouder : M.E. Rehbock
Sector : Grondgebiedzaken
Inhoud voorstel : Afwijzen vrijstellingsverzoek mevrouw D.P. Nagel te Nigtevecht

Aan de Raad
Aan de Vreelandseweg 4a te Nigtevecht heeft mevrouw D.P. Nagel sinds enige tijd een demontage en recycling bedrijf gevestigd. Na verschillende bezoeken van de milieudienst Noordwest Utrecht en de gemeente is geconstateerd dat het bedrijf:
1. geen milieuvergunning heeft en geen aanvraag heeft gedaan;
2. de activiteiten meer inhouden dan het bestemmingsplan toelaat. Voor het perceel is in 2001 een bouwvergunning aangevraagd voor het plaatsen van een nieuw bedrijfspand waarin de demontage en recycling activiteiten plaats konden vinden. Op 29 januari 2002 heeft het toenmalig college ingestemd om het plan voor te leggen aan de gemeenteraad. De gemeenteraad heeft echter nooit een uitspraak gedaan over het voeren van de benodigde vrijstellingsprocedure. Voor het gebied is in het Streekplan 2005-2015 de mogelijkheid opgenomen om te komen tot kleinschalige woningbouw. Voor het dorp Nigtevecht betekent dit een structurele toevoeging van het woningaanbod. Tevens is een verplaatsing van een dergelijk detonerend bedrijf een impuls voor de ruimtelijke kwaliteit. De overgang van het stedelijk gebied naar de openheid van de polder Garsten wordt hiermee hersteld. Dit is echter alleen mogelijk indien mevrouw Nagel haar bedrijf verplaatst. In dit kader heeft op 26 mei 2005 een gesprek plaats gevonden met mevrouw Nagel. In dit gesprek is duidelijk aangegeven dat het bestemmingsplan het kader aangeeft waarbinnen het bedrijf kan opereren. Die mogelijkheden zijn zeer beperkt en komen geenszins overeen met de ambities van het bedrijf. Deze bestaan uit de volledige demontage en verwerking van oude metalen (schroot) op grote schaal. Het bestemmingsplan laat slechts 5000 kg opslag van metaal toe in geheel overdekte ruimtes. De huidige situatie bestaat uit meerdere zeecontainers en open containers met schroot en andere metalen. Af- en aanvoer alsmede op -en overslag van metalen vindt plaats ook in de vroege ochtend uren met vrachtauto´s. De bewoners van de Kortevelterslaan hebben hierdoor geluidsoverlast. Wij stellen u voor geen medewerking te verlenen aan de vrijstelling zodat ons college de bouwvergunning kan weigeren en handhavend kan op te treden. Burgemeester en wethouders van Loenen,
de secretaris, de burgemeester,
G.J. Leunenberg drs. P.J.M. Rombouts

RAADSBESLUIT GEMEENTE LOENEN
Datum vergadering : 29 november 2005
Agendapunt nummer :

De raad der gemeente Loenen;
Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 oktober 2005 en gelet op artikel 19a derde lid van wet op de Ruimtelijke Ordening; Besluit:
Geen vrijstelling te verlenen voor het bouwplan 2001/198 van mevrouw D.P. Nagel, Vreelandseweg 4a te Nigtevecht; Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad der gemeente Loenen van de griffier, de voorzitter,
M.S.C. Mous drs. P.J.M. Rombouts

RAADSVOORSTEL GEMEENTE LOENEN
Datum vergadering : 29 november 2005
Agendapunt nummer :
Onderwerp : beslissing op bezwaar Kusters
Portefeuillehouder : M.E.C. Rehbock-Beijers
Sector : Grondgebied
Inhoud voorstel : Ongegrond beslissing op bezwaar dhr. M.J. Kusters

Aan de Raad
De heer M.J. Kusters, wonende aan het Graaf Florishof 35 te Loenen aan de Vecht heeft op 19 augustus bezwaar gemaakt tegen het voorbereidingsbesluit van uw gemeenteraad d.d. 28 juni 2005. De standpunten van de heer Kusters zijn:

1. De consequenties voor het milieu in het bijzonder fijn stof komen onvoldoende naar voren in de stukken;
2. de randweg met de aansluitingen heeft nog veel onduidelijkheden, waardoor de gevolgen voor de geluidsbelasting op de woning niet helder zijn;
3. woongenot en waardedaling zullen gevolg zijn van zowel de bouw van de woningen als de aanleg van de weg daar het directe zicht naar het Amsterdam Rijnkanaal verdwijnt;
4. kans op schaderisico door de bouwactiviteiten. Het bezwaar is ter toetsing voorgelegd aan de commissie bezwaarschriften. Bezwaarde heeft afgezien van de mogelijkheid om gehoord te worden. De commissie is van mening dat er geen sprake is van onredelijkheid tot het nemen van een voorbereidingsbesluit. Het voorbereidingsbesluit is een procedureel besluit waarbij het inhoudelijke bezwaar geen rol kan spelen. De commissie bezwaarschriften heeft geadviseerd het besluit van 28 juni 2005 onverkort te handhaven. Wij stellen u voor het advies van de commissie over te nemen en het bezwaar ongegrond te verklaren. Burgemeester en wethouders van Loenen,
de secretaris, de burgemeester,
G.J. Leunenberg drs. P.J.M. Rombouts

RAADSBESLUIT GEMEENTE LOENEN
Datum vergadering : 29 november 2005
Agendapunt nummer :

De raad der gemeente Loenen;
Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 29 november 2005; Besluit:
Het bezwaar van dhr. M.J. Kusters d.d. 19 augustus 2005 ongegrond te verklaren. Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad der gemeente Loenen van de griffier, de voorzitter,
M.S.C. Mous drs. P.J.M. Rombouts

RAADSVOORSTEL GEMEENTE LOENEN
Datum vergadering : 29 november 2005
Agendapunt nummer :
Onderwerp : Besluitvorming nut en noodzaak onderzoek Indiener : raadswerkgroep Nut en Noodzaak
Inhoud voorstel

1. Vaststellen uitgangspunten beoordeling overdrachtsuitgaven, waaronder de welzijnssubsidies.
2. Instemmen met de inhoudelijke toetsing van de bestaande overdrachtuitgaven, waaronder de welzijnssubsidies, aan de bovengenoemde uitgangspunten.
3. Vaststellen van de overdrachtsuitgaven, waaronder de welzijnssubsidies, voor het jaar 2006, zoals deze in dit stuk zijn aangegeven.
4. Opdracht geven aan het college de gevolgen van dit raadsvoorstel in de meerjarenbegroting 2006-2009 te verwerken.
5. Opdracht geven aan het college om in 2006, in overleg met de Culturele Raad, te komen tot een voorstel dat er voor zorgt dat ook voor de jaren 2007 en verder, de Culturele Raad haar activiteiten kan voortzetten, ook wanneer de omvang van de reserve niet meer toereikend is om als financiële buffer te dienen.
6. Opdracht geven aan het college om te onderzoeken of het mogelijk is de jaarlijkse Schoolsportdagen en het trefbaltoernooi met ingang van 2007 te financieren uit het budget Breedtesport.
7. Opdracht geven aan het college om na te gaan op basis waarvan de subsidiëring van het onderhoud van de molens in de gemeente plaatsvindt.
1. Inleiding
Op 10 november 2004 heeft de gemeenteraad van de gemeente Loenen een door het CDA en de VVD ingediende en na overleg met de andere partijen in de raad aangepaste, motie aangenomen inzake de welzijnssubsidies, zoals deze door de gemeente Loenen worden verstrekt. Belangrijk onderdeel van deze motie was het besluit om als raad een onderzoek in te stellen naar de nut en noodzaak van de welzijnssubsidies. Doel van dit onderzoek was te komen tot een meer onderbouwd voorstel tot bezuiniging op de welzijnsuitgaven. Uitgangspunt daarbij was dat gestreefd zou worden naar een totale bezuiniging op de uitgaven van 10% (ongeveer ¤ 46.000). Vervolgens is een werkgroep ingesteld om dit onderzoek uit te voeren en een raadsvoorstel dat op een zo breed mogelijk draagvlak in de raad kon rekenen, voor te bereiden. Deze werkgroep, waarin alle raadsfracties waren vertegenwoordigd, stond onder voorzitterschap van dhr. R. van Vliet (Streekbelangen/Nigtevecht Plus) en bestond daarnaast uit dhr. J. Groeneveld (VVD), mw. G. Helling-Zeisseink (CDA), mw. M. Hoek (Het Vechtse Verbond), dhr. J. Toonen (PvdA) en dhr. R. Voogt (D66). Nadat dhr. J. Toonen in maart 2005 wethouder was geworden is dhr. J. Peters (eveneens PvdA) hem als lid van de werkgroep opgevolgd. De werkgroep heeft op haar beurt een klankbordgroep in het leven geroepen, waarvan de wethouder Welzijn (eerst dhr. W. Soede, vanaf maart 2005 dhr. J. Toonen), de gemeentelijke beleidsambtenaar Welzijn en enkele vertegenwoordigers van subsidieontvangende organisaties deel uitmaakten. De klankbordgroep werd gevraagd de door de werkgroep opgestelde stukken van commentaar te voorzien.


1
Basis voor de discussie binnen de werkgroep is een overzicht van alle welzijnssubsidies en overdrachtsuitgaven op het gebied van het welzijnsbeleid, zoals dat begin januari 2005 door de sector Burgerij is opgesteld. Niet al deze uitgaven zijn strikt genomen welzijnssubsidies. Soms is er sprake van het inkopen van dienstverlening door de gemeente (bijvoorbeeld in geval van het algemeen maatschappelijk werk en het jongerenwerk), soms hebben de subsidies of uitgaven raakvlakken met het welzijnsbeleid maar ook met andere beleidsterreinen zoals ruimtelijke ordening (molens), onderwijs (project Doe Effe Normaal) of veiligheid (brandweerverenigingen). Als in dit raadsvoorstel over welzijnssubsidies wordt gesproken, wordt deze brede definitie van dit begrip bedoeld. Het hierboven genoemde overzicht ligt bij de stukken ter inzage.
2. Vragenlijst onder de subsidieontvangende organisaties In de periode februari tot en met mei 2005 heeft de werkgroep door middel van een vragenlijst onder een groot deel van de subsidieontvangende organisaties een aantal voor het onderzoek essentiële gegevens verzameld. De werkgroep heeft er bewust voor gekozen deze gegevens direct bij de betreffende organisaties op te vragen, en niet gebruik te maken van eventueel al bij de gemeente beschikbare informatie. Op deze wijze werd bereikt dat voor alle organisaties dezelfde informatie beschikbaar was, waarbij er vanuit mocht worden gegaan dat de informatie volledig en juist was, omdat de informatie direct door de organisaties was aangeleverd. In totaal zijn 56 organisaties aangeschreven. Uiteindelijk is van 52 organisaties een ingevulde vragenlijst terugontvangen. Op de gemeenteraadsvergadering van 30 mei 2005 heeft de raad een door de werkgroep voorbereid toetsingskader en een overzicht van bestaand welzijnsbeleid vastgesteld. Ook heeft de raad ingestemd met de aanwending van een deel van het raadsbudget voor ondersteuning bij de opstelling van een enquête onder de bevolking. Het raadsvoorstel zoals het op 30 mei besproken is (inclusief het toetsingskader en het overzicht van bestaand welzijnsbeleid) ligt bij de stukken ter inzage, alsmede een uittreksel uit de raadsnotulen van 30 mei.
3. Enquête onder de inwoners van de gemeente
In de tweede helft van juni is een enquête onder de bevolking uitgevoerd. Het doel van de enquête was inzicht te verkrijgen in het belang dat de inwoners van de gemeente Loenen aan het werk van de verschillende subsidieontvangende organisaties hechten. Dit is een van de criteria die bij de uiteindelijke besluitvorming van de raad een rol zal spelen. De methode die voor het onderzoek naar de visie van de inwoners is gebruikt is de methode van de zogenaamde keuze enquête. Bij een keuze enquête wordt mensen gevraagd een keuze te maken uit een aantal opties. Om het voor mensen mogelijk te maken tot een weloverwogen keuze te komen bevat de enquête niet alleen vragen, maar ook veel achtergrondinformatie. In de enquête is de inwoners gevraagd eerst het belang van verschillende welzijnsactiviteiten met een cijfer tussen de 0 en 10 te waarderen en vervolgens aan te geven hoe zij zelf de bezuinigingen op de gemeentelijke welzijnssubsidies zouden verdelen. Bij het opstellen van de enquête is de werkgroep ondersteund door professor W.E. Saris, hoogleraar Methoden en Technieken van Sociaal-Wetenschappelijk Onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam, één van de wetenschappers die de methode van de keuze enquête heeft ontwikkeld, en door mw. J. Neys, studente Communicatiewetenschappen aan diezelfde universiteit.


