Fractie PvdA Rotterdam

PvdA Rotterdam


----------
Nieuwsbrief - vrijdag 25 november 2005


----------
Met de uitnodiging voor de bekendmaking van de concept kandidatenlijst van de gemeenteraadsfractie aanstaande zondag in Cafe Prachtig, een kort beschouwing van de begroting die tot vanmorgen 2.00 uur duurde (volgende week meer over de begroting) en ander nieuws van deze week. Stephan van der Meer, webredactie
Naar de website Forum Agenda Fractie Partij Foto's

UIT DE AFDELING

* Uitnodiging bekendmaking kandidatenlijst PvdA Rotterdam UIT DE FRACTIE

* Begrotingsraad 2006
IN HET NIEUWS

* Premiere TV spot PvdA Rotterdam

* Peter van Heemst: In gesprek met 600.000 Rotterdammers
* Criminele Antillianen aanpakken

* Profiel Peter van Heemst

* Geen wc-safari Van den Anker
COLUMN

* Open kerken in New York
WEBLOG

* Jantine logt: een mooi moment

* Bert logt: Vriendjespolitiek en ballentaal
* Matthijs logt: En toen waren er 11

* Peter logt: Terugkeek op de week
OP DE AGENDA

* vr 25 nov 2005 - Politiek cafe met PvdA New York
* zo 27 nov 2005 - Bekendmaking concept kandidatenlijst
* zo 27 nov 2005 - Vrouwennetwerk

* Verder op de agenda
Uitnodiging bekendmaking kandidatenlijst PvdA Rotterdam Datum: Zondag 27 november 2005
Tijd: 15:00 - 16:30 Bekendmaking concept kandidatenlijst en borrel Locatie: Grand Café Prachtig, Willemsplein 73 -79

Het afdelingsbestuur van de PvdA Rotterdam maakt de conceptkandidatenlijst bekend voor de gemeenteraadsverkiezingen. Na een korte presentatie door de voorzitter van de afdeling volgt een discussie o.l.v. Jeltje van Nieuwenhoven met de kandidaat-raadsleden. Afsluiting door lijsttrekker Peter van Heemst. Aansluitend is er een borrel. Hierbij is er gelegenheid tot het stellen van vragen aan de kandidaat-raadsleden.

Over Prachtig:
PRACHTIG® is een Grand Café-restaurant aan de voet van één van Rotterdams bekendste iconen, de Erasmusbrug. Gasten kunnen genieten van een uitstekende lunch of diner. Kijk voor me er info en sfeerimpressies op: www.prachtig-rottterdam.nl

Terug naar inhoud || Reageer op dit bericht Begrotingsraad 2006
De gemeenteraad heeft zojuist besloten Rotterdam als pilotgemeente aan te melden bij het Rijk voor een gereguleerd aanbod van cannabis aan de coffeeshops. Een motie van PvdA en LR kreeg voldoende steun in de raad. Op het gebied van dienstverlening SoZaWe boekte de PvdA succes toen de motie "Meer tijd voor klanten" aangenomen werd. Klantmanagers krijgen minder klanten toegewezen zodat ze per klant meer tijd hebben. Voor scheepswerf De Delft kregen we de toezegging van de wethouder dat hij gaat kijken hoe extra stageplekken en leer-werkplekken gerealiseerd kunnen worden.

Helaas hebben een aantal moties het ook niet gehaald. De extra lastenverlichting die de PvdA voorstelde -volgend jaar niet ¤ 35, maar ¤ 60 terug- kreeg onvoldoende steun en ook onze oproep om tot normeri ng van de haven(top)salarissen te komen redde het niet. Ook de leenfietsen voor 1 euro, onderdeel van ons Fietsplan, kon niet op voldoende steun rekenen.

De subsidies voor HOVO (Hoger Onderwijs Voor Ouderen) en NVBS (Stichting Blinden en Slechtzienden) konden helaas niet gered worden omdat het CDA op het allerlaatste moment toch besloot de moties niet te steunen, terwijl ze in een stemverklaring nog hun steun uitspraken.

