HBO-Raad

Collectieve zorgverzekering voor alle medewerkers

Principe-akkoord nieuwe cao hogescholen 25-11-2005

De HBO-raad, werkgeversvereniging van hogescholen, en de gezamenlijke onderwijsbonden hebben vandaag een principe-akkoord over een nieuwe CAO gesloten. De nieuwe CAO voor de ruim 33.000 medewerkers van hogescholen gaat in op 1 januari 2006 en loopt tot 1 augustus 2007. Alle werknemers krijgen per 1 april 2006 een loonsverhoging van 1,6% en nog eens 0,8% per 1 april 2007. Belangrijk winstpunt is dat de collectieve zorgverzekering ook deel uitmaakt van de nieuwe CAO. Alle werknemers ontvangen daartoe een eenmalig bedrag van ⬠300,- bruto.

De nieuwe CAO is de eerste afspraak in de publieke sector waarin het zorgaanbod van de werkgever (bijvoorbeeld rsi-problemen) en de zorgverzekering van de werknemer op elkaar worden afgestemd. Hierdoor krijgt het gezondheidsbeleid van hogescholen een nieuwe impuls en neemt de uitval wegens ziekte af.

Daarnaast is een groot winstpunt van de nieuwe CAO dat ook gepensioneerden van hogescholen, alsmede arbeidsongeschikten, kunnen profiteren van de collectieve zorgverzekering. Hiermee wordt voorkomen dat zij op achterstand komen.

De werkgevers en de bonden hebben verder afgesproken dat zij met elkaar gedurende de looptijd van deze CAO een akkoord zullen sluiten over een nieuwe regeling die de deelname aan het arbeidsproces in elke levensfase bevordert. Zij hebben afgesproken dat de reeds beschikbare middelen voor zoân regeling worden verhoogd tot 2,5% van de loonsom.