2
Uiteindelijk is de enquête door 177 van de 500 inwoners van 14 jaar en ouder die de enquête hadden ontvangen, ingevuld, een response percentage van 35,4%. Dit is een respons percentage dat bij een dergelijk, relatief ingewikkelde schriftelijke vragenlijst, verwacht mocht worden. Onder de respondenten zijn inwoners van Nigtevecht en jongeren ondervertegenwoordigd en mensen met een HBO- of universitaire opleiding en leden van (welzijns)organisaties oververtegenwoordigd. Dit kan tot enige vertekening van de resultaten van de enquête hebben geleid. Bij een hogere respons zal bijvoorbeeld de waardering van het belang voor de verschillende activiteiten gemiddeld iets minder hoog zijn geweest. Er zijn echter geen aanwijzingen dat een hogere respons tot een volledig ander beeld zou hebben geleid. Op basis van de resultaten van de enquête is een overzicht gemaakt van het belang dat de inwoners van Loenen aan elk van de activiteiten hechten en op welk onderdeel zij het meest en op welk onderdeel zij het minst willen bezuinigen. Ook is onderzocht of de achtergrond van de inwoners (leeftijd, wel of geen kinderen, opleiding, in welke kern woonachtig, lid van een vereniging of niet, en dergelijke) een rol hebben gespeeld in hun keuze. Een rapport met een analyse van de resultaten van de enquête ligt bij de stukken ter inzage. Onder de respondenten was ook een inwoner van Nigtevecht, dhr. B. Goes van het adviesbureau Goes Consult, die heeft aangeboden een analyse van de resultaten te maken met de RankSys methode. Door gebruik te maken van een steekproef van 30 enquêtes uit de 177 ingevulde enquêtes is een rangordening opgesteld op basis van de bezuinigingsbedragen die de respondenten per onderdeel hebben aangegeven. Uit deze rangordening bleek dat op de bibliotheek, het jongerenwerk en toerisme en cultureel erfgoed absoluut de hoogste bedragen werden bezuinigd, en op maatschappelijke zorg, activiteiten gericht op ouderen, onderwijsactiviteiten en activiteiten gericht op jongeren absoluut het minst werd bezuinigd. De uitkomsten van deze analyse met een uitgebreidere toelichting ligt bij de stukken ter inzage. De resultaten van de enquête zijn vervolgens meegenomen in de criteria die de werkgroep heeft opgesteld en de afweging die vervolgens door de werkgroep is gemaakt. 4. Uitgangspunten beoordeling overdrachtsuitgaven en welzijnssubsidies Door de werkgroep is, op basis van het overzicht van het bestaande welzijnsbeleid, een aantal uitgangspunten geformuleerd. Daarbij zijn ook de gegevens uit de vragenlijst onder de subsidieontvangende organisaties en de enquête onder de bevolking door de raadswerkgroep betrokken. Deze uitgangspunten zijn de uiteindelijke basis geweest waarop de subsidies van de verschillende organisaties zijn beoordeeld. Het gaat om de volgende uitgangspunten.
Uitgangspunt 1: doelgroep
In de subsidiëring van activiteiten op het gebied van welzijn richt de gemeente Loenen zich op drie groepen inwoners: jeugd, ouderen en personen die zich in een kwetsbare positie bevinden. Activiteiten voor andere groepen bewoners dienen self-supporting te zijn. Uitgangspunt 2: facilitering
De gemeente speelt een faciliterende rol. Dit houdt in dat de gemeente de faciliteiten schept waardoor organisaties die activiteiten ontplooien op het gebied van welzijn (sport, cultuur, maatschappelijke zorg, jongeren- en ouderenwerk) in staat worden gesteld hun activiteiten te organiseren: buiten- en binnensportaccomodaties voor de sportverenigingen en dorpshuizen in de drie grootste kernen, waarvan zowel culturele verenigingen als organisaties die actief zijn op het gebied van jongeren- en ouderenwerk gebruik kunnen maken.


3
Individuele subsidiëring van organisaties is alleen mogelijk wanneer een organisatie geen winstoogmerk heeft en daarnaast aan de volgende voorwaarden voldoet.
1. De organisatie onderneemt activiteiten die mede gericht zijn op de onder uitgangspunt 1 genoemde doelgroepen en heeft geen mogelijkheid om, buiten contributies en eventueel sponsoring, eigen inkomsten te genereren, omdat de organisatie niet over een eigen kantine beschikt.
2. De organisatie onderneemt activiteiten die specifiek gericht zijn op de onder uitgangspunt 1 genoemde doelgroepen, waarbij de activiteiten zich niet beperken tot de eigen leden, maar een breder bereik hebben onder de bovengenoemde doelgroepen.
3. De dienstverlening van de organisatie wordt als een basisvoorziening beschouwd. Dit geldt voor de bibliotheek (de centrale vestiging in de kern Loenen aan de Vecht) en de peuterspeelzalen (in de drie grootste kernen). Uitgangspunt 3: geen dubbele financiering van onderwijsgerelateerde activiteiten Subsidies voor onderwijsgerelateerde activiteiten worden alleen verstrekt voor activiteiten die scholen niet worden geacht uit het onderwijsbudget dat zij van de rijksoverheid ontvangen, te betalen. Anders zou immers sprake zijn van een dubbele financiering (zowel door de rijksoverheid als door de gemeente). Daarnaast is het aan de scholen zelf de onderwijskundige prioriteiten te stellen. Uitgangspunt 4: er worden geen subsidies onder de 250 euro verstrekt Uit overwegingen van doelmatigheid worden alleen nog subsidies van meer dan 250 euro verstrekt. Gezien de budgetten en ledenbestanden van de subsidieontvangende organisaties en verenigingen hebben subsidies van minder dan 250 euro voornamelijk een symbolische en nauwelijks een substantiële betekenis. De gevolgen van het wegvallen van kleine subsidies zijn voor de subsidieontvangende organisaties dus klein. Uitgangspunt 5: incidentele subsidies
Voor organisaties die geen structurele subsidie ontvangen is het wel mogelijk een aanvraag in te dienen voor incidentele subsidies of subsidies op projectbasis. Deze aanvragen zullen overigens ook getoetst worden aan het algemene welzijnsbeleid van de gemeente. Uitgangspunt 6: hoogte van de subsidie
Voor het bepalen van de hoogte van de subsidies en overdrachtsuitgaven wordt de hoogte van de subsidie voor het jaar 2005 als uitgangspunt genomen. De raad heeft zich ten doel gesteld om 10% te bezuinigingen. Voor alle organisaties die, op basis van de bovenstaande vijf uitgangspunten, nog steeds aanspraak kunnen maken op een gemeentelijke bijdrage, is daarom het uitgangspunt dat hun budget met 10% wordt gekort. Uit de enquête onder de bevolking blijkt dat door de inwoners van onze gemeente het hoogste belang wordt gehecht aan activiteiten gericht op ouderen, maatschappelijke zorg en de bibliotheek. De inwoners willen daarnaast relatief het minst bezuinigen op maatschappelijke zorg, de bibliotheek, activiteiten gericht op ouderen en onderwijsactiviteiten (allen minder dan 10%). Het meest wil men bezuinigen op culturele activiteiten, activiteiten gericht op jongeren en sport. (allen meer dan 15%). In absolute zin wordt op de bibliotheek het hoogste bedrag bezuinigd (ruim 10.000 euro), wat vooral veroorzaakt wordt door het feit dat met de subsidiëring van de bibliotheek een relatief groot bedrag is gemoeid. Gezien het bovenstaande zal:

1. de subsidie aan organisaties die actief zijn op het gebied van maatschappelijke zorg en het ouderenwerk niet met 10% worden gekort;
2. de korting van het budget van de bibliotheek beperkt worden tot 10.000 euro. Verschillende organisaties die actief zijn op het gebied van jeugdbeleid en jeugdzorg zullen onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning belangrijke (nieuwe) taken krijgen, met name op het terrein van signalering. Gezien de onduidelijkheid die er nu nog is over de precieze


4
uitwerking van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning zal de gemeentelijke bijdrage aan deze organisaties (vooralsnog) niet met 10% worden gekort. Gezien het bovenstaande zal:

3. de subsidie van organisaties die actief zijn op het gebied van jeugdzorg niet met 10% worden gekort.
5. Gevolgen voor de subsidies
De bovenstaande criteria hebben tot de volgende afwegingen voor de verschillende individuele subsidies geleid. Bezuinigingen op het budget van 100% worden in twee jaar doorgevoerd, om de organisaties de kans te geven op de nieuwe situatie in te spelen. In 2006 wordt 50% bezuinigd, in 2007 wordt de totale bezuiniging van 100% bewerkstelligd. In de onderstaande opsomming zijn de wettelijke verplichte uitgaven buiten beschouwing gebleven. Sport
Op basis van het tweede uitgangspunt zullen de subsidies van LTL Loenen, LMHC, SV De Vecht, TV Nigtevecht en VV DOB volledig vervallen. Gezien het kleine aandeel van de gemeentelijke subsidie in de totale inkomsten van deze verenigingen (tussen de 1 en 3%) is de verwachting dat deze korting niet tot onoverkomelijke problemen voor de verenigingen zal leiden. De subsidie aan zwemvereniging Zwemlust (een garantiesubsidie voor de exploitatie van de buitenzwemgelegenheid) zal gehandhaafd blijven op hetzelfde niveau, omdat deze subsidie wordt gebruikt voor het in stand houden van het zwembad, dus faciliterend van aard is. De binnensportverenigingen Wilskracht, DOS Vreeland en DAW Nigtevecht zullen subsidie blijven ontvangen, aangezien deze verenigingen een gedeelte van hun activiteiten specifiek richten op de jeugd en geen mogelijkheid hebben om, buiten contributie en sponsoring, tot substantieel hogere inkomsten te komen, en daarmee voldoen aan de eerste voorwaarde onder het tweede uitgangspunt. Daarnaast maakt de gemeentelijke subsidie een relatief groot aandeel van de totale inkomsten van de verenigingen uit (15 tot 25%). Dit betekent dat een substantiële korting niet zonder problemen door deze vereniging zal kunnen worden opgevangen. Op basis van het zesde uitgangspunt zal de subsidie voor de binnensportverenigingen wel met 10% worden gekort. De subsidies aan de Loenense damvereniging en Schaakgenootschap Vecht en Ommelanden komen op basis het vierde uitgangspunt te vervallen. Culturele activiteiten
Op basis van het eerste en het tweede uitgangspunt vervalt de subsidie aan Toneelvereniging Het Voetlicht. Op basis van het tweede uitgangspunt vervallen de subsidies aan de Oranjeverenigingen Vreeland en Nigtevecht. Op basis van het eerste, tweede en vierde uitgangspunt vervallen de subsidies aan Zangvereniging Sursum Corda, Christelijke Gemengd Koor Cantilene en Stichting Koor- en Zangactiviteiten Vreeland. In 2006 ontvangt de Stichting Culturele Raad Loenen geen subsidie, mede vanwege de grote reserve die de stichting inmiddels heeft opgebouwd. In de toekomst zullen alleen nog activiteiten die specifiek voor personen uit de onder uitgangspunt 1 genoemde doelgroepen worden georganiseerd, voor subsidie in aanmerking komen. Andere activiteiten van de Stichting zullen, daarbij verwijzend naar het tweede uitgangspunt, volledig zelfvoorzienend moeten zijn. Daarbij kan de reserve als buffer dienen om het financiële risico van eventuele verliesgevende activiteiten af te dekken. De gemeenteraad geeft daarnaast het college de opdracht om in 2006, in overleg met de Culturele Raad, te komen tot een voorstel, dat er