Terug naar inhoud || Reageer op dit bericht Premiere TV spot PvdA Rotterdam
Vanavond om ongeveer 5 minuten voor zes is de premiere van de TV spot die is gemaakt voor de 'Maak kennis met Peter van Heemst' campagne op TV Rijnmond. Dit spotje is uniek, het is namelijk voor de eerste keer in de historie dat de PvdA Rotterdam zelf een Televisiespotje heeft gemaakt voor de campagne van de gemeenteraadsverkiezingen. De komende twee weken zal het spotje meerdere keren per avond worden uitgezonden, vanaf volgende week is de spot ook te zien op deze website.

Terug naar inhoud || Reageer op dit bericht Peter van Heemst: In gesprek met 600.000 Rotterdammers Beste Rotterdammers,

Mijn naam is Peter van Heemst. Ik ben lijsttrekker van de PvdA Rotterdam bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006. Ik ben een geboren en getogen Rotterdammer en ik houd van deze stad. Ik maak me sterk voor een stad waar we trots op kunnen zijn en waarin iedereen kan meedoen.


- Rotterdam moet veiliger. We accepteren geen intimiderend, discriminerend en crimineel gedrag. Maar we hebben er niets aan als criminaliteit en overlast van de ene wijk naar de andere worden verplaatst. We gaan problemen oplossen, niet verschuiven.
- Rotterdam is een stad die werkt. Maar onze economie groeit veel te traag vergeleken bij de rest van Nederland. Ik maak mij zorgen over de werkloosheid. Jongeren moeten geen uitkering krijgen. Ik wil er voor zor gen dat ze naar school gaan, of een baan hebben.
- Rotterdam moet schoner. Dat betekent dat er meer mensen moeten komen om vuil op straat, graffiti, hondenpoep en wildplassen te bestrijden.
- En we moeten beter voor onze oudere Rotterdammers zorgen. Ik wil armoede en sociaal isolement bestrijden door ze een financieel extraatje te geven. En hulp bij het invullen van veel te ingewikkelde formulieren.

Mijn Rotterdam is een veilige, sociale en werkende stad. Een stad waar we voortdurend aan blijven bouwen. Dat doen we met jong en oud, met arm en rijk, met verschillende geloven en culturen. In dat Rotterdam voel ik mij thuis.

Maar wat vindt u belangrijk? Over uw ideeën wil ik graag met u in gesprek. In het buurthuis, op de voetbalvereniging of gewoon bij u thuis. Vraag uw buren, familie of vrienden en nodig mij uit. Ik kom dan graag bij u langs om verder te praten.

Maakt u een afspraak met me?
Telefoon: 010-414 19 95
Email of msn: petervanheemst@pvdarotterdam.nl

Met vriendelijke groet,

Peter van Heemst
Lijsttrekker PvdA Rotterdam

Terug naar inhoud || Reageer op dit bericht Criminele Antillianen aanpakken
De Rotterdamse wethouder Geluk (onderwijs en integratie) wil Antilliaanse criminelen heropvoeden op tuchtscholen. Hij zoekt capaciteit voor 2000 plaatsen.

Dat staat in de Volkskrant van zaterdag. Antilliaanse criminelen vormen hét veiligheidsprobleem in de stad. Ongekend harde repressie is volgens Geluk het antwoord, zegt hij in de krant. ,,Die criminelen moet het leven absoluut onmogelijk worden gemaakt. Net zoals we bij extremisten doen.'' Volgens de wethouder schieten ouders van de criminele jongeren te kort in hun opvoedende taak. Vooral de Antillianen worden volgens hem steeds gewelddadiger en extremer, ook in hun seksualiteit. Geluk steunt de opmerkingen van D66-minister Pechtold (Koninkrijksrelaties), die vindt dat de instroom van Antilliaanse jongeren zonder k ansen moet worden gestopt.

