Groen!

Brussel, 27 november 2005

Groen! wil steun voor door rampen getroffen Pakistani, niet voor militaire projecten van atoommacht Pakistan

Eloi Glorieux Groen! is verbolgen over de levering van Belgische F16-gevechtstoestellen aan kernmacht Pakistan. Niet alleen het feit op zich dat ons land het overbrengingsmiddel bij uitstek van de Pakistaanse atoombom zou leveren, maar ook de hypocrisie om via een VS-ommetje zijn handen in onschuld te wassen is voor Groen! totaal onaanvaardbaar. België verkoopt F16s aan Pakistan op een moment dat Vlaamse NGOs hulpgoederen verzamelen voor de door natuurrampen getroffen bewoners van dat land. Zoiets is ontoelaatbaar. Pakistan heeft dekens nodig, geen F16s, aldus Groen-volksvertegenwoordiger Eloi Glorieux.

Tegen de uitdrukkelijke wil van de internationale gemeenschap in hebben India en Pakistan op basis van zogenaamd civiele nucleaire technologie atoomwapens aangemaakt. Beide landen leven reeds decennia lang op gespannen voet, ondermeer omwille van het conflict om Kasjmir. Ondanks het feit dat momenten van hevige spanningen en effectieve grensconflicten zich afwisselen met relatieve periodes van détente, blijft een oorlog tussen beiden landen niet ondenkbaar. Dat beide landen ondertussen over atoomwapenarsenalen beschikken moet ons nog meer dan ooit tot voorzichtigheid aanmanen.

De verkoop van Belgische F16s aan kernmacht Pakistan is geen alleenstaand feit. Uit het Wapenhandelverslag van de eerste helft van dit jaar leren we dat de Vlaamse regering de Europese gedragscode voor wapenuitvoer inzake India en Pakistan reeds heeft geschonden.

Zo zegt criterium 4 van de EU-gedragscode: De lidstaten verlenen geen uitvoervergunningen wanneer er een duidelijk risico bestaat dat het beoogde ontvangende land het bedoelde materieel voor agressie jegens een ander land gebruikt of er kracht mee wil bijzetten aan territoriale afspraken.. Dit is duidelijk van toepassing op India en Pakistan. Nochtans heeft Vlaams minister Fientje Moerman (VLD) in de eerste helft van dit jaar exportlicenties verschaft voor onderdelen van gevechtstanks aan India en bebakeninginfrastructuur voor militaire vliegvelden in Pakistan.

Maar ook criterium 8 van de EU-gedragscode voor wapenuitvoer is strijdig met zowel de leveringen van tankonderdelen en luchthavenmateriaal, maar zeker voor de levering van F16-gevechtsvliegtuigen aan Pakistan. Artikel 8 stelt dat het budget dat het aankopende land besteedt aan militaire aankopen in overeenstemming moet zijn met de sociale uitgaven en het economisch potentieel van het land. Pakistan werd onlangs getroffen door een zware natuurramp. De Pakistaanse president zei toen zelf dat het land alle beschikbare budgetten nodig had voor hulpverlening aan de getroffen bevolking en voor de heropbouw van het verwoeste gebied. Hij gaf dan ook te kennen dat de geplande aankoop van F16s zou worden afgeblazen om geld vrij te maken voor de heropbouw.

Het is niet enkel vanuit pacifistisch oogpunt, maar ook omwille van sociale redenen totaal onaanvaardbaar dat we onze overtollige F16s aan Pakistan verkopen. Het kan toch niet dat Vlaamse NGOs inzamelcampagnes opzetten om de door natuurrampen getroffen Pakistani de winter door te helpen, terwijl de Belgische regering voor miljoenen euro gevechtstoestellen aan Pakistan levert. Vergeten we ook niet dat de F16 het overbrengingsmiddel bij uitstek is voor de Pakistaanse atoombom., zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Eloi Glorieux.