5
voor zorgt dat ook voor de jaren 2007 en verder, de Culturele Raad haar activiteiten kan voortzetten, ook wanneer de omvang van de reserve niet meer toereikend is om als financiële buffer te dienen. De Muziekvereniging De Vecht Vreeland en L.F.O zullen, omdat zij voldoen aan de eerste voorwaarde onder het tweede uitgangspunt (het muziekonderwijs is specifiek gericht op kinderen en de organisaties hebben geen eigen kantine faciliteit), subsidie blijven ontvangen. Op basis van het zesde uitgangspunt zal de subsidie wel met 10% worden gekort. Dorpshuizen
Eind 2004 heeft de gemeenteraad haar beleid ten opzichte van de dorpshuizen in de drie grootste kernen opnieuw geijkt. Er is geen aanleiding dat beleid, waaraan het tweede uitgangspunt ten grondslag ligt, nu te veranderen. Dit betekent dat de huidige subsidieregeling met de dorpshuizen zal worden gehandhaafd. Bibliotheek
Op basis van de derde voorwaarde van het tweede uitgangspunt blijft de subsidiëring van de bibliotheek gehandhaafd. Op basis van de tweede uitzondering op het zesde uitgangspunt zal het budget van de bibliotheek niet met 10%, maar met 10.000 euro worden gekort. Het lijkt de werkgroep goed wanneer de bibliotheek, in overleg met de raad, beziet hoe deze bezuiniging bereikt zou kunnen worden. Daarbij zouden de resultaten van de enquête onder de inwoners ook kunnen worden betrokken. Onderwijsactiviteiten
Op basis van het derde uitgangspunt vervallen de subsidies voor het verkeersexamen, de Anne Frankkrant, de Schoolsportdagen en het schooltrefbaltoernooi. Gezien het feit dat het doelstellingen van de Schoolsportdagen en het schooltrefbaltoernooi (zoveel mogelijk kinderen uit de gemeente in aanraking laten komen met sport in de breedste zin van het woord) raakvlakken lijken te hebben met de doelstellingen van de Breedtesportimpuls, en mede gezien het belang dat zowel de scholen als veel inwoners aan deze activiteiten hechten, draagt de raad het college op te onderzoeken of het mogelijk is deze twee activiteiten met ingang van 2006 te financieren uit het budget Breedtesport. In afwachting van de resultaten van dit onderzoek zal er in 2006 nog geen korting op deze post plaatsvinden. De scholen ontvangen in 2006 voor culturele activiteiten ¤ 3,70 per kind. Dit betekent dat er, wanneer deze gelden van de scholen in de gemeente bij elkaar worden geteld (per 1 oktober 2005 zitten er 937 kinderen op de Loenense basisscholen) ¤ 3.467 beschikbaar is voor de financiering van culturele activiteiten. Dit is niet voldoende om het Kunstmenu te financieren. Tijdens de hoorzitting hebben de directies van de scholen aangegeven, dat zij het Kunstmenu van grote waarde achten voor de culturele ontwikkeling van de kinderen. De raad erkent dit belang, maar houdt ook vast aan het tweede uitgangspunt. Daarom besluit de raad ¤ 2.853 te reserveren als aanvulling op de ¤ 3.467 dat de scholen als onderdeel van de rijksvergoeding voor cultuur krijgen, waarbij de voorwaarde is dat de scholen dit laatstgenoemde bedrag inzetten ter financiering van het Kunstmenu. Ee subsidie van het project Doe Effe Normaal komt te vervallen. Gezien de relatief hoge kosten van dit project (ruim 6000 euro) en de twijfels over de effectiviteit van deze voorlichting is besloten de subsidie te laten vervallen. De subsidie voor het Humanistisch Vormingsonderwijs en het godsdienstonderwijs op de openbare school zal in stand worden gehouden. Scholen ontvangen voor de financiering van deze activiteiten geen rijksgelden. Daarnaast is er geen sprake van subsidiëring van de school, maar van organisaties die op de openbare scholen het Humanistisch Vormingsonderwijs en het godsdienstonderwijs verzorgen.


6
Activiteiten gericht op jongeren / Jongerenwerk / Peuterspeelzalen De Stichting Open Jeugdwerk Loenen behoudt de subsidie op basis van het eerste uitgangspunt en omdat het voldoet aan in ieder geval de eerste voorwaarde van het tweede uitgangspunt. Ook Gemuda behoudt de subsidie, eveneens op basis van het eerste uitgangspunt en op basis van de tweede voorwaarde van het tweede uitgangspunt, omdat veel van de activiteiten van Gemuda niet alleen op de eigen leden zijn gericht. Op basis van het zesde uitgangspunt zal wel aan beide organisaties een korting van 10% van de subsidie worden opgelegd. Op basis van het vierde uitgangspunt zal de subsidie aan Scouting Nifterlake vervallen. Daarnaast is de werkgroep van mening dat in beginsel alleen verenigingen uit de gemeente Loenen voor subsidie in aanmerking komen, of organisaties die activiteiten in de gemeente Loenen ontplooien. Het feit dat een vereniging uit een andere gemeente leden uit Loenen heeft is geen reden om een organisatie te subsidiëren. Op basis van het eerste uitgangspunt blijven de gemeentelijke uitgaven aan de jongerenwerker, het netwerk jeugdhulpverlening en de peuterspeelzalen gehandhaafd. Op basis van de derde uitzondering bij het zesde uitgangspunt zal er ook geen korting van 10% op deze uitgaven plaatsvinden. Het budget voor de jeugdgemeenteraad zal al vanaf 2006 volledig komen te vervallen. Het is de afgelopen jaren niet gelukt een dergelijke vorm van jeugdparticipatie van de grond te krijgen. De werkgroep verwacht dat het ook de komende jaren het niet mogelijk zal zijn hiervoor de tijd te vinden. Daarnaast is het de vraag of een jeugdgemeenteraad de beste manier is om tot meer participatie van jongeren te komen. Activiteiten gericht op ouderen
Op basis van het eerste uitgangspunt zullen de subsidies aan de Stichting Welzijn Ouderen Loenen (inclusief de bijdrage vanuit het flankerend ouderenbeleid), de bejaardensociëteit Nigtevecht en de ouderenadviseur gehandhaafd blijven. Op basis van de eerste uitzondering op het zesde uitgangspunt zullen deze subsidies niet met 10% worden gekort. Maatschappelijke zorg
Op basis van het eerste uitgangspunt en de tweede voorwaarde van het tweede uitgangspunt en ook vanwege de taken die de Wet Maatschappelijke Ondersteuning voor de gemeente met zich mee zal brengen zal er niet worden gekort op het maatschappelijk werk, de jeugdgezondheidszorg (beiden uitgevoerd door Weidesticht) en organisaties die mensen die zich in een kwetsbare positie bevinden, ondersteunen (Regionaal Steunpunt Mantelzorg Vecht en Venen, Nederlandse Patiëntenvereniging afdeling Thuiszorg, Thuishulpcentrale Handjehelpen en Buro Slachtoffterhulp). De subsidie die de Nederlandse Patiëntenvereniging afdeling Thuiszorg ontvangt zal worden opgedtrokken naar 250 euro, zodat wordt voldaan aan het vierde uitgangspunt. Op basis van het eerste en het derde uitgangspunt zullen de subsidies voor de logopedische controle en de Schoolbegeleidingsdienst EDI (die kinderen met gedragsproblemen begeleid) gehandhaafd blijven. Alle bovenstaande posten zullen, op basis van de eerste uitzondering op het zesde uitgangspunt, niet met 10% worden gekort. De subsidie voor de Stichting Sport Gehandicapten 't Gooi (een bedrag van minder dan 100 euro) zal vervallen. In het kader van de breedtesportimpuls, waarvoor de gemeente financiële middelen heeft gekregen, zal aandacht aan sport voor gehandicapten worden besteed. De subsidie aan de EHBO Loenen en de Vrienden van de Hartstichting Vreeland zal, op basis van het vierde uitgangspunt, komen te vervallen. Wel doet de werkgroep de suggestie


7
te onderzoeken of de activiteiten van deze organisaties in het kader van de rampbestrijding op een gemeentelijke bijdrage zouden kunnen rekenen. Belangenbehartiging kwestbare groepen
Op basis van het eerste uitgangspunt dienen het Cliëntenplatform Sociale Zaken, de Stichting Seniorenraad en het Platform Gehandicapten over een budget te beschikken om hun werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Het huidige budget voor het Cliëntenplatform Sociale Zaken en de Stichting Seniorenraad voldoet, het Platform Gehandicapten Loenen staat voor een relatief groot bedrag in de begroting. Gezien de kosten die het Platform heeft wordt dit bedrag naar beneden bijgesteld. Emancipatie
Op basis van het eerste en het vierde uitgangspunt zullen de vrouwenorganisaties N.B.P.V., K.V.G. en Passage geen subsidie meer ontvangen. De Vrouwen Advies Commissie heeft zichzelf onlangs opgeheven. Daarmee kan de subsidie voor deze organisatie al vanaf 2006 volledig vervallen. SISAL zal, zolang de overeenkomst met Kondoa en Kiteo nog loopt, subsidie blijven ontvangen om deze overeenkomst namens de gemeente uit te voeren. Wanneer de overeenkomst in 2008 is afgelopen, zal de gemeenteraad de afweging dienen te maken of er opnieuw een overeenkomst met Kondoa en Kiteo zal worden aangegaan. Op basis van het zesde uitgangspunt zal de subsidie wel met 10% worden gekort. Toerisme / Cultureel erfgoed
Op basis van het eerste uitgangspunt komen de subsidies aan de Stichting Recreatie en Toerisme, de VVV Hollands Midden en de ANWB te vervallen. De raad is van mening, ook gehoord de inbreng van diverse vertegenwoordigers van eigenaren van molens tijdens de hoorzitting, dat het onderhoud aan molens en andere monumentale en karakteristieke panden niet uit welzijnsgelden dient te worden betaald. Op dit moment is het voor de raad niet duidelijk op basis waarvan in het verleden is besloten om tot subsidiëring van onder andere het onderhoud van molens over te gaan. De raad geeft het college de opdracht na te gaan op basis waarvan deze subsidiëring plaatsvindt. Aan de hand van deze informatie kan de raad in 2006 een nieuwe afweging maken - bijvoorbeeld in het kader van monumentenbeleid - of subsidiëring ook vanaf 2007 voortgezet moet worden. In 2006 zal er in ieder geval geen bezuiniging plaatsvinden op deze post. Activititeiten op het gebied van dierenwelzijn en natuurbescherming Op basis van het vierde criterium komen de subsidies aan Vogelasiel Het Gooi en de Vereniging Natuurmonumenten te vervallen. Omdat het om heel kleine bedragen gaat, vervallen deze subsidies al in 2006. De Stichting Dierenambulance blijft wel subsidie ontvangen. Overige subsidies
De subsidiëring van de brandweervereniging blijft plaatsvinden op dezelfde gronden als voorheen. De jubileumsubsidies worden onder gebracht bij de incidentele subsidies. Op basis van dit besluit en van het vijfde uitgangspunt wordt het budget dat beschikbaar is voor incidentele subsidies verhoogd van ¤ 1.000 naar ¤ 5.000 euro. Het budget voor het vrijwilligersbeleid en de impuls breedtesport zal op het huidige niveau worden gehandhaafd. Er zou naar gestreefd moeten worden deze budgetten zodanig in te