Fractievoorzitter R. Sörensen van Leefbaar Rotterdam (LR) zei zaterdag in een reactie het inhoudelijk met Geluk eens te zijn. ,,We vragen ons alleen af waarom Leefbaar zich niet mag uitlaten over criminele islamieten en Geluk wel over criminele Antillianen. Dat is meten met twee maten'', aldus Sörensen. B. Cremers, fractievoorzitter van de PvdA in de Rotterdamse gemeenteraad noemde het Antillianenprobleem in Rotterdam heel ernstig. ,,Het college heeft nog geen effectieve aanpak ontwikkeld. Daarom is de spierballentaal van Geluk niet op z'n plaats. De aanpak die er is, richt zich op het onderwijs en op de gezinssituatie van de Antillianen. Maar vaak ontbreekt een gezin'', aldus Cremers.

De plannen om een in Rotterdam een tuchtschool te openen voor criminele jongeren juicht hij toe. Het idee van de tuchtschool is afkomstig van zijn partij en van LR. ,,Gevangenisstraf helpt niet altijd. Het is vaak zelfs statusverhogend. De aandacht richt zich nog te vaak op de moslims in de stad. Zij zijn niet het probleem als het om veiligheid gaat, dat zijn de Antillianen.'' De PvdA is van plan de mogelijke uitbreiding van het aantal plaatsen in de tuchtschool te steunen.

Rotterdam telt 20.000 Antillianen en Arubanen. Van hen zijn er 2000 met de politie in aanraking geweest. In Rotterdam-Zuid wonen de meeste Antillianen. Op dit moment heeft een onderzoek plaats naar groeps- of bendevorming bij jonge Antillianen. De portefeuillehouder welzijn van de deelgemeente Charlois op zuid, Lionel Martijn zei vorige maand in een interview met het ANP dat de groepen er een geheel eigen (seksuele) moraal op na houden. Deze komt volgens Martijn voort uit een soort aangeleerde slachtofferrol en het gewetenloos afdwingen van respect.

bron: www.rijnmond.nl

Terug naar inhoud || Reageer op dit bericht Profiel Peter van Heemst
In zijn jonge jaren wilde het nog wel eens voorkomen dat hij diep in de nacht, in spijkerjack en met een koptelefoon op, helemaal opging in de popmuziek uit zijn walkman. Op zo'n moment bestonden de kamerleden, ministers, voorlichters en andere Binnenhof-bewoners die om hem heen het begin van een reces vierden even niet meer. Even los van de massa, dat heeft er altijd ingezeten bij Peter van Heemst (Rotterdam, 10 juli 1952).

Hij is op het Binnenhof begonnen zoals zoveel van zijn collega's: als persoonlijk medewerker van een kamerlid. Zijn eerste baas was een van de grote politieke talenten van de sociaal-democraten: de Nieuw Linkser Hans Kombrink, in de jaren zeventig woordvoerder volkshuisvesting voor de PvdA-fractie. Na Kombrink te hebben gediend, kwam Van Heemst in dienst van de fractie als beleidsmedewerker volkshuisvesting. Dat terrein was in de periode 1977-1986 goed voor heftige confrontaties tussen de sociaal-democraten en de centrum-rechtse kabinetten van Van Agt en Lubbers. Oudstaatssecretaris Marcel van Dam was de woordvoerder namens de PvdAfractie. En Van Heemst voorzag dit debatkanon van munitie.

Zelf was hij vanaf 1978 ook als politicus actief; eerst als lid van provinciale staten. In 1991 kwam hij tussentijds in de Tweede Kamer, waar hij inmiddels tot de oudgedienden behoort. Bij de PvdA wisten ze natuurlijk heel goed wie ze in huis haalden. Geen grijze muis. Een beetje kwajongensachtige uitstraling. Intelligent. Soms wat chaotisch. Gegrepen door de politiek. Scherp in het debat. En niet bang om afwijkende standpunten in te nemen. Dat bleek bijvoorbeeld in 2003, toen Van Heemst als enige van zijn fractie tegen het compromis stemde dat PvdA-leider Bos met het CDA sloot over de oorlog in Irak. Van Heemst was en is tegen die oorlog en vond dat de PvdA de lopende formatiebesprekingen met het CDA moest afbreken.

