Waterschap Noorderzijlvest


Waterschap Noorderzijlvest beperkt de lastenstijging 28-11-2005

Persbericht - De geraamde lasten van het waterschap Noorderzijlvest bedragen circa 61 miljoen euro per jaar. Hiervan moet 48,5 miljoen euro worden gedekt door de belastingheffing bij woningeigenaren, landeigenaren en inwoners. In vergelijking met het jaar 2005 neemt de zogenaamde lastendruk toe met 2,3%. Voorstel van het dagelijks bestuur is door inzet van een deel van de algemene reserve de lastenstijging op gemiddeld 1,8% te brengen.

Doordat het waterschap beschikt over een ruime algemene reserve stelt het dagelijks bestuur voor om een deel van de lastenstijging te compenseren door een onttrekking aan de algemene reserve. Hierdoor komt de lastenverhoging uit op gemiddeld 1,8%. Een gemiddelde woningeigenaar gaat slechts 1,4% meer aan belasting betalen.

Woensdag 30 november bespreekt het algemeen bestuur van het waterschap de plannen voor het jaar 2006 en stelt vervolgens de tarieven voor 2006 vast. In het Beleidsjaarplan 2006, ook wel begroting genoemd, zijn naast de plannen voor de reguliere onderhoudswerken ook de voorgenomen investeringen opgenomen. Zo wordt er volgend jaar voor ruim 8 miljoen euro geïnvesteerd in het verbeteren van de zuiveringsinstallaties. Ook voor het verbeteren van de waterhuishouding worden de nodige investeringen voorzien, zoals het bouwen van een nieuw bodemdalinggemaal.

Digitale aangifte voor bedrijven
In de categorie grotere bedrijven worden door het waterschap Noorderzijlvest jaarlijks 3600 aanslagen verontreinigingsheffing opgelegd. Ongeveer 500 bedrijven krijgen ter bepaling van de definitieve aanslag vooraf een aangifteformulier toegezonden. Met ingang van januari 2006 kunnen deze bedrijven ook digitaal aangifte doen via deze website. Het systeem hiervoor is zeer gebruiksvriendelijk. Voor het doen van aangifte zullen de bedrijven minder inspanningen behoeven te doen, zodat een reële tijdsbesparing wordt bereikt. Dit past in het streven van het waterschap de klantgerichtheid te verbeteren.

Bij de totstandkoming van de programmatuur is uiteraard aandacht besteed aan de beveiliging, zodat de bedrijven ervan verzekerd kunnen zijn dat hun gegevens vertrouwelijk en op de juiste wijze zullen worden verwerkt.
Het invullen en retour zenden van de papieren aangifte is nog steeds toegestaan. Met ingang van 1 januari 2007 kan alleen digitaal aangifte worden gedaan. Slechts op verzoek wordt een papieren aangifteformulier verzonden.

Meer informatie
Via onderstaande links kunt u meer achtergrondinformatie downloaden.
* vergaderstukken van de algemeen bestuursvergadering van 30 november 2005

* digitale aangifte WVO-B