Ingezonden persbericht

Symposium Ongelooflijk achterlijk met Bart Tromp en Herman Vuijsje

DEN HAAG, 20051123 -- Op 25 november 2005 van 14.00 - 16.45 uur in De Boskant, Fluwelen Burgwal 45 in Den Haag, vindt het symposium "Ongelooflijk achterlijk. De karikatuur van religie in het publieke debat" plaats.


Gelovigen zijn vaak onredelijk, fanatiek, overtuigd van het eigen gelijk en discriminerend. Erik Borgman, directeur van het Heyendaal Instituut Nijmegen aan de Radboud Universiteit Nijmegen, ontkent dit niet maar vraagt in zijn lezing aandacht voor de keerzijde van deze kenmerken. Zo relativeert overgave en gehoorzaamheid aan een God het eigen gelijk. Het wegzetten van religie als domme gevaarlijke onzin, lukt alleen met een eenzijdig beeld van religie. Maar de relativerende kant van religie kan een zeer positieve invloed hebben op het publieke debat.

Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit organiseert het symposium in samenwerking met De Boskant, het Heyendaal Instituut Nijmegen, de Haagse Gemeenschap van Kerken en de Stichting Islam en Dialoog. Naast Erik Borgman spreekt Fouad Laroui, schrijver en docent aan de VU, Bart Tromp, hoogleraar Internationale betrekkingen, en Umit Tas, voorzitter van de Stichting Islam en Dialoog. Herman Vuijsje en Nienke van Dijk treden op als columnist.

Dit symposium heeft als aanleiding de verachting van religie in het publieke debat. Citaten van opiniemakers zijn een onderdeel van het programma.

Het symposium vond eerder plaats op 4 maart 2005 in Amsterdam. De actualiteit van het thema en de grote belangstelling waren de aanleiding het symposium te herhalen.

Meer informatie: www.ru.nl/soeterbeeckprogramma, info@soeterbeeck.ru.nl, (024) 361 55 55




Soeterbeeck Programma