Hij heeft zich altijd volksvertegenwoordiger gevoeld met een scherp oog voor burgers die van de overheid afhankelijk zijn voor de oplossing van een probleem dat hun macht te boven gaat. Van Heemst haalt die burgers ook de Tweede Kamer in. Of het nu plattelandsvrouwen zijn of scholieren, die gewone Rotterdamse jongen maakt tijd en leidt ze rond.

Van Heemst hield zich in het begin vooral bezig met verkeer en waterstaat. Later werd het meer en meer politie en justitie (hij studeerde rechten aan de Erasmus Universiteit). Hij was enkele jaren voorzitter van de justitiecommissie uit de Tweede Kamer en is sinds enige tijd terrorismewoordvoerder voor zijn fractie. Ook was hij lid van enkele onderzoekscommissie uit het parlement. Een van zijn wapenfeiten is dat hij in 1996 (samen met D66-collega Scheltema) voorkwam dat zijn geliefde Rotterdam zou worden gesplitst in het kader van de vorming van een stadsprovincie. Het kabinet trok vervolgens het hele plan in. Eveneens in 1996 stond Van Heemst samen met zijn stadgenoot Korthals (VVD) aan de wieg van een wet die eigenaren van gesloten drugspanden op straffe van onteigening verplicht zo'n pand op te knappen en weer te verhuren. En door een wetsvoorstel van Van Heemst en zijn collega's Vos (VVD) en De Koning (D66) is de dreiging afgewend dat de talloze cafés in de Maasstad (m aar niet alleen daar) een vergoeding zouden moeten betalen voor televisieuitzendingen. Het ging vooral om voetbalwedstrijden.

Van Heemst is onlangs door zijn Rotterdamse partijgenoten gekozen tot lijsttrekker bij de raadsverkiezingen van maart volgend jaar. Ook daar blijft hij volksvertegenwoordiger. Hij heeft besloten in de raad te gaan zitten en geen wethouderspost te ambiëren. Wel wil hij zijn partij weer een plek geven in het college. De recente aanvaring met het boegbeeld van Leefbaar Rotterdam, de tot aftreden gedwongen wethouder Marco Pastors, heeft dat niet eenvoudiger gemaakt. Ook de PvdAfractie stemde voor de motie van wantrouwen tegen Pastors. Maar daarna hoorden de Rotterdammers Van Heemst, nog geen lid van de fractie maar wel al toekomstig fractievoorzitter, zeggen dat hij de gewraakte uitlatingen van Pastors over dieven die zich op de islam beroepen wel acceptabel vond. Sterker nog, hij zou die uitspraken zelf ook gedaan kunnen hebben. Verwarring alom, en Van Heemst beseft dat hij zich in deze kwestie niet van zijn sterkste kant heeft laten zien. Maar hij heeft nog vier maanden om d e opgelopen schade te herstellen. Misschien helpt het als hij de Rotterdammers er nog eens op wijst dat het mede aan hem te danken is dat hun stad überhaupt nog bestaat.

Tekst: Ruud van Heese
Illustratie: Tom Janssen
Verschenen: Trouw 18 november 2005

Terug naar inhoud || Reageer op dit bericht Geen wc-safari Van den Anker
Uit het AD-RD van donderdag 17 november

Het leek raadslid Matthijs van Muijen (PvdA) wel wat. Samen met een 'vrouwelijk collegelid' de straat op om de slechte kwaliteit én kwantiteit van de openbare toiletten in het centrum van Rotterdam te tonen. Dat kan er maar eentje zijn: wethouder Marianne van den Anker (veiligheid en volksgezondheid) van Leefbaar Rotterdam. ,,Zij is een vrouw, ik ben een man,'' aldus Van Muijen. ,,Zo hadden we alle toiletten afgedekt.''