8
zetten dat de verschillende welzijnsorganisaties in de gemeente zo optimaal mogelijk van deze beschikbare gelden profiteren. Stichting Inzameling Oud Papier. Gezien het feit dat het ophalen van het oud papier tot extra inkomsten voor de daarbij betrokken verenigingen leidt, uit milieuoverwegingen en omdat het stoppen met gescheiden inzameling van papier waarschijnlijk zal betekenen dat er tot hogere kosten bij de afvalwerking zal worden gekomen, blijft de regeling zoals deze op dit moment bestaat, gehandhaafd. 6. Overzicht van welzijnsuitgaven en gerealiseerde bezuiniging met ingang van 2006 In de onderstaande tabellen wordt een overzicht gegeven van de subsidies en uitgaven aan de begrotingsposten die in het nut en noodzaak onderzoek zijn betrokken. In de bedragen die hier worden genoemd is geen rekening gehouden met specifieke afspraken die met organisaties zijn gemaakt over de indexering van de subsidies of de overdrachtsuitgaven, noch met autonome kostenstijgingen, bijvoorbeeld als gevolg van CAO-afspraken. In de uiteindelijke subsidiebeschikkingen zullen deze zaken wel worden meegenomen. De bedragen die in de onderstaande tabellen worden genoemd kunnen dus enigszins afwijken van de bedragen de verenigingen en organisaties uiteindelijk zullen ontvangen. Voor organisaties waarmee geen specifieke afspraken rondom indexering of autonome kostenstijgingen zijn gemaakt geldt dat voor 2006 de nullijn wordt gehanteerd. Vanaf 2007 zal ook voor deze organisaties in de nieuwe subsidieovereenkomsten wel weer sprake zijn van indexering. In de eerste kolom staat de naam van de organisatie die de subsidie ontvangt. In de tweede kolom is het budget in 2005 terug te vinden. In de derde kolom de door de werkgroep voorgestelde bezuiniging in 2006. In de vierde kolom het budget voor 2006, na realisering van de bezuiniging. In de vijfde kolom de door de werkgroep voorgestelde bezuiniging in 2007. In de zesde kolom het budget voor 2007, na realisering van de bezuiniging. In de zevende kolom het uitgangspunt op basis waarvan het besluit is genomen:
1. doelgroep;

2. facilitering;

3. geen dubbele financiering van onderwijsgerelateerde activiteiten;
4. er worden geen subsidies onder de 250 euro verstrekt;
5. incidentele subsidies,

6. hoogte subsidie.
Een plus voor het getal geeft aan dat de subsidie is gehandhaafd omdat de organisatie aan het betreffende uitgangspunt voldoet. Een min voor het getal geeft aan dat de subsidie is vervallen omdat de organisatie niet aan het betreffende uitgangspunt voldoet. Een V geeft aan dat het om een wettelijk verplichte, niet door de gemeenteraad beïnvloedbare, uitgave gaat. De cijfers in de onderstaande overzichten zijn nog niet door de sector Middelen gecontroleerd. Dit betekent dat de uiteindelijke bedragen nog iets zouden kunnen afwijken van de bedragen die in deze overzichten zijn genoemd.


9

1. Sport
Budget 2005 Bezuiniging 2006 Budget 2006 Bezuiniging 2007 Budget 2007 Uitgangspunt Exploitatietekort gymzalen 69.487 - 69.487 - 69.487 + 2 Bijdragen aan sportverenigingen t.b.v. onderhoudskosten 57.500 - 57.500 - 57.500 + 2 Zwemvereniging Zwemlust (garantiesubsidie) 13.600 - 13.600 - 13.600 + 2 LTL Loenen 2.291 1.145 1.146 2.291 0 - 2
LMHC 2.388 1.194 1.194 2.388 0 - 2
SV De Vecht 1.595 797 798 1.595 0 - 2
TV Nigtevecht 925 462 463 925 0 - 2
VV DOB 869 434 435 869 0 - 2
Wilskracht 3.396 340 3056 340 3056 + 2.1 / - 6
DOS Vreeland 2.554 255 2299 255 2299 + 2.1 / - 6
DAW Nigtevecht 3.754 375 3379 375 3379 + 2.1 / - 6 Loenense Damvereniging 137 68 69 137 0 - 4
Schaakgenootschap Vecht en Ommelanden 125 62 63 125 0 - 4 Breedtesportimpuls 29.000 - 29.000 - 29.000 + 2
Totaal 187.621 5.132 182.489 9.300 178.321


2. Culturele activiteiten
Budget 2005 Bezuiniging 2006 Budget 2006 Bezuiniging 2007 Budget 2007 Uitgangspunt St. Dorpshuis Nigtevecht 89.767 - 89.767 - 89.767 + 2 St. Vreelandse Gemeenschap 11.345 - 11.345 - 11.345 + 2 SCAL De Boomgaard 5.899 - 5.899 - 5.899 + 2
SCAL 't Web 18.151 - 18.151 - 18.151 + 2
Stichting Openbare Bibliotheek Loenen 166.617 10.000 156.617 10.000 156.617 + 2.3 / - 6.2 Muziekvereniging De Vecht Vreeland 3.645 365 3.280 365 3.280 + 2.1 / - 6 L.F.O. 4.909 491 4.418 491 4.418 + 2.1 / - 6
Toneelvereniging Het Voetlicht 317 158 159 317 0 - 1 / - 2 Zangvereniging Sursum Corda 149 74 75 149 0 - 1 / - 2 / - 4 Chr. Gemengd Koor Cantilene 203 101 102 203 0 - 1 / - 2 / - 4 Stichting Koor- en Zangactiviteiten Vreeland 85 42 43 85 0 - 1 / - 2 / - 4 Oranjeverenigingen Vreeland en Nigtevecht 710 355 355 710 0 - 2 Stichting Culturele Raad Loenen 3.968 3.968 0 3.968 0 - 2 Regionale Programmaraad Het Gooi e.o. 2.360 - 2.360 - 2.360 V Totaal 308.125 15.554 292.571 16.288 291.837


10
3. Jongeren- en Ouderenwerk / Emancipatie
Budget 2005 Bezuiniging 2006 Budget 2006 Bezuiniging 2007 Budget 2007 Uitgangspunt Speelterreintjes 11.100 - 11.100 - 11.100 + 1
Speelruimteplanning 2005 t/m 2008 0 - 125.000 - 125.000 + 1 Stichting Open Jeugdwerk Loenen 1.352 135 1.217 135 1.217 +1 / +2.1/ - 6 Gemuda 2.617 262 2.355 262 2.355 +1 / +2.2/ - 6
Jongerenwerk Schakels 37.789 - 37.789 - 37.789 +1/+2.2/+6.3 Netwerk Jeugdhulpverlening 14.481 - 14.481 - 14.481 +1/+2.2/+6.3 Jeugdgemeenteraad 1.230 1.230 0 1.230 0
Hummeltjeshonk Loenen 14.026 - 14.026 - 14.026 +1/+2.3/+6.3 Vechtkroos Vreeland 8.842 - 8.842 - 8.842 +1/+2.3/+6.3 Hummeltje Nigtevecht 8.842 - 8.842 - 8.842 +1/+2.3/+6.3 Stichting SWOL 14.751 - 14.751 - 14.751 +1/+2.2/+6.1 Bijdrage flankerend ouderenbeleid 4.414 - 4.414 - 4.414 +1/+2.2/+6.1 Bejaardensociëteit Nigtevecht 1.239 - 1.239 - 1.239 +1/+2.2/+6.1 Ouderenadviseur 9.029 - 9.029 - 9.029 +1/+2.2/+6.1 Stichting Seniorenraad Loenen 372 - 372 - 372 + 1/+6.1 Ned. Bond v Plattelandsvrouwen 99 49 50 99 0 - 1 / - 4 Katholiek Vrouwen Gilde 99 49 50 99 0 - 1 / - 4
Passage 99 49 50 99 0 - 1 / - 4
Vrouwen Advies Commissie 1.800 1.800 0 1.800 0 - 1 SISAL 1.710 171 1.539 171 1.539 +1 /- 6
Totaal 133.891 3.745 255.146* 3.895 254.996*


* Speelruimteplanning 2005 t/m 2008 is in de meerjarenplanning opgenomen, en drukt daarom niet op het welzijnsbudget. Omdat het wel een uitgave is in het kader van het welzijnsbeleid is deze uitgave wel in dit overzicht meegenomen.
4. Maatschappelijke zorg
Budget 2005 Bezuiniging 2006 Budget 2006 Bezuiniging 2007 Budget 2007 Uitgangspunt Zuwe Weidesticht 70.712 - 70.712 - 70.712 +1/+2.2/+6.1 Jeugdgezondheidszorg uniform deel 115.123 - 115.123 - 115.123 V Jeugdgezondheidszorg maatwerk deel 8.985 - 8.985 - 8.985 +1/+2.2/+6.1 Regionaal Steunpunt Mantelzorg V & V 2.000 - 2.000 - 2.000 +1/+2.2/+6.1 Ned. Patiëntenvereniging afd. Thuiszrg 239 - 11 250 - 11 250 +1/+2.2/+6.1 Thuishulpcentrale Handje Helpen 660 - 660 - 660 +1/+2.2/+6.1 Buro Slachtofferhulp 1.271 - 1.271 - 1.271 +1/+2.2/+6.1 Logopedische controle 1.000 - 1.000 - 1.000 +1/+2.2/+6.1 Schoolbegeleidingsdienst EDI 64.200 - 64.200 - 64.200 +1/+2.2/+6.1 EHBO Loenen 199 99 100 199 0 - 4
Vrienden vd Hartstichting Vreeland 235 117 118 235 0 - 4 Sociale Werkvoorzieningschap 7.000 - 7.000 - 7.000 V St. Sport Gehandicapten 't Gooi 77 38 39 77 0 - 4
Centrale Post Ambulancevervoer Utrecht 4.661 - 4.661 - 4.661 V GGD Midden-Nederland 88.397 - 88.397 - 88.397 V
Cliëntenplatform Sociale Zaken 750 - 750 - 750 V
Stichting VluchtelingenWerk 9.000 - 9.000 - 9.000 V Platform Gehandicapten Loenen 5.000 2.500 2.500 2.500 2.500 V Totaal 379.509 2.743 376.766 3.000 376.509

11

5. Onderwijsactiviteiten
Budget 2005 Bezuiniging 2006 Budget 2006 Bezuiniging 2007 Budget 2007 Uitgangspunt Kunstmenu* 6.320 632* 5.688* 3.467 2.853 - 3*
Verkeersexamen** 0** 0** 0** 0** 0** - 3
Anne Frankkrant** 0** 0** 0** 0** 0** - 3
Project Doe Effe Normaal** 0** 0** 0** 0** 0**
Humanistisch Vormingsonderwijs*** 702 0 702 0 702
Godsdienstonderwijs*** 936 0 936 0 936
Schoolsportdagen / Trefbaltoernooi 1.050 0 1.050 1.050 0 - 3 Regionaal Onderwijs Centrum 63.500 - 63.500 - 63.500 V Totaal 72.508 632 71.876 4.517 67.991


* Er was al een contract afgesloten voor het schooljaar 2006-2007 (met een korting van 10%). Daarom kan in 2006 slechts een bezuiniging van 10% worden gerealiseerd.
** Bezuiniging was al gerealiseerd in 2005.

*** De raadswerkgroep kon geen eenduidig standpunt innemen over deze post. Daarom is de bezuiniging op deze post voorlopig nog als PM opgenomen in het overzicht
6. Overigen
Budget 2005 Bezuiniging 2006 Budget 2006 Bezuiniging 2007 Budget 2007 Uitgangspunt N.H. gemeente Nigtevecht 2.269 - 2.269 - 2.269 V
Onderhoud molens en diverse stichtingen 5.375 0 5.375 PM 5.375 Stichting Recreatie en Toerisme 1.116 558 558 1.116 0 - 1 VVV Hollands Midden 2.216 1108 1108 2.216 0 - 1
ANWB 250 125 125 250 0 - 1
Plassenschap Loosdrecht e.o. 50.684 - 50.684 - 50.684 V Vereniging Dierenasiel Crailo 424 - 424 - 424 V
Vogielasiel Het Gooi 47 47 0 47 0 - 4
Vereniging Natuurmonumenten 50 50 0 50 0 - 4
Stichting Dierenambulance 752 - 752 - 752 + 1
Instituut Midden- en Kleinbedrijf 268 - 268 - 268 V Brandweerverenigingen 12.862 - 12.862 - 12.862 V
Streekarchivaat Vecht en Venen 17.326 - 17.326 - 17.326 V Stichting Inzameling Oud Papier 38.000 - 38.000 - 38.000 BRU - Besluit Woninggebonden subsidies 6.500 - 6.500 - 6.500 V Jubileumsubsidies 350 350 0 350 0 - 5
Incidentele subsidies 1.000 - 2.000 3.000 - 4.000 5.000 + 5 Totaal 139.489 238 139.251 29 139.460


7. Totaaloverzicht
Budget 2005 Bezuiniging 2006 Budget 2006 Bezuiniging 2007 Budget 2007 Sport 187.621 5.132 182.489 9.300 178.321
Culturele activiteiten 308.125 15.554 292.571 16.288 291.837 Jongeren / Ouderen / Emancipatie 133.891 3.745 255.146* 3.895 254.996* Maatschappelijke zorg 379.509 2.743 376.766 3.000 376.509 Onderwijsactiviteiten 72.508 632 71.876 4.517 67.991 Overigen 139.489 238 139.251 29 139.460
Subtotaal 1.221.143 28.044 1.318.099* 37.029 1.309.114* Waarvan niet beïnvloedbaar 368.262 - 368.262 - 368.262 Bezuinigingen al gerealiseerd in 2005** 8.460 8.460 Totale bezuiniging 36.502 45.489


* inclusief ¤ 125.000 speelruimtebeleid 2005-2008
** Anne Frankkrant, Verkeersexamen, Project Doe Effe Normaal en 50% van jubileum en incidentele subsidies
*** in 2006 kan slechts 10% worden gekort op Kunstmenu

12
RAADSVOORSTEL GEMEENTE LOENEN
Datum vergadering : 29 november 2005
Agendapunt nummer :
Onderwerp : Verkeersbeleid Vechtwegen
Portefeuillehouder : M.E.C. Rehbock-Beijers
Sector : Grondgebied
Inhoud voorstel : Het instellen van een 60 km/uur zone en een parkeerverbod op de Vechtwegen. Het handhaven van de huidige aslast- en breedtebeperking met de mogelijkheid tot ontheffing.

