VVD

25 nov 2005 - Frans Weekers: herstel burgerlijk vertrouwen in handhaving van veiligheid

Tweede-Kamerfractie

In de Tweede Kamer had op woensdag 23 november de behandeling van de Justitiebegroting 2006 plaats. Frans Weekers, VVD-woordvoerder Justitie, wil dat het vertrouwen in de rechtsstaat terugkeert en dat de straat en de buurt wordt teruggegeven aan fatsoenlijke mensen. Weekers: "Wij willen de strijd aanbinden met de verloedering. Wij willen dan ook dat de kleine criminaliteit en hinderlijk gedrag consequent worden aangepakt."

Weekers wil het vertrouwen op verschillende manieren terugwinnen. Ten eerste door te zorgen voor meer blauw op straat en door meer mogelijkheden te creëren voor een gemeentelijke aanpak. Dit kan bijvoorbeeld wanneer in samenspraak met de politie Buitengewone Opsporings Ambtenaren worden ingezet. Deze gemeentepolitie moet meer bevoegdheden krijgen om hinderlijk gedrag op of aan de weg en drank- en drugsoverlast aan te pakken.

Daarnaast kan het vertrouwen in de rechtsstaat worden vergroot door het wettelijke kader voor optreden door de overheid te vergroten. Het strafrecht wordt geconfronteerd met een groeiend aantal mensen dat uit angst geen aangifte wil doen of wil getuigen. "En dan doel ik niet alleen op mensen die bang zijn voor repercussies van bijvoorbeeld Hell's Angels, maar ook de winkelier die bang is om in elkaar te worden geslagen." De VVD wil dat de minister ervoor zorgt dat de overheid burgers beter bijstaat in hun recht, zodat zij weer gewoon hun burgerplicht willen doen. De VVD denkt hierbij aan de mogelijkheid voor de Officier van Justitie om contact- en straatverboden op te leggen waardoor intimidatie en bedreiging van slachtoffers en getuigen worden voorkomen.

Ten derde wil de VVD dat de minister het idee van herstelgerechtigheid omarmt. Het voordeel hiervan ten opzichte van het klassieke strafproces is volgens Weekers dat het slachtoffer zeggenschap krijgt over de invulling van bijvoorbeeld een taakstraf. Dit heeft hij in het klassieke strafproces niet. Daarbij komt dat door het indringende karakter van de confrontatie voor de dader gevaar voor herhaling kleiner wordt.

Tot slot wil de VVD het vertrouwen in de rechtstaat, bij de advocatuur, verdediging én bij de hele samenleving, herwinnen door van een elke verhoor een geluidsopname te maken. "Het twisten over wat wel en niet tijdens een verhoor is gezegd, behoort dan voorgoed tot het verleden", aldus het Tweede-Kamerlid.