Schriftelijk heeft het college al laten weten 'geen behoefte' aan de wc-safari te hebben.,,Beetje flauw van Van den Anker,'' vindt Van Muijen. Bij de volgende vergadering over buitenruimte wil hij opnieuw sanitaire vragen stellen.

Eén ding is wel al bereikt: drie nieuwe 'uriliften' bij het Schouwburgplein, de omgeving Rode Zand - Meent en het Witte de Withkwartier.

Terug naar inhoud || Reageer op dit bericht Open kerken in New York
Wie rondwandelt in New York zal opvallen dat de 24 uurs economie bijna geen grenzen kent. Kerken sluiten na zonsondergang dan wel de deuren maar zijn overdag open en iedereen kan binnenlopen voor een moment van bezinnig of om de pracht en praal van een religious huis te aanschouwen.

Het betreft niet alleen de grote kerken zoals de bekende St. Patricks Cathedraal waar je je want in een web van toeristen en flitsende cameras. Neen wat de gastvrijheid van kerken in New York nu juist zo uniek maakt is b.v. de relatief kleine St. Malachy's parochie, bijgenaamd de "Actors' Chapel" vanwege de lokatie in het theaterdistrict van New York. Niet echt de meest vriendelijke buurt van Manhattan. Het theaterdistrict grenst aan een wijk die de gure bijnaam "Hell's Kitchen" heeft. Nie t alleen vanwege het mecca aan restaurants dat er te vinden is maar ook het scala aan daklozen, drugsgebruikers en prostituees dat hier "woont" . Gelegen vlakbij het grootste busstation van New York blijft het toch af en toe een lastige wijk ondanks de vele verbeteringen die de laatste jaren plaats hebben gevonden.

Om 8 uur 's-ochtends is de eerste eucharistieviering, zeven dagen per week, en dan blijven de deuren open tot ver na zonsondergang. Voor stappers in New York die zelfs de late dienst van zondagmiddag niet halen omdat ze nog in bed liggen is er dus de mogelijkheid alsnog even ter kerke te gaan. Als je op een gehaaste doordeweekse dag even de Actors' kapel binnengaat wordt je overspoelt door een oase van rust. Het moment dat de logge zware kerkdeuren achter je dichtgaan valt de stad van je af. Waar menig jogger op zoek naar is in het hartje van Central Park vind je dus even snel in een kerk, Time Out!

St. Malachy heeft zoals menig parochie te maken met financiële tekorten maar dat weerhield de kerk niet van het openen van de deuren. Bezoekers die tussen de kerkdiensten door de kerk ingaan laten vaak geld achter in de collectebus. Er hangen geen beveiligingscameras en het mariabeeld is nog nooit gestolen. Een groepje trouwe bezoekers houdt de boel een beetje in de gaten. In de winter slapen de daklozen binnen naast de verwarming, in de zomer naast de airconditining. Als ze te het te bont maken zegt de baas van de kerk, Rev. Richard Baker, er wat van. Toch was het wel een gok voor St. Malachy in de jaren tachtig, toen deze wijk de achterbuurt van Manhattan was, de deuren te openen als voorbeeld van tolerantie en gastvrijheid.

Religie is in het land van TV dominees ver doorgevoerd in het dagelijkse leven, vaak tot ergenis aan toe. In Nederland leven we in een meer seculiere samenleving. Toch heeft St Malachy's met haar gastvrijheid op een bescheiden manier bijgedragen aan een leefbare samenleving met behoud van respect voor een ieders geloof.

Reinier Prijten is voorzitter van de PvdA afdeling New York

Terug naar inhoud || Reageer op dit bericht Jantine logt: een mooi moment
Om vier uur vannacht schoof ik eindelijk in bed, heel zachtjes om mijn man niet wakker te maken. Van tien uur in de ochtend tot twee uur in de nacht vergaderden we gisteren over de begroting 2006, de vierde en laatste begroting van dit college. namens de fractie sprak ik deze bijdrage uit.

