Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 25 november 2005

Nieuwe editie Transport in Cijfers met nuttige informatie over wegvervoer

Voor het elfde achtereenvolgende jaar heeft Transport en Logistiek Nederland (TLN) het boekje Transport in Cijfers uitgebracht. De publicatie is een bundeling van cijfers, tabellen en grafieken over de actuele stand van zaken in het wegtransport. Zo vindt u informatie over onder meer algemene bedrijfstakgegevens, vervoersstromen, kosten, rendementen en milieuprestaties.

In 2004 was er een licht economisch herstel. Dat was ook merkbaar in het beroepsgoederenvervoer over de weg. Transport in Cijfers laat zien dat terwijl in 2003 het aantal bedrijven nog slonk, het aantal vergunninghouders in 2004 per saldo steeg met 83 tot 12.060 bedrijven. Het aantal faillissementen liep terug van 143 naar 109. En er werd bijna 24 miljoen ton meer gewicht vervoerd ten opzichte van 2003.

Minder positief is dat met de uitbreiding van de Europese Unie (EU) in 2004 met tien nieuwe lidstaten binnen de EU een felle concurrentiestrijd losbarstte. Ruim 58 procent van alle internationaal opererende transportbedrijven ondervond - en ondervindt nog steeds - de directe gevolgen van de EU uitbreiding. Nieuwe concurrenten bieden diensten voor een lager tarief aan, doordat hun kostprijs aanzienlijk lager is, voornamelijk door lagere loonkosten. Op zoek naar vervangende ritten, begeven veel internationale bedrijven zich op de binnenlandse markt, waardoor ook binnen Nederland een grotere concurrentie ontstond. De tarieven kwamen daardoor verder onder druk te staan.

Naast de toegenomen concurrentie steeg in 2004 de kostprijs voor vervoer, met name veroorzaakt door de stijgende dieselprijs, met bijna 12 procent. En met nieuwe concurrenten met tarieven die tot wel 40 procent onder de Nederlandse tarieven liggen, verloren veel transportbedrijven opdrachten. Met in sommige gevallen als gevolg een overschot aan personeel en materieel. Het is al met al niet vreemd dat de rentabiliteit voor 2004 in het binnenlandse vervoer uitkomt op -1,1 procent en in het internationale vervoer op 2,5 procent. Want 2004 is voor de transportsector een bewogen jaar geweest.

Bel voor meer informatie of voor het opvragen van een persexemplaar van Transport in Cijfers kunt u bellen naar de afdeling Communicatie, Esther Vorenkamp, 079-3636115.