Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Persberichten - Kamer van Koophandel gebruikt DigiD

Kamer van Koophandel gebruikt DigiD

25 november 2005

Bedrijven kunnen vanaf 25 november 2005 ook gebruik maken van DigiD. DigiD staat voor Digitale Identiteit, een gemeenschappelijk systeem van en voor de overheid. DigiD stelt overheidsinstellingen in staat de identiteit te verifiëren van (medewerkers van) bedrijven die gebruikmaken van hun elektronische diensten. DigiD doet dat aan de hand van een inlogcode, door de Kamers van Koophandel (KvK) toegangscode genoemd. De KvK is de eerste organisatie die via DigiD diensten aanbiedt aan bedrijven.

Toegangscode Kamer van Koophandel Bedrijven die DigiD willen gebruiken maken momenteel gebruik van de toegangscode van de Kamer van Koophandel. De KvK kent deze unieke code toe op basis van het KvK-nummer van de betreffende organisatie. Bedrijven kunnen met deze toegangscode op internet terecht bij de KvK ( Externe link www.kvk.nl) voor het, tegen betaling, opvragen van bedrijfsinformatie uit het Handelsregister Online. Ook kan men tegen betaling producten afnemen, zoals het kopen van adressenbestanden van specifieke doelgroepen. De KvK kent momenteel 300.000 gebruikers. In de toekomst kunnen deze gebruikers hun toegangscode ook gebruiken voor andere diensten die via DigiD Bedrijven worden aangeboden. Om in de toekomst ook andere diensten via DigiD mee af te kunnen nemen moeten nieuwe gebruikers van de KvK-toegangscode de code eerst activeren bij DigiD op Externe link www.digid.nl. Dat is meteen het voordeel van DigiD: (medewerkers van) bedrijven hoeven niet langer meerdere codes te onthouden voor het afnemen van elektronische diensten, maar kunnen straks met één inlogcode bij steeds meer overheidsinstellingen terecht.

Aanvragen KvK-toegangscode Medewerkers kunnen een toegangscode aanvragen voor het bedrijf waar ze werken op Externe link www.kvk.nl via het ga direct naar-menu: toegangscode / nu een toegangscode aanvragen. Na het invullen van onder meer de organisatievorm en het KvK-nummer kiest de aanvrager zelf een wachtwoord. De aanvrager ontvangt een toegangscode van de KvK per e-mail of per post. Met deze toegangscode kan de aanvrager direct diensten afnemen bij de KvK. Om de inlogcode in de toekomst ook te kunnen gebruiken voor andere diensten via DigiD ontvangt hij een activeringscode van DigiD per post op het vestigingsadres van het bedrijf waar hij werkzaam is.