Aan de Raad
Onderwerp: Verkeersbeleid Vechtwegen
Inleiding
Al jaren speelt in de gemeente Loenen de discussie rond het verkeer op de Vechtwegen. Het is een jaarlijks terugkerende discussie die zich toespitst op de snelheid en het al dan niet invoeren van een bestemmingsverkeer regeling. In het verleden is hier geen beleid voor geformuleerd. Wel is een eerste aanzet gemaakt om tot dit beleid te komen met de rapportage "probleemanalyse vechtwegen" uit juli 2003. Door een integrale visie voor de vechtwegen neer te leggen kan deze discussie voorgoed worden afgesloten. Hierbij dient ook gekeken te worden naar de onderwerpen parkeren en zwaar verkeer. De aanleiding voor deze visie vormt de uitvoering van het duurzaam veilig programma langs de vechtwegen. College besluit
Wij hebben besloten om 60 km/uur zones in te richten op de vechtwegen. Dit snelheidsregime kenbaar te maken door het plaatsen van bebording en het aanbrengen van markeringen aan begin en eind van de zones. Hierbij merken wij expliciet op dat wij hebben besloten niet over te gaan tot het plaatsen van drempels. Voorts wensen wij het huidige beleid ten aanzien van de as-last en en breedtebeperking met de mogelijkheid tot ontheffing voor belanghebbenden en aanwonenden en de in hun dienst rijdende leveranciers te handhaven. Tenslotte willen wij een parkeerverbod instellen langs de vechtwegen buiten de hiervoor aangewezen plaatsen. Deze maatregelen kunnen echter alleen uitgevoerd worden met de benodigde verkeersbesluiten. Wij verzoeken u dan ook middels dit voorstel om hiermee in te stemmen. Argumenten
Voor de inhoudelijke onderbouwing van dit voorstel verwijzen wij u naar de voor u ter inzage gelegde ambtelijke advsiering betreffende dit onderwerp.

Besluiten

1. Tot het verlagen van de maximale snelheid op de Vechtwegen naar 60 km/uur.
2. Tot het instellen van een parkeerverbod op de vechtwegen buiten de hiervoor aangewezen plaatsen. Burgemeester en wethouders van Loenen,
de secretaris, de burgemeester,
G.J. Leunenberg drs. P.J.M. Rombouts

RAADSBESLUIT GEMEENTE LOENEN
Datum vergadering : 29 november 2005
Agendapunt nummer :

Verkeersbesluit Gemeente Loenen
Nummer besluit:
Datum besluit:
De raad der gemeente Loenen;
Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders; Gelet op artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994, artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer en Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990; Overwegende dat:

* gestreefd wordt naar een verbetering van de verkeersveiligheid;
* een verlaging van de maximum snelheid;

* verduidelijking van de verkeerssituatie;

* voorkomen van overlast door snelheidsbeperkende maatregelen;
* overleg met Regio Politie Utrecht, district Vecht en Venen is gevoerd, zoals bedoeld in artikel 25 van BABW;
* dat voor zover kan worden nagegaan geen partij onevenredig nadeel zal ondervinden van deze maatregel; Besluit:
Over te gaan tot:

* Het verlagen van de maximale snelheid op de Klompweg, Vreelandseweg, Nigtevechtseweg, Bergseweg, Kleizuwe, Boslaan, Oud over, Loenenseweg, Vreelandseweg en de Mijndensedijk door het instellen alhier van een 60 km zone. Dit besluit kenbaar te maken door middel van het plaatsen van de borden E10 A01 en E10 A02 (60 km zone) van bijlage 1 van het RVV 1990; Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad der gemeente Loenen van 29 november 2005. de griffier, de voorzitter,
M. Mous drs. P.J.M. Rombouts

RAADSBESLUIT GEMEENTE LOENEN
Datum vergadering : 29 november 2005
Agendapunt nummer :

Verkeersbesluit Gemeente Loenen
Nummer besluit:
Datum besluit:
De raad der gemeente Loenen;
Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders; Gelet op artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994, artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer en Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990; Overwegende dat:

* gestreefd wordt naar een verbetering van de verkeersveiligheid;
* een verbetering van de bereikbaarheid;

* verduidelijking van de verkeerssituatie;

* voorkomen van overlast door snelheidsbeperkende maatregelen;
* overleg met Regio Politie Utrecht, district Vecht en Venen is gevoerd, zoals bedoeld in artikel 25 van BABW;
* dat voor zover kan worden nagegaan geen partij onevenredig nadeel zal ondervinden van deze maatregel; Besluit:
Over te gaan tot:

* Het instellen van een parkeerverbod op de Klompweg, Vreelandseweg, Nigtevechtseweg, Bergseweg, Kleizuwe, Boslaan, Oud over, Loenenseweg, Vreelandseweg en de Mijndensedijk. Dit besluit kenbaar te maken door middel van het plaatsen van de borden E10 E01 en E10 F08 (begin en einde parkeerverbodzone) van bijlage 1 van het RVV 1990; Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad der gemeente Loenen van 29 november 2005. de griffier, de voorzitter,
M. Mous drs. P.J.M. Rombouts

RAADSVOORSTEL GEMEENTE LOENEN
Datum vergadering : 29 november 2005
Agendapunt nummer :
Onderwerp : Verkeersbesluiten verplaatsen komgrenzen Rijksstraatweg Portefeuillehouder : M. Rehbock
Sector : Grondgebied
Inhoud voorstel : Instemmen met het voorstel de verkeerskundige bebouwde komgrens van Loenen aan de Vecht langs de Rijksstraatweg 80 meter te verplaatsen richting Nieuwersluis en medewerking verlenen aan de verplaatsing van de verkeerskundige bebouwde komgrens van Breukelen 140 meter het grondgebied van de gemeente Loenen op langs de Rijksstraatweg richting Nieuwersluis.

Aan de Raad
Inleiding
Van de provincie Utrecht is het verzoek gekomen om de verkeerskundige bebouwde komgrens van Loenen aan de Vecht aan de Rijksstraatweg 80 meter naar het zuiden te verplaatsen richting Nieuwersluis (zie bijlage). Door deze maatregel zou op deze 80 meter het snelheidsregime van 50 km/uur van toepassing worden waardoor de mogelijkheid gecreëerd wordt om alhier snelheidsremmende maatregelen toe te passen aan het begin van de zone waar de trillingsoverlast door de aan te leggen plateaus tot het minimum beperkt zal blijven. Ven de gemeente Breukelen is eenzelfde verzoek gekomen maar dan om de verkeerskundige bebouwde komgrens van Breukelen 140 meter op te schuiven richting Nieuwersluis. Hiermee komt deze grens op Loenens grondgebied te liggen. Hierdoor komt deze 140 meter ook in een 50 km/uur gebied te liggen wat een betere uitgangspositie geeft voor de ontwikkeling van het Grokoterrein (geluidsoverlast) en de verkeersveiligheid alhier. Argumenten
De snelheden op de Rijkstraatweg liggen soms erg hoog. Dit levert met name op de stukken die dichter bebouwd zijn en waar zodoende meer mensen wonen gevaarlijke situaties op. De provincie is voornemens op het gedeelte Rijksstraatweg, ter hoogte van de Bloklaan tot de bebouwde komgrens, maatregelen te nemen om de snelheid te verlagen en de verkeerssituatie zodoende veiliger te maken. Ter hoogte van de bebouwde komgrens bij Breukelen draait het vooral om de leefbaarheid en verkeersveiligheid in dit gebied. Door de verkeerskundige bebouwde komgrenzen te verplaatsen komen deze gebieden in een 50 km gebied te liggen wat meer mogelijkheden biedt ten aanzien van het aanleggen van drempels en een verbetering van de luchtkwaliteit.

Verplaatsen verkeerskundige bebouwde komgrens Loenen Door het verplaatsen van de verkeerskundige bebouwde komgrens van Loenen aan de Vecht, 80 meter richting Nieuwersluis, komt een druk bewoond gedeelte van de Rijksstraatweg verkeerskundig gezien, binnen de bebouwde kom te liggen. Dit schept mogelijkheden om aan de rand van deze zones, net buiten de druk bevolkte gedeelten van de Rijksstraatweg plateaus aan te leggen en de trillingsoverlast van deze plateaus tot een minimum te beperken voor aanwonenden. De snelheid wordt zo zoveel mogelijk geremd voordat men het dicht bevolkte deel van de Rijksstraatweg oprijdt. Verplaatsen verkeerskundige bebouwde komgrens Breukelen De gemeente Breukelen heeft verzocht om haar verkeerskundige bebouwde komgrens 140 meter op te schuiven vanaf de huidige komgrens richting Nieuwersluis. Hierdoor komt het te ontwikkelen Groko terrein binnen de verkeerskundige bebouwde kom te liggen. Het gevolg is een 50 km/uur regime wat de geluidsoverlast in dit gebied zal doen verminderen en de luchtkwaliteit zal verbeteren. Tevens creëert men de mogelijkheid om ook hier de nodige snelheidsremmende maatregelen aan te leggen. Kanttekeningen
Er is vaak veel tegenstand tegen het aanleggen van drempels en plateaus. De provincie Utrecht heeft echter de stemmingen al gepeild en heeft hierdoor besloten het verzoek bij de gemeente Loenen neer te leggen om het plateau op een gunstige plek neer te kunnen leggen waar de overlast tot een minimum beperkt wordt. Het draagvlak voor de maatregelen wordt hierdoor aanzienlijk vergroot. Ten aanzien van de verplaatsing van de verkeerskundige bebouwde komgrens van Breukelen 140 meter het gebied van de gemeente Loenen op kan er enige verwarring ontstaan bij bewoners die net in dit gedeelte van de gemeente Loenen wonen. Hierover dient duidelijk richting de betrokken bewoners gecommuniceerd te worden. Ook kan de verplaatsing door een enkeling opgevat worden als "landje pik" of op enigerlei wijze als een bedreiging worden gezien. Aangezien het om een verplaatsing van de verkeerskundige bebouwde komgrens gaat zijn deze gevoelens niet op hun plaats. Wat kost het?
Aan het verplaatsen van de bebouwde komgrenzen of het aanleggen van de snelheidsremmende maatregelen zijn, voor de gemeente Loenen, geen kosten verbonden. De huidige bebording kan simpelweg verplaatst worden. Procedure
Dit verkeersbesluit dient door de gemeente Loenen genomen te worden. Voor de uitvoering wordt door de verzoekende partijen verder zorg gedragen.

