Technische Universiteit Delft

Prof. Peter Jansens wint prestigieuze DECHEMA-prijs 2005

Prof.dr.ir. Peter Jansens van de TU Delft heeft dit jaar de Duitse DECHEMA-prijs gewonnen. Hij kreeg deze belangrijke wetenschappelijke onderscheiding voor zijn onderzoek 'van molekuul tot proces' op het gebied van scheidingstechnologie en van industriële kristallisatie in het bijzonder.

De DECHEMA-prijs wordt op vrijdag 25 november tijdens een ceremonie in Frankfurt uitgereikt aan Jansens. DECHEMA, de Duitse Maatschappij voor Chemische Technologie en Biotechnologie, heeft vooral waardering voor de integrale, multidisciplinaire onderzoeksaanpak ('van molecuul tot proces') van Jansens.

Pieter Jansens houdt zich bezig met de ontwikkeling van multifunctionele scheidingsprocessen en industriële kristallisatie. Veel chemische, farmaceutische, cosmetische en voedingsproducten moeten op een bepaald punt in de productie worden gekristalliseerd. Dankzij kristallisatie zijn deze producten uit oplossing te halen. In de praktijk blijkt het helaas moeilijk om kristallen te produceren met een constante kwaliteit en om kristallisatieprocessen op te schalen. De reden is dat chemici nog niet tot in detail weten hoe kristallisatie in zijn werk gaat. Het onderzoek van de groep van Jansens draagt bij aan een beter begrip van het kristallisatieproces.

Peter Jansens hanteert daarbij een integrale onderzoeksaanpak. Kristallisatie- en precipitatie-kinetica worden in samenhang met hydrodynamica bestudeerd. Het onderzoek vindt bovendien op uiteenlopende schalen plaats, van microscopisch tot het niveau van een industriële pilot-installatie. De groep van Jansens werkt daarnaast nauw samen met andere groepen aan de TU Delft, die onder meer zijn gespecialiseerd in fysische transportverschijnselen, toegepaste thermodynamica, stromingsleer, katalyse, reactortechnologie, apparatuurontwerp en procescontrole. Ook met experts buiten de TU Delft is er veel contact. De meeste research-projecten worden uitgevoerd in samenwerking met de industrie.

Peter Jansens (1966) studeerde chemische technologie aan de TU Delft en promoveerde er in 1994. Daarna werkte hij voor Shell. Sinds 2000 is Jansens hoogleraar scheidingstechnologie aan de TU Delft. Sinds 2003 is hij tevens wetenschappelijk directeur van het Delft Centre for Sustainable Industrial Processes.

De DECHEMA-prijs wordt sinds 1951 toegekend voor uitmuntend gepubliceerd onderzoek op het gebied van toegepaste scheikunde, procestechnologie, biotechnologie en chemische apparatuur. De voorkeur gaat daarbij uit naar jongere wetenschappers van wie het werk van fundamenteel belang is en dat theorie en praktische toepassing succesvol combineert. De prijs bestaat uit een oorkonde, een gouden medaille en een bedrag van 20.000 euro.



Technische Universiteit Delft