Socialistische Partij

Juridische doorbraak in asbestdossier

25-11-2005 * Vandaag heeft voor de eerste keer een slachtoffer van particulier gebruik van asbestproducten van Eternit een zaak gewonnen. Eternit werd door de Hoge Raad in het ongelijk gesteld in haar weigering een voorschot te betalen op de verschuldigde schadevergoeding. Tot nu toe gebeurde dat alleen in arbeidsgerelateerde zaken en zaken die gerelateerd zijn aan asbest in de bodem. Daarnaast deed de Hoge Raad een belangrijke uitspraak: Eternit wist ook in 1971 al van de gevaren van asbest en heeft die bewust verzwegen. Dit is van groot belang voor staatssecretaris Van Geel, die stelt juridisch niet sterk te staan in een eventuele procedure van de Staat tegen Eternit (waar de SP al lange tijd op aandringt) juist omdat zij voor 1975 niet op de hoogte zouden zijn van de gezondheidsgevaren.

De zaak werd gewonnen door nabestaanden van een vrouw die in 1971 is blootgesteld aan asbeststof, doordat op het erf van haar ouderlijk huis een loods is gebouwd waarbij asbestcementplaten afkomstig van de firma Eternit zijn verzaagd. In 2002 is deze vrouw ziek geworden van de ingeademde vezels en uiteindelijk aan mesothelioom overleden.

SP Tweede-Kamerlid Van Velzen ziet in de uitspraak de bevestiging van de verantwoordelijkheid van Eternit: "Ik wijs de staatssecretaris van Milieu al lang op zijn sterke positie als hij een bodemprocedure tegen Eternit zou beginnen. Eternit heeft tot nu toe alle zaken verloren. Waar wacht de staatssecretaris nog op?"

In de uitspraak oordeelt de Hoge Raad dat Eternit wist dat er aan het werken met asbest gevaren voor de gezondheid waren verbonden en dat die risico's ook aanwezig waren voor mensen die zich in de directe nabijheid van de werkzaamheden bevonden. Bovendien heeft Eternit verwijtbaar onrechtmatig gehandeld, omdat Eternit er in 1971 mee bekend moet worden geacht dat aan het werken met asbest gevaren voor de gezondheid zijn verbonden.