Voorstel

1. Instemmen met het voorstel de verkeerskundige bebouwde komgrens van Loenen aan de Vecht langs de Rijksstraatweg 80 meter te verplaatsen richting Nieuwersluis.
2. Medewerking verlenen aan de verplaatsing van de verkeerskundige bebouwde komgrens van Breukelen 140 meter het grondgebied van de gemeente Loenen op langs de Rijksstraatweg richting Nieuwersluis. Burgemeester en wethouders van Loenen,
de secretaris, de burgemeester,
G.J. Leunenberg drs. P.J.M. Rombouts

RAADSBESLUIT GEMEENTE LOENEN
Datum vergadering : 29 november 2005
Agendapunt nummer :

Verkeersbesluit Gemeente Loenen
Nummer besluit:
Datum besluit:
De raad der gemeente Loenen;
Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders; Gelet op artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994, artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer en Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990; Overwegende dat:

* gestreefd wordt naar een verbetering van de verkeersveiligheid;
* een verlaging van de maximum snelheid;

* voorkomen van overlast door snelheidsbeperkende maatregelen;
* overleg met Regio Politie Utrecht, district Vecht en Venen is gevoerd, zoals bedoeld in artikel 25 van BABW;
* dat voor zover kan worden nagegaan geen partij onevenredig nadeel zal ondervinden van deze maatregel; Besluit:
Over te gaan tot:

* Het verplaatsen van de verkeerskundige bebouwde komgrens van Loenen aan de Vecht langs de Rijksstraatweg 80 meter richting Nieuwersluis, door middel van het verplaatsen van de bestaande bebording. Een en ander zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening, d.m.v. borden H01B en H02B (bebouwde komgrens) van bijlage 1 van het RVV 1990; Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad der gemeente Loenen van 29 november 2005. de griffier, de voorzitter,
M. Mous drs. P.J.M. Rombouts

RAADSBESLUIT GEMEENTE LOENEN
Datum vergadering : 29 november 2005
Agendapunt nummer :

Verkeersbesluit Gemeente Loenen
Nummer besluit:
Datum besluit:
De raad der gemeente Loenen;
Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders; Gelet op artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994, artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer en Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990; Overwegende dat:

* gestreefd wordt naar een verbetering van de verkeersveiligheid;
* een verlaging van de maximum snelheid;

* voorkomen van overlast door snelheidsbeperkende maatregelen;
* overleg met Regio Politie Utrecht, district Vecht en Venen is gevoerd, zoals bedoeld in artikel 25 van BABW;
* dat voor zover kan worden nagegaan geen partij onevenredig nadeel zal ondervinden van deze maatregel; Besluit:
Over te gaan tot:

* Het verplaatsen van de verkeerskundige bebouwde komgrens van Breukelen langs de Rijksstraatweg 140 meter richting Nieuwersluis, door middel van het verplaatsen van de bestaande bebording. Een en ander zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening, d.m.v. borden H01B en H02B (bebouwde komgrens) van bijlage 1 van het RVV 1990; Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad der gemeente Loenen van 29 november 2005. de griffier, de voorzitter,
M. Mous drs. P.J.M. Rombouts

RAADSVOORSTEL GEMEENTE LOENEN
Datum vergadering : 29 november 2005
Agendapunt nummer :
Onderwerp : 30 kilometergebieden
Portefeuillehouder : M.E.C. Rehbock-Beijers
Sector : Grondgebied
Inhoud voorstel : Formaliseren van de eerder genomen beslissing 30 km gebieden aan te leggen in Vreeland en Nigtevecht

Aan de Raad
Stand van zaken
In het kader van `duurzaam veilig´heeft de gemeenteraad eertijds besloten de kernen Loenen aan de Vecht, Nigtevecht en Vreeland in te richten als 30 km gebieden. In de kern Loenen aan de Vecht zijn reeds maatregelen genomen. In september van het jaar 2000 is door Grontmij Advies & Techniek b.v. onderzocht welke maatregelen dienen te worden getroffen om 30 kilometergebieden in te richten. Het onderzoek is uitgevoerd in de dorpen Vreeland en Nigtevecht. Er is aan de hand van verkeerstellingen voorgesteld om op kruispunten plateaus aan te leggen, of simpelweg een bord te plaatsen met 30 km zone erop aangegeven. Per kruispunt of weggedeelte waar (met name door autoverkeer) een grote snelheid behaald wordt, is onderzocht wat de meest relevante en effectieve oplossing is. Inmiddels zijn we aanbeland op het punt waarop de maatregelen gerealiseerd kunnen gaan worden. De formele vaststelling van de verkeersbesluiten dient echter nog plaats te vinden. Daartoe strekt dit voorstel. Argumenten
In verband met bezuinigingen kunnen niet alle, door de Grontmij onderzochte en beschreven maatregelen, worden uitgevoerd. Daarom is aan de sector Grondgebied verzocht om een meer sobere uitvoering. Er is een afweging gemaakt tussen een aantal beschreven maatregelen. De afweging hangt af van de noodzakelijkheid van de maatregelen. Tevens zijn de verschillen in kosten per maatregel groot, daarom is onderzocht wat de meest voordelige oplossing is. Inmiddels is een besluit genomen omtrent de te nemen maatregelen. Alvorens deze maatregelen te kunnen verwezenlijken dient u het besluit om een 30 km regime in te stellen echter nog te formaliseren door een verkeersbesluit. Besluit

1. Verkeersbesluit nemen om 30 km gebieden aan te leggen in Vreeland en Nigtevecht. Burgemeester en wethouders van Loenen,
de secretaris, de burgemeester,
G.J. Leunenberg drs. P.J.M. Rombouts

RAADSBESLUIT GEMEENTE LOENEN
Datum vergadering : 29 november 2005
Agendapunt nummer :

Verkeersbesluit Gemeente Loenen
Nummer besluit:
Datum besluit:
De raad der gemeente Loenen;
Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders; Gelet op artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994, artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer en Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990; Overwegende dat:

* gestreefd wordt naar een verbetering van de verkeersveiligheid;
* een verlaging van de maximum snelheid;

* overleg met Regio Politie Utrecht, district Vecht en Venen is gevoerd, zoals bedoeld in artikel 25 van BABW;
* dat voor zover kan worden nagegaan geen partij onevenredig nadeel zal ondervinden van deze maatregel; Besluit:
Over te gaan tot:

* Het instellen van een 30 km/uur zone op de volgende wegen; In Nigtevecht, alle wegen binnen de bebouwde kom uitgezonderd de woonerven, Raadhuisstraat, FDorpsstraat, Jhr. Huydecoperstraat, Aetseveldseweg, Nieuwe weg, Hoekerstraat, Oostzijdesstraat, Garstenstraat, Petersburg, Klein Muiden, Ambachtsherensingel, Vecht en Gein, Rozendaal en het gedeelte van de Klompweg tot aan de bebouwde komgrens. In Vreeland, alle wegen binnen de bebouwde kom uitgezonderd de woonerven, het gedeelte van de Nigtevechtseweg binnen de bebouwde kom, Singel, Boterweg, Pomonaweg, Vijverlaan, de Vliet, Floraweg, Vredelantstraat, Maartenplein, Feta, Spoorlaan, Hendrik van Viandenstraat, Duinkerken, het gedeelte van de Bergseweg binnen de bebouwde kom, het gedeelte van de Kleizuwe binnen de bebouwde kom, Raadhuislaan, Vossenlaan, Klapstraat, Voorstraat, Breedstraat, Ruiterstraat, Lindengracht, Nifterlakelaan, Schonauwenstraat, Floris Boekhorststraat, Jan van Diestraat, Willem van Mechelenstraat, Jan van Nassaustraat, Graaf Florisstraat, Graaf van Amstelstraat en de Hendrik van Woerdenstraat.

Dit besluit kenbaar te maken door middel van het plaatsen van de borden E10 A01 en E10 A02 (begin en einde 30 km/uur zone) van bijlage 1 van het RVV 1990; Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad der gemeente Loenen van 29 november 2005. de griffier, de voorzitter,
M. Mous drs. P.J.M. Rombouts


