Globalisering en Leiderschap, een nieuw tijdperk

Mei 2006: Wereldcongres in Dierenpark Emmen

EINDHOVEN, 20051125 -- De wereld verandert dramatisch wegens de snelle opkomst van China en India en de uitbreiding van de EU naar 25 landen. 100 jaar geleden spraken we nog over vele besloten markten maar nu hebben we het over 4 open grote commerciële en politieke blokken waarin 3 mljard potentiële consumenten hun eisen op tafel leggen met alle consequenties van dien.

Hoe gaan we met deze wereldveranderende uitdaging om? Wat voor effecten heeft het op onze samenleving, manier van werken en het milieu? Dat komt aan de orde in Mei 2006 tijdens het driedaagse wereldcongres over Globalisering en Leiderschap.



Stelt u eens een samenleving voor van 3 Miljard koopkrachtige personen? Tot voor kort waren toerisme, luxe en materiele welstand beschikbaar voor een relatief gering aantal mensen, wellicht zo´n 400 Miljoen. De ontwikkeling en opening van de lage loon landen zoals China en India zuigt werkgelegenheid uit de westerse wereld maar genereert tevens rijkdom in die landen. Vandaag de dag zien we al een enorme verschuiving van welstand naar deze landen hetgeen in de toekomst alleen maar zal toenemen. Naar verwachting hebben over 20 a 30 jaar zo´n 3 Miljard mensen voldoende middelen om een vakantiebestemming wereldwijd te kiezen, een TV, radio of auto te bezitten en hun kinderen naar goede opleidingen te sturen.

Het is natuurlijk enorm fijn dat de wereldbevolking gelijke rechten lijkt te ontwikkelen met de daarbij behorende luxe en materiele welstand. Maar het is ook een enorme uitdaging voor onze maatschappelijke leiders om deze welvaart in goede banen te leiden door tijdig de effecten te erkennen op vele gebieden. Snelle transport en communicatiemiddelen zijn zo doorslaggevend geweest dat globalisering geen trend meer is maar een wereldveranderend en historisch tijdperk. Een tijdperk waarin onze succesvolle besluiten zullen leiden tot globale erkenning, maar onze fouten een kettingreactie kunnen veroorzaken van onvoorspelbare rampen die hun weerga niet kennen. Voorbeelden daarvan hebben we de laatste tijd al te vaak meegemaakt.

Binnen de natuur vinden we al lang antwoorden op vele van onze innovatieve belangen. Door de vogels te observeren hebben we leren vliegen, de mol heeft ons leren graven en de vleermuis heeft ons geleerd te zien in het donker. De natuur heeft nog veel meer voor ons in petto. Hoe herken ik de komst van een Tsunami? Hoe beveilig ik een megastad of land tegen het water? Hoe focus ik een bedrijf op duurzaam succes? Hoe gebruik ik mijn beschikbare middelen optimaal? Hoe geef ik werk en inkomen aan miljarden personen? Maar ook water, voedsel en zorg?

Nu al zetten wereldleiders het Milieu op hun begroting als strategisch en van nationaal belang, vooral na wereldschokkende rampen als de Tsunami in Atjeh en de watersnood in New Orleans. Maar ook ondernemers zijn zich bewust van het globalisering effect. Beursnoteringen en korte termijn gedachten zijn uit de tijd en ondernemerschap wordt gemeten aan de hand van aansluiting op kernwaarden binnen een markt. Daarnaast heerst er paniek in de westerse wereld over het zuigende effect van de lage loon landen. Ondanks het feit dat lage loon landen een tijdelijk fenomeen zijn heeft de industriële verhuizing grote gevolgen voor de werkgelegenheid en sociale zekerheden in de westerse wereld.

Maar hoe moet dat dan verder? En hoe ziet de wereld eruit wanneer er geen lage loon landen meer over zijn binnen een aantal jaren, maar wél vele miljarden consumenten die hun verlanglijstje hebben? In hoeverre zijn naties en organisaties te veel gebonden aan belangen uit het verleden om een commitment te geven naar te toekomst? Hoe lang hebben we nog voordat onze grondstoffen onze economieën tot een halt roepen of innovatie geen doorgang vindt wegens historische politieke belangen? Hoe moeten 3 Miljard mensen autorijden als 400 miljoen al een werelddreiging vormen door uitlaatgassen?

Begin Mei zoeken we antwoorden voor het bedrijfsleven, de samenleving en het milieu. Elk thema krijgt één dag waarbij wereldberoemde sprekers hun visie zullen geven. Als rode draad voor het programma zullen vooraanstaande biologen voorbeelden bespreken en tonen binnen het dierrijk in Emmen die onze ogen zullen openen.

Deze Mei dagen staan in het teken van nieuw lente leven, een symbolische weergave van het nieuwe tijdperk dat de mensheid is ingegaan en haar voor enorme uitdagingen plaats. Dit congres beoogt op neutrale en onafhankelijke wijze een stempel te plaatsen op onze globale toekomst. De mens mag dan wel over intelligentie beschikken maar tegen de universele wetten van de natuur en het universum blijken we nog veel te moeten leren. En nu lijkt het moment des te meer aangebroken.