Provincie Friesland



PERSBERICHT

Nummer 306 JA
Datum: 20 oktober 2005

Campagne Wurk yn Oplieding krijgt vervolg

in schooljaar 2005-2006

De informatieve TV-programma's die dit voorjaar in opdracht van provincie Fryslân voor deze campagne zijn gemaakt, worden nogmaals uitgezonden op 3 vrijdagen achtereen op 25 november, 2 en 9 december 2005 steeds om 10.30 uur op Nederland 3 en 's avonds bij Omrop Fryslân. Aan deze programma's hebben leerlingen van VMBO- en MBO-opeidingen in Fryslân meegewerkt. Daarnaast komen de medewerkers van een Fries bedrijf aan het woord en deskundigen van het CWI, CNV en Taskforce Jeugdwerkloosheid.

Met deze campagne wil de provincie scholieren stimuleren door te leren en tenminste een startkwalificatie te behalen. De campagne bestaat uit het informeren van vooral VMBO-scholieren en hun ouders over de relatie tussen opleiding en kansen op de arbeidsmarkt.

De provincie vindt het belangrijk dat scholieren met ambitie over hun toekomst nadenken. Dat scholieren van het VMBO dat kunnen, blijkt uit de TV-programma's en uit de resultaten op de prijsvragen die de provincie heeft uitgezet. Een prijsvraag bestond uit het bedenken van een uitstapje voor de hele klas waarmee je nog meer kunt leren van de arbeidsmarkt. De klassen 2.1 en 2.2 van AOC Friesland in Sneek die deze prijsvraag wonnen, hebben afgelopen dinsdag 18 oktober hun zelf bedachte uitstapje gemaakt. Deze klassen, waarvan veel leerlingen later iets met dieren willen gaan doen, hebben een bezoek gebracht aan een dierenasiel en de bereden politie in Nunspeet.

Als je ergens naartoe gaat, leer je weer heel andere dingen. Zo bleek in het dierenasiel dat het werk van deze mensen niet alleen bestaat uit dierenverzorging maar voor een groot deel uit het schoonhouden van de dierenverblijven. Daarnaast is enige medische kennis van belang en moet je ook wat administratieve taken kunnen uitvoeren. Voor de bereden politie worden niet alleen de paarden getraind, maar ook de ruiters. Deze ruiters hebben overigens eerst de gewone politieacademie gedaan. Met dat papier op zak kun je pas solliciteren bij de bereden politie.Verder blijkt uit de praktijk dat het heel handig is als politieagenten goed de talen spreken. Zodra de leerlingen hun verslag met hun ervaringen van deze dag af hebben, zullen een aantal daarvan geplaatst worden op de website van de campagne www.fryslan.nl/wurkynoplieding. _________________________________________________________________________Meer informatie over dit persbericht is verkrijgbaar bij Communicatie en Externe Betrekkingen van de provincie Fryslân, tel. nr. 058 - 292 5735. Dit persbericht is ook te vinden via internet, www.fryslan.nl.


---- --