Er waren heftige debatmomenten over de door Marianne van den Anker bepleite morele uitsluiting en over de ondersteuning van de vrouwenstudio's Cleo Patria. Soms liep dat zo hoog op dat de voorzitter me erop moest wijzen dat een debat in de Raad altijd via hem moet gaan. Hij had gelijk, want op die manier kanaliseer je emoties in de politiek.

Maar het mooiste moment ontstond toen Ge orge van Gent om een uur of één vannacht het woord tot Bert richtte. De zaal werd doodstil toen hij achter het katheder ging staan. "Ik ben het bijna nooit met je eens, maar aan het einde van dit laatste begrotingsdebat wil ik je zeggen hoezeer ik je respecteer. Je vervulde deze jaren misschien wel de moeilijkste poltieke rol in heel Nederland en je ging je verantwoordelijkheid nooit uit de weg. Jij wás er altijd. Dat was niet alleen voor je partij en je fractie van onschatbare waarde, maar ook voor mij en voor de hele gemeenteraad".

Ondanks een slopende raadsvergadering ben ik blij dat ik dit moment heb mee mogen maken.

Terug naar inhoud || Reageer op dit bericht Bert logt: Vriendjespolitiek en ballentaal
Stel je eens voor: de PvdA zou een kandidaatstellingscommissie instellen die zichzelf op verkiesbare plaatsen op een lijst zet. De wereld zou te klein zijn. De pers zou er gretig induiken. De termen 'vriendjespolitiek', 'machtsgeilheid', 'baantjesjagers' zouden dagen lang rondzingen in de media, de scheldmail zouden binnenstromen en de redactie van onze internetpagina zou overuren maken. Maar ja, dat is de PvdA. Dat is oude politiek.
Nu Leefbaar Rotterdam. Die doet dat en het blijft rustig. Alleen Gerard Dorsman en Sjef Siemons protesteren, omdat ze op een onverkiesbare plaats staan. En de pers? Die zwijgt en kijkt toe. Het beeld is heilig. En het beeld is dat de nieuwe Fortuyn is opgestaan. Nou dan ga je daar niet over zeuren, want wat bij de PvdA absoluut niet kan is bij Leefbaar natuurlijk vooral een vorm van verfrissende nieuwe politiek. Marco Pastors is lijsttrekker. Gefeliciteerd, want dat was te verwachten en dat heeft hij verdiend. Maar die uitsmijter: met moslimorganisaties wil ik in een toekomstig college niet meer praten. Zo lost LR de problemen rond integratie op: niet praten maar dwingen. Dwingen waartoe? Opnieuw het spierballenvertoon. Opnieuw wij tegen de rest. Als het fout gaat is de rest natuurlijk schuld, want Leefbaar trekt ALLE verdiensten naar zich toe en GEEN ENKELE verantwoordelijkheid voor wat fout ging. En dat is nou het verschil met de PvdA: wij willen problemen oplossen. Omdat je dat niet alleen kunt praat je met iedereen. Ook met moslimorganisaties. Samen kom je eruit. Wij willen bruggen bouwen, in plaats van poten onder Rotterdammers vandaan zagen.

Terug naar inhoud || Reageer op dit bericht Matthijs logt: En toen waren er 11
Vanmorgen begon de begrotingsraad. De raadsleden van Leefbaar Rotterdam, Dorsman en Siemons hebben hun fractie verlaten. Een amendement om een hogere plek te krijgen werd verworpen door de ledenvergadering van Leefbaar, waarbij ook de wethouders en huidige fractieleden meestemden. In een emotionele verklaring maakte Siemons bekend dat hij uit de fractie stapt, maar nog wel de ideeen van Leefbaar steunt.

We hebben nu maar liefst elf een mans fracties gekregen in de Rotterdamse gemeenteraad: Vlaardingenbroek
Kneepkens
Kok
Cornelissen

Na de verkiezingen:
Maronier
Smits
Heijgen
Dos Santos
Bourzik
Siemons
Dorsman

En daarnaast nog twee fracties met twee leden, Groen Links en D66

Leefbaar Rotterdam houdt zo elf zetels o ver

Het wordt zo wel wat chaotisch tijdens de begroting, nu de coalitie steun nog kleiner is geworden, 20 in plaats van 22.