1 RAADSVOORSTEL GEMEENTE LOENEN Datum vergadering : 29 november 2005 Agendapunt nummer : 13 Onderwerp : Rekenkamercommissie voor Abcoude, Breukelen en Loenen Portefeuillehouder : P.J.M. Rombouts Sector : griffie Inhoud voorstel : 1. de bijgaande samenwerkingsovereenkomst inzake de instandhouding van een gemeentelijke rekenkamercommissie met een personele unie voor de gemeenten Abcoude, Breukelen en Loenen vaststellen; 2. de Verordening op de gemeentelijke rekenkamercommissie Loenen vast te stellen; 3. uit de leden van de raad ... en ... benoemen in de sollicitatie-adviescommisse die de werving en selectie begeleidt; 4. ten behoeve van de uitoefening van de rekenkamerfunctie met ingang van 1 januari 2006 een bedrag van ¤ 1,50 per inwoner beschikbaar te stellen. Aan de Raad Inleiding Ingevolge de Wet dualisering gemeentebestuur is de Gemeentewet ingrijpend gewijzigd. Deze wetswijziging was er o.a. op gericht een heldere taakverdeling tussen de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders te realiseren en de kaderstellende, volksvertegenwoordigende en controlerende taak van de raad te versterken. Een van de middelen om met name de controlerende taak te versterken is het instellen van een rekenkamer (hoofdstuk IVa van de Gemeentewet) dan wel het regelen van de rekenkamerfunctie (hoofdstuk IVb van de Gemeentewet). Iedere gemeente dient dit onderwerp per 1 januari 2006 geregeld te hebben. De raad heeft hiervoor twee mogelijkheden. Hij kan een rekenkamer instellen als bedoeld in hoofdstuk IVa van de Gemeentewet. Voor de instelling, inrichting en werkwijze van de rekenkamer zijn in de wet gedetailleerde voorschriften gegeven. De raad mag daar niet van afwijken. De wet biedt ook de mogelijkheid een gemeenschappelijke rekenkamer voor twee of meer gemeenten in te stellen. Gaat de raad niet over tot instelling van een dergelijke rekenkamer, dan moet hij de rekenkamerfunctie bij verordening regelen. Voor de uitoefening van de rekenkamerfunctie zijn de artikelen 182 (taakomschrijving) en 185 (wijze van rapporteren en openbaarheid van de rapporten) van de Gemeentewet van overeenkomstige toepassing. Ook gelden voor degenen die de rekenkamerfunctie uitoefenen de in artikel 81 f van de wet genoemde onverenigbare betrekkingen, echter met twee uitzonderingen: zij mogen wel lid van de raad of van een commissie van de gemeente zijn. Voor het overige is de raad vrij de rekenkamerfunctie naar eigen inzicht te regelen. 2 Doelstellingen en gewenste resultaten De griffiers van de gemeenten Abcoude, Breukelen en Loenen hebben overleg gepleegd over de vraag hoe de rekenkamer(functie) zou kunnen worden ingevuld. In vervolg daarop is aan de gemeenteraden een aantal richtinggevende uitspraken gevraagd voor de wijze waarop de raden de rekenkamer of rekenkamerfunctie ingevuld zouden willen zien. Uit de reacties bleek dat gevoeld werd voor samenwerking tussen de gemeenten en dat de rekenkamer(functie) met een grote mate van onafhankelijkheid zou moeten worden uitgeoefend. Dit laatste betekent met name dat raadsleden geen deel zouden moeten uitmaken van de in te stellen commissie. De positie van de rekenkamer, als instrument van de raad brengt met zich mee dat de raad tot op grote hoogte ook zelfstandig de voorbereiding van de rekenkamer regelt. Dit komt met name ook tot uitdrukking in de werving en selectie van de voorzitter en de leden van de commissie. Voorgesteld wordt uit de leden van de raad van elk van de drie gemeenten twee leden te benoemen tot sollicitatieadviescommissie die de werving en selectie begeleiden. Kaders De kaders worden gevormd door de desbetreffende artikelen van de Gemeentewet: voor wat betreft een gemeentelijke rekenkamer Hoofdstuk IVa en voor wat betreft de rekenkamerfunctie Hoofdstuk IVb. Varianten Zoals gezegd bestaat er de mogelijkheid tot het instellen van een rekenkamer, dan wel een rekenkamerfunctie. In de Gemeentewet worden de eisen waaraan moet worden voldaan bij de instelling van een gemeentelijke rekenkamer vrij gedetailleerd geregeld. Meer vrijheid bestaat er voor de gemeenten om naar eigen inzicht invulling te geven aan de gemeentelijke rekenkamerfunctie. Uit de peiling van de visie van de leden van de gemeenteraden bleek dat de voorkeur sterk uitgaat naar de instelling van een gemeentelijke rekenkamerfunctie, waarbij de mogelijkheden voor samenwerking met andere gemeenten diende te worden onderzocht. Verschillende mogelijkheden voor samenwerking met andere gemeenten zijn nagegaan. Samenwerking met de gemeenten Abcoude en Breukelen door de benoeming van een rekenkamercommissie waarvan de leden een personele unie vormen achten wij een goede optie. De verordening die met dat doel is opgesteld biedt alle ruimte om naar behoefte invulling te geven aan de samenwerking. In de opgestelde verordening is ervan uitgegaan dat de rekenkamercommissie bestaat uit drie externe leden. Als taak van de rekenkamercommissie is beschreven: het doen van onderzoek naar de (maatschappelijke) effecten van het gemeentelijke beleid en naar de doelmatigheid, de rechtmatigheid en de doeltreffendheid van het gemeentelijke beheer en de gemeentelijke organisatie, alsmede van de gesubsidieerde instellingen. De benoeming van de leden zal plaatsvinden op voorstel van een commissie die uit 2 raadsleden van elk van de drie gemeenten zal worden samengesteld. Voor de hoogte van de vergoeding aan de leden van de commissie is aansluiting gezocht bij de bedragen die de Minister van BZK jaarlijks vaststelt ingevolge het rechtspositie-besluit raads- en commissieleden voor het bijwonen van commissievergaderingen. Omdat het hier gaat om personen die moeten beschikken over specialistische kennis en daaraan de nodige eisen mogen worden gesteld is uitgegaan van een presentiegeld per vergadering van 2 maal het presentiegeld voor een commissievergadering voor de leden van de commissie en 3 maal dit bedrag voor de voorzitter. 3 Ten aanzien van het secretariaat geldt dat nog nader overleg dient plaats te vinden over de wijze van invulling daarvan. Gezien de kleinschaligheid van de gemeenten en het, ook bij samenwerking, nog vrij beperkte budget is het nuttig na te gaan of de secretariaatsfunctie en de onderzoekscapaciteit worden ingekocht bij een andere organisatie, c.q. een groter samenwerkingsverband. Aan de commissie is in de bijgaande ontwerp-verordening een grote mate van vrijheid gelaten voor wat betreft de keuze van de onderzoeksonderwerpen en de opzet van de onderzoeken. Dit laat overigens onverlet dat de raad te allen tijde de commissie een verzoek kan doen een bepaald onderwerp te onderzoeken. De commissie hoeft een dergelijk verzoek echter niet te honoreren. Ook het college, dan wel burgers kunnen de commissie op het spoor zetten van bepaalde onderzoeksonderwerpen. In de samenwerkingsovereenkomst is opgenomen dat de gemeenten voor het eerste jaar ¤ 1,50 per inwoner beschikbaar stellen voor de rekenkamerfunctie. De bijdrage voor de gemeente Loenen komt daarmee op ¤ 12.525,--. Voor het overige spreken onzes inziens de verordening en de samenwerkings-overeenkomst voor zich, zodat wij u daarnaar kortheidshalve verwijzen. Ook is een schets bijgevoegd van de profielen waaraan de leden en de voorzitter van de gemeentelijke rekenkamercommissie idealiter zouden moeten voldoen. Overwegingen/motivering Gezien de visie van de leden van de gemeenteraden sluit de instelling van een rekenkamercommissie (rekenkamerfunctie) het beste op de wensen aan. Een rekenkamercommissie is formeel gekoppeld aan één gemeente. De toch bestaande behoefte aan samenwerking die met name bij kleinere gemeenten bestaat heeft geleid tot onderzoek naar mogelijkheden om te komen tot instelling van rekenkamercommissies waarvan meerdere gemeenten gebruik maken. De constructie waarbij de drie gemeenten een samenwerkingsovereenkomst aangaan tot het instellen en in stand houden van een gemeentelijke rekenkamercommissie en de werkwijze, samenstelling, bevoegdheden, enz. van de rekenkamercommissie regelen in een aparte verordening heeft daarbij de voorkeur. Immers kunnen daarbij de aspecten die het functioneren van de commissie betreffen worden losgekoppeld van de samenwerking tussen de gemeenten, zodat twee consistente regelingen terzake kunnen worden getroffen. Voor deze variant is dan ook in de regelingen die u bijgaand ter vaststelling worden aangeboden gekozen. Verdere procedure/planning Na vaststelling door u van de Samenwerkingsovereenkomst en de Verordening kan het wervingstraject voor de leden en de voorzitter van de gemeentelijke rekenkamer worden gestart, dienen nog afspraken gemaakt te worden over de facilitaire dienstverlening - al dan niet vanuit de gemeentelijke organisaties - aan de rekenkamercommissie, en kan de rekenkamercommissie per 1 januari 2006 met zijn werkzaamheden een aanvang maken. M.S.C. Mous, P.J.M. Rombouts, griffier voorzitter Samenwerkingsovereenkomst inzake de instelling en instandhouding van een gemeentelijke rekenkamercommissie met een personele unie voor de gemeenten Breukelen, Abcoude en Loenen De raden van de gemeenten Breukelen, Abcoude en Loenen, ieder voor zover het zijn bevoegdheid betreft; gelezen het voorstel van de raadsgriffiers van genoemde gemeenten; besluiten:
een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan inzake de instelling en instandhouding van een gemeentelijke rekenkamercommissie als bedoeld in artikel 81 o (hoofdstuk IV b) van de Gemeentewet onder de volgende bepalingen. Artikel 1. Begripsbepalingen.
In deze overeenkomst wordt verstaan onder:
a. de raad: de gemeenteraad van elk der deelnemende gemeenten; b. de sollicitatieadviescommissie: twee raadsleden uit elk van de drie raden; c. de wet: de Gemeentewet;
d. commissie: de door elk van de raden ingestelde gemeentelijke rekenkamercommissie waarvan de leden een personele unie vormen; e. de verordening: de door elk van de raden bij verordening vastgestelde regels voor de uitoefening van de rekenkamerfunctie, als bedoeld in artikel 81 o, lid 1 van de wet; f. het budget: het bedrag dat de raden per jaar gezamenlijk beschikbaar stellen voor het functioneren van de rekenkamercommissie en het verrichten van de onderzoeken die voortvloeien uit toepassing van de verordening. Artikel 2. De verordening.
De raden stellen op voorstel van de raadsgriffiers een voor de gemeenten gelijkluidende verordening op de gemeentelijke rekenkamercommissie vast. De verordening kan slechts worden gewijzigd bij gelijkluidend besluit van de raden. Artikel 3. De personele unie.
De raden benoemen op voordracht van de sollicitatieadviescommissie de leden van de commissie in dier voege dat dezelfde personen in de drie gemeenten de commissie vormen. De benoeming wordt voorbereid door de sollicitatieadviescommissie waarin uit de raad van elk van de gemeenten twee leden zitting hebben. Artikel 4. Het budget.

1. De raden stellen aan de commissie een budget beschikbaar ter grootte van ¤ 1,50 per inwoner per jaar naar het aantal inwoners per 1 januari van het jaar voorafgaande aan het jaar waarvoor het budget geldt. Structurele verhoging van het budget is slechts mogelijk bij gelijkluidend besluit van de raden.
2. Besteding van het aldus beschikbaar gestelde budget vindt op zodanige wijze plaats, dat - gerekend over de gehele periode van vier jaar - het door iedere gemeente beschikbaar gestelde budget voor onderzoeken ten behoeve van die gemeente wordt aangewend.
3. Een raad kan aan de commissie een extra budget ter beschikking stellen voor een specifiek onderzoek dat door de raad wordt gewenst.
4. Het werkprogramma van de rekenkamercommissie wordt zodanig afgestemd dat de te leveren onderzoeksinspanningen in verhouding staan tot de financiële bijdragen van de samenwerkende gemeenten.


1
Artikel 5, Het secretariaat

1. Het secretariaat van de commissie wordt door de commissie ingevuld, hetzij door dit tegen nader te bepalen condities af te nemen van de griffie van een of meerdere gemeenten, hetzij door de aanstelling van een secretaris, hetzij door de secretariaatsfunctie extern in te kopen.
2. De kosten van het secretariaat van de commissie worden ten laste van het budget gebracht, tenzij daarin op andere wijze wordt voorzien. Artikel 6. Evaluatie.

1. Deze overeenkomst wordt aangegaan vanaf de datum waarop de raden tot deze samenwerking hebben besloten tot en met 31 december 2009.
2. Zowel in 2007 als in 2009 vindt een evaluatie plaats. Omtrent de wijze van evalueren vindt overleg plaats tussen de griffiers en sollicitatieadviescommissie.
3. Indien de samenwerking na deze periode niet wordt voortgezet dan wel de samenwerking tussentijds wordt beëindigd, worden eventueel resterende verplichtingen door de gemeenten gezamenlijk gedragen naar rato van het aantal inwoners op 1 januari van het jaar waarin de samenwerking wordt beëindigd. Aldus besloten door de raad van de gemeente Abcoude in zijn openbare vergadering van 20 oktober 2005,
de voorzitter, de griffier,
dr.J.Streng H.J.van de Vliert
Aldus besloten door de raad van de gemeente Breukelen in zijn openbare vergadering van 25 oktober 2005, de voorzitter, de griffier,
F.C.Dales G.J.Schouten-Buijs
Aldus besloten door de raad van de gemeente Loenen in zijn openbare vergadering van 29 november 2005,
de voorzitter, de griffier,
drs.P.J.M.Rombouts M.S.C.Mous

2
PROFIELSCHETS Rekenkamercommissie Abcoude, Breukelen, Loenen. Extern voorzitter gemeentelijke rekenkamercommissie Rolomschrijving: De voorzitter van de gemeentelijke rekenkamercommissie is eindverantwoordelijk voor het functioneren van de gemeentelijke rekenkamercommissie, met name op het gebied agendasetting en uitvoering van taken. De belangrijkste aandachtsgebieden zijn daarbij het intern functioneren van de rekenkamercommissie, het contracteren en begeleiden van derden voor het doen van onderzoek en het ontwikkelen van de relatie met gemeenteraad en andere betrokkenen in de gemeentelijke politiek. Daarnaast stuurt de voorzitter de ambtelijk secretaris aan. Belangrijke elementen van het profiel zijn:

* Bestuurlijke vaardigheden en bij voorkeur ook bestuurlijke ervaring
* Politieke en maatschappelijke betrokkenheid

* Politiek-strategisch inzicht

* Overzicht van en inzicht in de belangrijkste beleidsterreinen van de gemeentelijke overheid
* Affiniteit met het doen van onderzoek of het begeleiden van onderzoek
* HBO - WO werk- en denkniveau

* Goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden
* Goede sociale vaardigheden (bruggenbouwer, netwerker)
* Parttime en flexibele beschikbaarheid
Extern lid gemeentelijke rekenkamercommissie
Rolomschrijving: Leden van een gemeentelijke rekenkamercommissie hebben zitting op basis van deskundigheid. Onder leiding van de voorzitter bepalen zij met elkaar de onderzoeksagenda, verzorgen zij de begeleiding of uitvoering van onderzoek en ontwikkelen ze de relatie met de raad en andere betrokkenen in de gemeentelijke politiek. Naast een gezamenlijke taak en verantwoordelijkheid kan voor deelaspecten een onderlinge taakverdeling worden gehanteerd. Belangrijke elementen van het profiel zijn:

* Maatschappelijke en/of politieke betrokkenheid
* Kennis van een of meer beleidsterreinen van de gemeentelijke overheid (cultuur, sociale zaken, financiën, verkeer en vervoer, ruimtelijke ordening / volkshuisvesting, onderwijs, welzijn)
* Kennis van / ervaring met het doen van onderzoek of het begeleiden van onderzoek
* Kennis van / ervaring met het functioneren in politieke verhoudingen en processen
* Minimaal HBO werk en denkniveau

* Parttime en flexibele beschikbaarheid

griffier 1/2 29 november 2005
Secretaris gemeentelijke rekenkamercommissie
Rolomschrijving: Een secretaris (m/v) vormt de administratieve en secretariële 'spil' van de gemeentelijke rekenkamercommissie. De belangrijkste taak bestaat uit het secretarieel en administratief (doen)ondersteunen van de activiteiten van de gemeentelijke rekenkamercommissie, waarbij ook kennis van de inhoud van activiteiten en processen van belang is. Activiteiten zijn o.a. het notuleren van vergaderingen,agenda's voorbereiden en opstellen, afspraken maken en bijeenkomsten organiseren. De secretaris vormt daarmee veelal de directe ondersteuning van de voorzitter van de gemeentelijke rekenkamercommissie. Belangrijke elementen van het profiel zijn:

