Vrije Universiteit Amsterdam

28.11.2005

C.P. Bots

auditorium

Faculteit der Tandheelkunde - ACTA

15:45

End Stage Disease


Promotor: prof.dr. A. van Nieuw Amerongen, prof.dr. P.M. ter Wee

Nierfalen en mondgezondheid

Casper Bots deed onderzoek naar het effect van dialysebehandeling bij nierpatiënten op de mondgezondheid, de dorstbeleving en de speekselsamenstelling. Wanneer sprake is van terminaal nierfalen, kunnen dialyse en transplantatie als behandeling worden toegepast. Aangezien de meeste nierpatiënten geen urine meer kunnen produceren, moet overtollig vocht tijdens de dialyse worden onttrokken, wat een grote belasting vormt voor het lichaam. Veel van deze patiënten moeten daarom een vochtbeperkend dieet volgen, waarbij zij slechts een halve liter vocht (2 kopjes) per dag mogen drinken. Het overgrote deel van de dialysepatiënten heeft mede hierdoor last van dorst en een droge mond.

Uit Bots' onderzoek blijkt dat dorst en monddroogte samenhangen met de hoeveelheid vocht die tussen de dialyses wordt geconsumeerd. Opmerkelijk is bovendien dat tijdens de dialyse de hoeveelheid speeksel toeneemt, terwijl vocht aan het lichaam onttrokken wordt. Uit experimenten blijkt dat kauwgum en kunstspeeksel de dorst en monddroogte verminderen, wat een vochtbeperkend dieet draaglijker kan maken. Daarnaast stimuleert het gebruik van kauwgum de aanmaak van speeksel, wat bijdraagt aan een beschermend mondmilieu.

Bots liet zien dat bij een groot deel van de dialysepatiënten de mondgezondheid wel stabiel is. Er wordt er wel meer tandsteen aangetroffen dan bij een controlegroep. Na een niertransplantatie normaliseert de hoeveelheid speeksel, wat een positieve bijdrage levert aan het handhaven van de mondgezondheid en de kwaliteit van het leven.

Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:

dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting:

T 020 59 85666
E Persvoorlichting_VU@dienst.vu.nl

Voor meer informatie over activiteiten aan VUmc:

T 020 44 43444
E communicatie@vumc.nl