Stichting amref flying doctors

28 november 2005

Malariabestrijding van AMREF werkt

Klamboe kan malaria voorkomen

Wereldwijd is er veel aandacht voor Aids. En terecht! Toch sterven er jaarlijks méér mensen, namelijk ruim één miljoen, aan malaria. Negen van de tien slachtoffers komen uit Afrika. De infectieziekte wordt veroorzaakt door de malariamug. Bovendien, wie eenmaal gestoken is door dit insect loopt de kans chronische bloedarmoede te krijgen. En vrouwen met malaria krijgen babys met een uitzonderlijk laag geboortegewicht. Redenen te over voor AMREF Flying Doctors om naast Aids-bestrijding, ook deze hardnekkige ziekte aan te pakken.

Twintig jaar geleden begon AMREF al met de preventie en bestrijding van malaria. Eén van de werkgebieden was Bungoma, een district in het westen van Kenia aan het Victoria meer. Bungoma had alle klassieke ingrediënten om door malaria getroffen te worden, namelijk armoede, nauwelijks scholing, een flinke bevolkingsdichtheid en stilstaand water langs de oevers van het meer. AMREF startte met voorlichting van de plaatselijke bevolking, het verstrekken van medicijnen, en met de locale productie van muskietennetten. Deze klamboes worden geïmpregneerd met muskieten werende insecticiden.

Praktijkgeval
De preventie van malaria is relatief eenvoudig. Een geïmpregneerde klamboe boven het bed doet bij wijze van spreken al wonderen. Dat blijkt ook uit het relaas van Isabella Njambi, een 46 jarige moeder van drie kinderen. Isabelle heeft veel te danken aan de geïmpregneerde klamboes. Haar nu elfjarige zoon Jamal had zijn eerste malaria aanval toen hij zes maanden oud was. Isabella: Tot twee jaar terug had hij elke twee weken een malaria aanval met stuipen. Dat was beangstigend. Hij werd regelmatig in het ziekenhuis opgenomen en kreeg dan een infuus met kinine. Sommige aanvallen waren zo erg, dat ik bang was dat mijn zoon zou stikken. Die akelige tijd ligt nu achter ons. Dankzij de klamboes is mijn zoon aanval vrij. Gewapend met drie klamboes laat ik hem nu met een gerust hart naar kostschool gaan. Ik vertel iedereen mijn verhaal. Met vijftien andere vrouwen hebben wel nu de groep Elimisha opgericht. Iedere maand stoppen we 5000 Keniaanse shilling, oftewel 66 euro, in de clubkas. Onze stichting verkoopt klamboes aan mensen die dat kunnen betalen. Wie te arm is om er een te kopen krijgt de klamboe gratis. De kosten van een klamboe zijn veel lager dan die van een medische behandeling. Isabelle is in het dagelijks leven hoofd personeelzaken van een suikerfabriek in West Kenia. Ze heeft bij haar initiatief om de malaria in haar omgeving aan te pakken veel steun gehad van de bedrijfsarts.

Eenvoudige preventie
Vorig jaar werden door AMREF de effecten van de anti malaria maatregelen in Bungoma gemeten. Dat het werkend deel van de bevolking nagenoeg malariavrij was, bleek al uit eerdere onderzoeken. Maar inmiddels hebben ook de meest kwetsbare groepen, de zeer arme zwangere vrouwen en kleine kinderen, baat bij de malaria bestrijding. Dit is mede dankzij het gratis verstrekken van muskietennetten aan de allerarmsten in deze samenleving. Deze mensen werden eerst gestimuleerd om de klinieken te bezoeken. Daar werden dan ook de klamboes verstrekt. De zwangere vrouwen kregen naast voorlichting over malaria ook informatie over gezonde voeding, dysenterie en mazelen. Zo werden meerdere vliegen in één klap geslagen.


Noot voor de redactie,