* Goede schriftelijke en mondelinge vaardigheden
* Punctuele werkhouding

* In staat tot organiseren, overzicht houden, samenhang en voortgang bewaken
* Ervaring met administratieve en tekstverwerkingsprogramma's
* Parttime beschikbaar

* HBO werk- en denkniveau

griffier 2/2 29 november 2005
Verordening gemeentelijke
rekenkamercommissie Loenen 2006

INHOUDSOPGAVE:

Artikel 1 - Begripsbepalingen.................................................................................................................1 Artikel 2 - De rekenkamercommissie.......................................................................................................1 Artikel 3 - Taak van de rekenkamercommissie.......................................................................................1 Artikel 4 - Benoeming van de leden........................................................................................................1 Artikel 5 - Ontslag en non-activiteit..........................................................................................................2 Artikel 6 - Vergoeding voor werkzaamheden van de leden van de commissie.......................................2 Artikel 7 - De secretaris..........................................................................................................................2 Artikel 8 - Het reglement van orde...........................................................................................................2 Artikel 9 - Onderwerpselectie en opdrachtverlening...............................................................................2 Artikel 10 - Initiatief met betrekking tot het uitvoeren van onderzoek.....................................................2 Artikel 11 - Bevoegdheden.....................................................................................................................3 Artikel 12 - Werkwijze van de commissie................................................................................................3 Artikel 13 - Het budget............................................................................................................................4 Artikel 14 - Inwerkingtreding en citeertitel...............................................................................................4

De raad van de gemeente Loenen;
gelet op de bij besluit van heden vastgestelde samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeenten Breukelen, Abcoude en Loenen; Gelet op artikel 81 o (hoofdstuk IV b) van de Gemeentewet; b e s l u i t :
vast te stellen de navolgende verordening:
Verordening op de gemeentelijke rekenkamercommissie Artikel 1 - Begripsbepalingen.
In deze verordening wordt verstaan onder:
a. de wet: de Gemeentewet;
b. de commissie: de bij deze verordening ingestelde gemeentelijke rekenkamercommissie; c. de voorzitter: de voorzitter van de rekenkamercommissie; d. de raad: de raad van de gemeente Loenen;
Artikel 2 - De rekenkamercommissie.

1. Er is een rekenkamercommissie.

2. De commissie bestaat uit drie leden, de voorzitter daaronder begrepen. Artikel 3 - Taak van de rekenkamercommissie
De rekenkamercommissie doet onderzoek naar de (maatschappelijke) effecten van het gemeentelijke beleid alsmede naar de doelmatigheid, de rechtmatigheid en de doeltreffendheid van het gemeentelijke beheer en van de gemeentelijke organisatie, alsmede van gesubsidieerde instellingen. Artikel 4 - Benoeming van de leden.

1. De rekenkamercommissie bestaat uit drie externe leden.
2. De raad benoemt de voorzitter en de overige leden van de commissie op voordracht van de sollicitatieadviescommissie.
3. Onverminderd het bepaalde in artikel 81 o, derde lid, van de wet, kan een lid van de commissie niet tevens zijn lid van de raad of van een door de raad ingestelde commissie, dan wel medewerker of bestuurslid van een instelling die met de gemeente een financiële band heeft.
4. De leden worden benoemd voor een periode van vier jaar, ingaande 1 januari 2006.
5. Ten aanzien van de leden zijn de artikelen 81 g en 81 h van de wet van overeenkomstige toepassing.

Pagina 1 van 4
Artikel 5 - Ontslag en non-activiteit.

1. Een lid van de commissie wordt door de raad ontslagen: a. op eigen verzoek;
b. bij de aanvaarding van een functie die onverenigbaar is met het lidmaatschap van de commissie; c. wanneer het lid bij onherroepelijk geworden rechterlijke uitspraak wegens misdrijf is veroordeeld, dan wel bij zulk een uitspraak een maatregel is opgelegd die vrijheidsbeneming tot gevolg heeft; d. indien het lid bij onherroepelijk geworden rechterlijke uitspraak onder curatele is gesteld, in staat van faillissement is verklaard, surséance van betaling heeft verkregen of wegens schulden is gegijzeld; e. indien hij naar het oordeel van de raad ernstig nadeel toebrengt aan het in hem gestelde vertrouwen.
2. Een lid van de commissie kan door de raad worden ontslagen, indien hij door ziekte of gebreken ongeschikt is zijn functie te vervullen.
3. De raad kan in bijzondere situaties, waarbij het goed functioneren van de commissie in het geding is een lid tijdelijk op non-actief stellen. Artikel 6 - Vergoeding voor werkzaamheden van de leden van de commissie.
1. De leden van de commissie ontvangen een vergoeding voor het bijwonen van de vergaderingen van de commissie.
2. De vergoeding bedraagt voor de leden van de commissie per vergadering tweemaal het bedrag dat de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties jaarlijks vaststelt ingevolge artikel 14, eerste lid, van het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden voor het bijwonen van commissievergaderingen; de voorzitter ontvangt een vergoeding per vergadering van driemaal dat bedrag. Tevens worden de reiskosten en eventuele overige onkosten vergoed naar de daarvoor in het algemeen bij de gemeente geldende maatstaf. Artikel 7 - De secretaris.

1. De secretaris staat de commissie bij de uitvoering van haar taken terzijde.
2. De secretaris legt rechtstreeks verantwoording af aan de commissie over de wijze waarop de ondersteunende taken worden verricht.
3. De secretaris draagt zorg voor de agendaplanning, de verslaglegging en de vorming van dossiers. Artikel 8 - Het reglement van orde.
De commissie stelt een reglement van orde voor haar vergaderingen en andere werkzaamheden vast. Zij zendt het reglement na vaststelling onverwijld ter kennisneming naar de raad. Artikel 9 - Onderwerpselectie en opdrachtverlening.
1. De commissie bepaalt de onderwerpen die zij onderzoekt, formuleert de probleemstelling en stelt de onderzoeksopzet vast.
2. De in het vorige lid bedoelde onderzoeksopzet wordt door de commissie ter kennisneming aan de raad gestuurd. Artikel 10 - Initiatief met betrekking tot het uitvoeren van onderzoek
1. De raad kan te allen tijde de commissie een gemotiveerd verzoek doen tot het instellen van een onderzoek. De commissie bericht de raad binnen twee maanden gemotiveerd in hoeverre aan dat verzoek wordt voldaan.
2. Andere gemeentelijke bestuursorganen dan de gemeenteraad, inwoners van en organisaties in de gemeente kunnen de rekenkamercommissie gemotiveerd attenderen op onderzoeksonderwerpen.

Pagina 2 van 4

3. Indieners van een gemotiveerd zoals bedoeld in lid 2 krijgen schriftelijk bericht over wat er met het verzoek wordt gedaan. Indien de commissie niet aan het verzoek voldoet, zal zij dit motiveren. Artikel 11 - Bevoegdheden.

1. De rekenkamercommissie is bevoegd bij alle leden van een gemeentelijk bestuursorgaan en bij alle ambtenaren de mondelinge en schriftelijke inlichtingen in te winnen die zij nodig heeft voor de uitvoering van het onderzoek. De rekenkamercommissie kan zich daarbij laten vertegenwoordigen. De leden van het gemeentelijke bestuursorgaan en de ambtenaren van de gemeente zijn verplicht de gevraagde inlichtingen binnen de door de commissie gestelde termijn te verstrekken.
2. De rekenkamercommissie is bevoegd bij de besturen of directies van de hierna genoemde organisaties de mondelinge en schriftelijke inlichtingen in te winnen die zij nodig heeft voor de uitvoering van het onderzoek. Het betreft: a. openbare lichamen en gemeenschappelijke organen ingesteld krachtens de Wet gemeenschappelijke regelingen waaraan de gemeente deelneemt; b. instellingen die een subsidie, lening of garantie van de gemeente ontvangen; c. naamloze vennootschappen en besloten vennootschappen waarvan de gemeente althans 50% van het aandelenkapitaal houdt; d. rechtspersonen die een bij of krachtens de wet geregelde taak uitoefenen en daartoe geheel of gedeeltelijk worden bekostigd uit de opbrengst van bij of krachtens de wet ingestelde heffingen;
3. Om de onderzoeken van de rekenkamercommissie naar behoren te kunnen uitvoeren zijn de stukken, die onder oplegging van geheimhouding aan de rekenkamercommissie ter beschikking worden gesteld, ook beschikbaar voor de door de rekenkamercommissie aangewezen deskundigen. Artikel 12 - Werkwijze van de commissie.

1. De voorzitter draagt zorg voor het tijdig en periodiek bijeenroepen van de commissie, het leiden van de vergaderingen, het bewaken van de uitgangspunten en de werkwijze, waaronder de naleving van deze verordening en het bevorderen van een zorgvuldige besluitvorming. De voorzitter voert hiertoe regelmatig overleg met degenen die het onderzoek uitvoeren en met het secretariaat. Bij ontstentenis van de voorzitter treedt het langst zittende lid op als voorzitter dan wel, als de overige leden een gelijke periode zitting hebben gehad, het oudste lid in jaren.
2. De commissie is belast met en verantwoordelijk voor de uitvoering, begeleiding en sturing van het onderzoek volgens de door haar vastgestelde onderzoeksopzet.
3. De commissie beoordeelt of het wenselijk is de raad tussentijds te informeren.
4. De commissie vergadert zoveel als zij nodig acht, ter bespreking van procedurele en inhoudelijke aspecten van het onderzoek.
5. De commissie vergadert in beslotenheid; haar rapporten zijn openbaar. Op grond van de belangen, genoemd in artikel 10 van de Wet openbaarheid van bestuur kan de commissie rapporten die aan de raad worden voorgelegd of gedeelten daarvan als geheim aanmerken.
6. De commissie kan openbare informatieve vergaderingen beleggen.
7. Voor de uitvoering van het onderzoek kan de commissie, met inachtneming van het beschikbare budget, externe personen of bureaus inschakelen.
8. De commissie stelt betrokkenen in de gelegenheid om binnen een door haar te stellen termijn, die tenminste twee weken bedraagt, hun zienswijze op de feiten die met betrekking tot het onderzoeksonderwerp zijn verzameld, aan de commissie kenbaar te maken. Betrokkenen zijn degenen wier taakuitvoering (mede) voorwerp van onderzoek is of is geweest. De commissie bepaalt wie verder als betrokkenen worden aangemerkt.
9. Na vaststelling door de commissie worden het onderzoeksrapport en de nota met conclusies en aanbevelingen en de zienswijze van betrokkenen met betrekking tot de feiten zo spoedig mogelijk, onder toezending van een afschrift aan het college van burgemeester en wethouders en aan betrokkenen, aan de raad aangeboden.

Pagina 3 van 4
Artikel 13 - Het budget.

1. De commissie is bevoegd binnen het haar bij de begroting beschikbaar gestelde budget uitgaven te doen ten behoeve van de uitvoering van haar taken.
2. Ten laste van het in het vorige lid bedoelde budget worden de kosten gebracht van: a. de vergoeding aan de leden, als bedoeld in artikel 6, lid 2, van deze verordening; b. de kosten van de secretaris en van de eventuele interne onderzoeksmedewerkers, tenzij hierin door middel van andere begrotingsposten is voorzien; c. de kosten van externe deskundigen;
d. eventuele andere uitgaven die de commissie nodig acht voor de uitoefening van haar taak.
3. De commissie is voor de besteding van het budget uitsluitend verantwoording schuldig aan de raad. Bij het ingevolge artikel 185, lid 3, van de wet uit te brengen jaarverslag rapporteert de commissie omtrent de besteding van het budget. Artikel 14 - Inwerkingtreding en citeertitel.

1. Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 januari 2006.
2. Deze verordening kan worden aangehaald als 'Verordening gemeentelijke rekenkamercommissie Loenen 2006'. Aldus vastgesteld door de raad in zijn openbare vergadering van 29 november 2005 de raadsgriffier, de voorzitter,
M.S.C. Mous P.J.M. Rombouts

Pagina 4 van 4