Ben benieuwd hoeveel eenmansfracties 7 maart overleven......

Terug naar inhoud || Reageer op dit bericht Peter logt: Terugkeek op de week
Als er iets is wat ik geleerd heb deze week, dan is het wel: nootjes van Duyvis zijn NIET altijd oké. Dat was maandag.

Maar al op zaterdag was het echt schrikken, toen ik hoorde dat er op teletekst stond: 'Van Heemst achter uitspraak Pastors'. Dat was wel erg kort door de bocht. Zo had ik het nooit bedoeld. De toelichting die ik diezelfde avond in het journaal en later in NOVA gaf, bleek de verwarring alleen maar groter te maken. De commotie die door mijn optreden veroorzaakt werd is mij niet in de koude kleren gaan zitten. Ik heb de boel echter weer bij elkaar gepakt en ik ga gewoon op mijn eigen koers door. Zoals Tom Harreman zei: "Er zijn wel vaker wereldrecords gebroken na een valse start'. Ik ben erg blij met alle steun die ik de afgelopen week uit het Rotterdamse heb ontvangen.

Dinsdag zat ik dan ook weer netjes bij café Staal in Rotterdam, waar ik wachtte op Arjan Erkel. Helaas ging dat gesprek op het laatste moment niet door. Daarna wachtte er kamerwerk op me. Donderdag was ik aanwezig bij de wake voor de slachtoffers van de Schipholbrand. Namens de PvdA fractie in de Tweede Kamer en in de gemeenteraad mocht ik daar iets zeggen. Ik sprak de hoop uit dat de herdenking een beetje helpt bij het verwerken van het verdriet en het leed dat de nabestaanden en de overlevenden voelen. De brand heeft bij iedereen een diepe indruk gemaakt, die altijd bij ons zal blijven. De overlevenden, mensen die volledig afhankelijk zijn van de overheid, zijn -toen het er op aan kwam- in de steek gelaten. In een land dat zichzelf beschaafd noemt, had dat nooit mogen gebeuren. Wij willen dat ruimhartig wordt b ekeken wie in Nederland mag en wil blijven. Dat er goede opvang en hulp is voor de overlevenden. Die duurt zolang dat nodig is om weer op eigen kracht verder te gaan. En we willen een grondig en eerlijk onderzoek. Zodat duidelijk wordt wat er fout ging en wie daarvoor verantwoordelijkheid draagt. Dat zijn we aan ons zelf verplicht. Aan alle mensen van wie het lot volledig in de handen van de overheid ligt. Maar vooral aan de slachtoffers en de overlevenden. Onze gedachten zijn bij hen.

Op zaterdag opende ik het Symposium van het 25-jarig jubileum van de Vrije Academie van de SKVR. Er was een fascinerende expositie, met schilderwerken van 'amateurs, professionals en outsiders'. De toeschouwer werd uitgedaagd om te raden welke werken door professionals waren gemaakt en welke niet. En er werd gedebatteerd over vragen als: wat is kwaliteit in kunst en hoe definieer je kunst? Een eenduidend antwoord op die vragen kwam er niet uit, smaken verschillen, ook in de kunst.

Vandaag was ik te gast op een bijeenkomst van de Kaapverdiaanse gemeenschap. Jose Maria Neves, minister-president van Kaap-Verdië, was de hoofdgast en opende de bijeenkomst met een gloedvolle speech. Hij zit momenteel in zijn eerste termijn als premier en is op campagne om het vertrouwen te winnen voor een tweede periode. Dat is ook mijn taak deze maanden: het vertrouwen van Rotterdammers winnen. In de toespraak die ik na de premier mocht houden drukte ik de aanwezigen op het hart dat we in Rotterdam tegenstellingen moeten overbruggen. We maken ons zorgen over discriminatie, achterstanden en de sfeer van wantrouwen en achterdocht in de stad. We moeten met respect met elkaar omgaan. Ook benadrukte ik de belangrijke positie van jongeren in Rotterdam. Zij zijn de toekomst. We moeten hen kansen bieden met goede scholing. En ook ouderen verdienen aandacht, zorg en respect. We zien nog teveel ouderen die vereenzamen achter de voordeur en niet weten hoe ze iedere maand de eindjes aan elkaar moeten knopen.

