Gemeente Berkelland


Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld van start

Afbeelding bij documenten

Huiselijk geweld is niet normaal

Huiselijk geweld is de meest voorkomende vorm van geweld. Het is vaak ook onzichtbaar. In 40% van de gevallen doen huisgenoten dit elkaar aan, in andere gevallen zijn het vrienden, buren of familieleden. Het komt voor in alle milieus en in alle culturen. Het kan iedereen overkomen en iedereen kan er getuige van zijn.

Maar hulp is dichterbij dan je denkt. Vanaf 25 november 2005 is er namelijk een Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld.

stopbord huiselijk geweld

v Slachtoffer

v Dader

v Getuige

v Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld

v

Slachtoffer

Voor een slachtoffer van huiselijk geweld is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Want hoe langer je wacht, hoe erger het kan worden. Wat de oorzaak van het geweld ook mag zijn of wat de aanleiding ook is, je hoeft het niet te accepteren. Kom voor jezelf op. Blijf er niet in je eentje mee zitten.

Praat er met iemand over of bel het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld.

Dader

De eerste stap die je moet zetten is misschien wel de moeilijkste: praat erover met iemand. Ook al neem je je stellig voor dat het nooit meer zal gebeuren. Ook al schaam je je en ben je bang dat de ander je zal veroordelen. Je kunt bespreken hoe je het geweld kunt stoppen. Er zijn allerlei instanties die je daarbij helpen. Het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld wijst je de weg.

Getuige

Veel mensen vinden het moeilijk om zich te bemoeien met andermans privé-leven. Maar het kan al heel veel schelen als je een luisterend oor biedt. Betrokkenheid toont zich ook in het signaleren en aankaarten van dit probleem. Probeer dus te praten met de persoon waar het om gaat.

Als je het niet zeker weet, ga dan zorgvuldig met de signalen om. Leg je indrukken voor aan iemand die je vertrouwt. Of bel het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld.

Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld

Ben je slachtoffer van huiselijk geweld of tob je nog steeds met nare ervaringen uit het verleden? Wil je voorkomen dat je een naaste opnieuw pijn zult doen? Heb je het vermoeden dat iemand in je omgeving slachtoffer is? Bel of mail dan het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld. Telefoonnummer (0900) 66 000 66 (10 ct/min) en e-mailadres info@huiselijkgeweldgelderland.nl. Het is 24 uur per dag 7 dagen per week bereikbaar.

v Waarom een Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld?

v Voor wie is het bedoeld?

v Hoe werkt het?

v Wie werken er aan mee?

Waarom een Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld?

Bijna de helft van de Nederlanders is slachtoffer, of slachtoffer geweest, van huiselijk geweld. Deze vorm van geweld is dan ook de meest voorkomende vorm van geweld in onze samenleving. Lange tijd was het een onzichtbaar probleem omdat het als een privé-zaak werd gezien. Er kon pas wat aan gedaan worden als men aangifte deed bij de politie. Daar heeft de regering in 2002 verandering in gebracht.

Ook gemeenten ondernemen nu actie om huiselijk geweld aan te pakken. Ze werken samen om de hulpverlening te verbeteren. Zij willen daders sneller straffen. En zij maken duidelijk dat hulp dichterbij is dan je denkt.

Met het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld verlagen zij de drempel om hulp te zoeken. De gemeenten sporen hun burgers aan om eerder te bellen. Want hoe sneller je hulp zoekt, hoe beperkter de schade is voor alle betrokkenen.

Voor wie is het bedoeld?

Het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld is bedoeld voor de inwoners van alle 19 betrokken gemeenten in Oost- en Midden-Gelderland. Iedereen kan altijd en anoniem terecht voor advies, informatie en hulp: slachtoffers, daders, getuigen en professionals.

De bedoeling is om mensen eerder in actie te laten komen, het geweld bespreekbaar te maken en natuurlijk om het te stoppen.

Hoe werkt het?

Iedereen kan bellen met het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld. Elk binnenkomend telefoontje wordt gesorteerd op postcode. Zo kom je, waar je ook vandaan belt, altijd bij de goede persoon terecht.

De medewerkers bieden je een luisterend oor. Ook krijg je advies in hoe je huiselijk geweld bespreekbaar kunt maken en kunt stoppen. Waar nodig verwijzen ze je door naar hulpverlenende instanties.

Je kunt dag en nacht anoniem bij het advies- en steunpunt terecht. De medewerkers hebben een geheimhoudingsplicht en er gaat geen informatie naar anderen zonder jouw toestemming.

In levensbedreigende situaties bel je uiteraard meteen 112.

Bij zaken waar de politie moet ingrijpen, bel je (0900) 88 44 (lokaal tarief).

Is er sprake van kindermishandeling? Bel dan het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (026) 44 24 222 of (0900) 123 123 0 (5 ct/min).

Wie werken er aan mee?

Negentien gemeenten doen mee aan het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld Oost- en Midden-Gelderland. De gemeente Arnhem is in deze regio centrumgemeente vrouwenopvang en coördineert daarom het Advies- en Steunpunt.

Andere gemeenten die meedoen zijn: Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Duiven, Groenlo, Lingewaard, Montferland, Oude IJsselstreek, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rijnwaarden, Rozendaal, Westervoort, Winterswijk en Zevenaar.

Het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld wordt gerealiseerd door Hera vrouwenopvang en werkt samen met alle hulpinstellingen en strafrechtelijke organisaties in de regio.

Samenvatting Bel 0900-66 000 66 voor hulp.
Op 25 november is het nieuwe Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld in Oost- en Midden Gelderland voor geopend verklaard. Aan deze actie werken negentien Gelderse gemeenten mee. Niet toevallig was hier 25 november voor gekozen, de eerste dag van de landelijke "Week zonder Geweld".
Mutatiedatum 25/11/2005