VVD

25 nov 2005 - Dezentjé Hamming: 'Belasting op Chinese schoenen dreigt'

Tweede-Kamerfractie

VVD-woordvoerder internationale handel Ineke Dezentjé Hamming is tegen een Europese belasting op Chinese schoenen. Zij maakt zich zorgen dat er, na de crisis rondom Chinese textiel, op korte termijn een handelscrisis dreigt te ontstaan over de import van Chinese schoenen.

Op dit moment worden er op verzoek van enkele zuidelijke EU-lidstaten, twee antidumping onderzoeken gedaan naar de invoer van schoenen vanuit China, Vietnam en India. De verwachting is dat dit tot een antidumpingheffing van enkele tientallen procenten op schoenen leidt. De VVD verzet zich tegen de komst van dergelijke maatregelen die leiden tot duurdere schoenen voor de consument. Dezentjé Hamming: "Nederland heeft geen baat bij de heffing van extra belastingen op schoenen. In tegendeel, het ligt voor de hand dat Nederlandse importeurs, winkeliers en de consument opdraaien voor deze onnodige schoenenbelasting."

Het overgrote deel van alle schoenen die in Europa worden verkocht worden al vele jaren buiten de Europese Unie geproduceerd. Nederland is in staat geweest een belangrijke positie op te bouwen als invoer- en distributieland van (kwaliteits)schoenen. In 2004 bedroeg de totale waarde van in Nederland ingevoerde schoenen ruim 1,5 miljard euro. De beschermingsmaatregelen die de Zuid-Europese lidstaten nu vragen maken het belang van de Nederlandse winkelier en consument ondergeschikt aan het belang van de Zuid-Europese schoenproducent. Dat is voor de VVD een onacceptabele zaak.

"Een eventuele antidumpingheffing op Chinese schoenen kan uitgroeien tot een zelfde crisis als bij de Chinese textiel en dat moeten we voorkomen. Een EU-ezel stoot zich toch niet twee keer aan dezelfde Chinese steen?" aldus Dezentjé Hamming. Onder druk van de VVD heeft de Nederlandse regering, samen met een aantal andere lidstaten, in de zomer van dit jaar de Europese Commissie bewogen tot een behoorlijke oplossing te komen. Tijdens een debat met Staatssecretaris van Economische Zaken, Karien van Gennip, heeft de VVD de toezegging gekregen dat alle diplomatieke wegen worden bewandeld om de invoering van Europese antidumpingheffingen op Chinese schoenen te voorkomen.

17 november 2005

Ineke Dezentjé Hamming: i.dezentjehamming@tweedekamer.nl