Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20017
2500 EA Den Haag

ons kenmerk: DRZw. 2005/5939
datum: 25-11-2005
onderwerp: Vraag van mw. Meindertsma n.a.v. beleidsdebat d.d. 21/22 maart 2005

Bijlagen:

Geachte Voorzitter,

Hiermee ontvangt u, mede namens de staatssecretaris van Financiën, het antwoord op de vraag gesteld door mevrouw Meindertsma tijdens het beleidsdebat over de ruimtelijk-economische ontwikkeling van Nederland op 21 en 22 maart jongstleden.

Mevrouw Meindertsma vraagt of het juist is dat gronden in de omgeving van Almere, die in eigendom zijn van het Rijk, worden verhandeld.

De dienst Domeinen van het ministerie van Financiën heeft gronden in de omgeving van Almere en delen van het middengebied van zuidelijk Flevoland geoormerkt als strategische gronden. Dit betekent dat zij deze gronden alleen verkopen voor de realisering van publieke doelen. In de praktijk betekent dit dat de gronden rondom Almere alleen aan de gemeente en/of andere (semi) overheidsinstanties worden verkocht of overgedragen. Deze situatie bestaat al enige tijd. Er zijn dus recentelijk door de dienst Domeinen geen gronden aan particulieren (zittende gebruikers) verkocht en dit is ook in de nabije toekomst, gezien het grote aantal publieke doelen dat rondom Almere gerealiseerd moet worden, niet voorzien.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman