Ingezonden persbericht


Alertis krijgt 100.000 euro voor bruine beer Bulgarije

Rhenen - 28 november 2005 - Alertis, stichting voor beer- en natuurbescherming, heeft een beurs van ruim ¤ 100.000 ontvangen van het Ministerie van LNV om een nationaal beschermingsplan voor de bruine beer in Bulgarije op te stellen. Een dergelijk beschermingsplan is nodig voor Bulgarije om toe te kunnen treden tot de EU. Alertis coördineert dit plan samen met haar Bulgaarse partnerorganisatie Balkani Wildlife Society. De verkregen beurs maakt deel uit van het programma BBI-Matra. Dit programma is speciaal bedoeld voor natuurbeschermingsprojecten in Midden en Oost-Europa.

Alle landen die lid worden van de EU en/of die de Bern conventie hebben ondertekend, moeten dergelijke managementplannen schrijven, ter bescherming van Europese wilde dieren en hun leefgebieden. "In Bulgarije bestond nog geen beschermingsplan voor de bruine beer," aldus dr. Margje Voeten, projectmanager van Alertis. "Vorig jaar heeft Alertis, samen met Balkani Wildlife Society, het initiatief genomen om hier wel mee te beginnen. Ook voor de eerste fase van het project ontving Alertis een subsidie van BBI-Matra." BBI-Matra is de opvolger van PIN-Matra, een subsidieprogramma voor natuurbescherming vanuit het Ministerie van LNV.

Betrokkenheid alle belangengroepen
De huidige bijdrage is bedoeld om het beschermingsplan van de bruine beer in Bulgarije verder af te maken. Hiervoor organiseert Alertis onder meer bijeenkomsten voor alle partijen die iets met beren hebben te maken. "Zowel jagers als natuurbeschermers worden dus uitgenodigd," legt Margje Voeten uit. "Samen zullen alle betrokken groepen en organisaties het eens moeten worden over hoe ze het beste de beren in Bulgarije kunnen beschermen. Alleen zo is de kans het grootst dat het plan goed wordt uitgevoerd en nageleefd. Ook zal Alertis met dit geld veldonderzoek financieren om te achterhalen hoeveel beren er nog zijn en waar ze voorkomen. Hiervoor worden haren en uitwerpselen verzameld, waar men DNA-analyses mee kan doen. Het voltooien van het plan zal nog zo'n twee jaar duren en zal voor de Bulgaarse bruine beren van groot belang zijn."

Alertis: wilde beren èn Het Berenbos

Alertis zet zich al ruim 10 jaar in voor de bescherming van de bruine beer, zowel in het wild als in gevangenschap. Een van de bekendste projecten van Alertis is Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark Rhenen. De stichting werkt voornamelijk aan projecten in Oost-Europese en Aziatische landen. In Bulgarije is Alertis, naast het beschermingsplan, ook bezig met de registratie en veterinaire zorg van dansberen en met het fokken van herdershonden die worden ingezet als 'natuurlijke afweer' tegen beren en wolven om schaapskuddes te beschermen. Dit voorkomt dat de beren worden doodgeschoten. Het berenbeschermingsplan waaraan nu wordt gewerkt, maakt het voor Alertis mogelijk om van nog grotere betekenis te zijn voor de beren in Bulgarije. Voor meer informatie over Alertis: www.alertis.nl.

Einde persbericht
Alleen voor de pers:

Voor meer informatie over het berenbeschermingsplan in Bulgarije: Alertis, dr. Margje Voeten, projectmanager Natuurbeschermings- en Welzijnsprojecten, mvoeten@alertis.nl, 0317-650219

Voor algemene informatie over Alertis of voor foto's van beren: Alertis, drs. Annette Visser, www.alertis.nl, avisser@alertis.nl, 0317-650 218

Uitleg BBI-Matra
De subsidie BBI-Matra wordt uitgegeven door de Nederlandse Overheid, Ministerie van LNV, aan projecten die bijdragen aan internationale natuurbescherming. Het programma is bedoeld voor natuurbeschermingsprojecten in Midden en Oost-Europa, gericht op Maatschappelijke Transformatie (MATRA). Het voormalige PIN-Matra stond in verband met het Programma Internationaal Natuurbeheer 1996-2000 (PIN). Dit is opgevolgd door het Beleidsprogramma Biodiversiteit Internationaal 2002-2006 (BBI). Daarom wordt PIN-Matra nu BBI-Matra genoemd.

ALERTIS - stichting voor beer- en natuurbescherming Postbus 9, 3910 AA Rhenen; tel.: (0317) 650 218
Bezoekadres: Grebbeweg 111, 3911 AV Rhenen
www.alertis.nl

De natuurlijke leefomgeving van de beer is aan het verdwijnen en verschillende populaties wilde beren worden met uitsterven bedreigd. Ook worden over de hele wereld beren mishandeld en misbruikt door mensen voor vermaak. Alertis zet zich in voor de bescherming van de beer en zijn leefgebied. Een van de bekendste projecten van Alertis is Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark Rhenen.