Samen moeten we het doen in Rotterdam, zo merkten meerdere mensen vandaag op. Ze hebben gelijk. We gaan samen voor Rotterdam. Viva Cabo Verde, Viva Rotterdam!

Terug naar inhoud || Reageer op dit bericht Op de agenda
vrijdag 25 november 2005 - 20:00-22:00 Politiek cafe met PvdA New York Open debat met de PvdA-New York over de onderwerpen:


* Highline - een stelsel van treinviaducten in New York dat buiten gebruik geraakt is. In plaats van grootschalige sloop is er een groot park van gemaakt., wellicht een idee voor de Hofpleinlijn?
* leeftijd taboe op cv - eerlijke kansen op een baan door verzwijgen naam en leeftijd?
* hondenpoep - kan Rotterdam iets leren van de Amerikaanse aanpak?
* Mayor's report - verantwoording van de burgemeester over het aantal en de afhandeling van klachten die via het centrale klachtennummer 311 binnenkomen voor alle overheidsdiensten in New York

De PvdA NY zal het boekje 'Kaaskoppen en Zoete Wijn' uit de reeks Amerikaanse Toestanden meenemen. Locatie: Café Het Rijk van Kralingen, Oude Dijk 239a Contactpersoon: Maarten Bakker zondag 27 november 2005 - 15:00 - 16:30 Bekendmaking concept kandidatenlijst Het afdelingsbestuur van de PvdA Rotterdam maakt de conceptkandidatenlijst bekend voor de gemeenteraadsverkiezingen. Aansluitend is er een borrel. Locatie: Grand Café Prachtig, Willemsplein 73-79
Contactpersoon: PvdA Rotterdam zondag 27 november 2005 - 20.00 uur Vrouwennetwerk Voor alle Rotterdamse PvdA vrouwen: ook deze maand gaan we weer gezamenlijk een borrel drinken op de laatste zondag van de maand. Met voor ieder wat wils..... Kletsen aan de bar, discussiëren over een actueel thema aan de ronde tafel, of bespreken hoe we verder gaan met het lopende project aan weer een andere tafel! Locatie: Café Het Rijk van Kralingen, Oude Dijk 239a, Rotterdam-Kralingen Contactpersoon: Marja Bijl en Petra Reijntjes zaterdag 03 december 2005 - 11.00 - 15.00 uur Rode Zaterdag Iedere eerste zaterdag van de maand kleurt de PvdA de stad rood. De PvdA is op verschillende plekken in de stad te vinden, met ballonnen en flyers, om met Rotterdammers in gesprek te gaan. Wil jij ook mee doen? Dat kan. Neem contact op met Marja Bijl of kom gewoon langs. Locatie: Centrummarkt, markt Delfshaven, markt Feijenoord (12.00-14.00 uur), e.a. Contactpersoon: Marja Bijl zaterdag 17 december 2005 - nnb Vaststellen verkiezingsprogramma en kanidatenlijst De ledenvergadering van de PvdA Rotterdam stelt het verkiezingsprogramma 2006-2010 vast en stelt de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart 2006 vast. Locatie: nnb
Contactpersoon: PvdA Rotterdam Deze nieuwsbrief verschijnt wekelijks. Bijdragen voor de nieuwsbrief kunnen worden gestuurd naar: pvda@stadhuis.rotterdam.nl o.v.v. 'Nieuwsbrief". Ook uw op- of aanmerkingen kunt u daar kwijt.

De bijdragen in deze nieuwsbrief vertegenwoordigen niet automatisch het standpunt van de PvdA Rotterdam. Deze nieuwsbrief niet langer ontvangen?: klik hier