Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht 28 november 2005

WNF: tijd dringt voor terugdringen CO2-uitstoot

KLIMAATTOP MOET VERDER KIJKEN DAN 2012

Vandaag, op de eerste dag van de Klimaatconferentie in Montreal, roept het Wereld Natuur Fonds deelnemende regeringen op om nú de onderhandelingen te starten over CO2-reductie na 2012. Dit is nodig omdat de huidige afspraken in het Kyoto Protocol tot 2012 lopen. De gevolgen van klimaatverandering worden steeds duidelijker merkbaar en onderhandelingen tussen de 190 deelnemers aan het Kyoto Protocol nemen veel tijd in beslag. In 2008 moet duidelijk zijn welke maatregelen overheden en het bedrijfsleven na 2012 gaan nemen om de uitstoot van CO2 verder terug te dringen. Aan dit onderhandelingsproces kan het bedrijfsleven op lange termijn zekerheden ontlenen die nodig zijn om investeringen in klimaatvriendelijke technologie en brandstoffen te doen.

"Sinds 1990 is de uitstoot van CO2-gassen door geïndustrialiseerde landen met 8,4% toegenomen. De energiesector is verantwoordelijk voor 40% van de totale emissies. De geïndustrialiseerde landen, waaronder Nederland, moeten zich tot het uiterste inspannen om diep in deze emissies te snijden", zegt hoofd Klimaatprogramma van het Wereld Natuur Fonds Barbera van der Hoek vanuit Montreal. "Dit kan alleen worden bereikt als er in Montreal een formeel besluit wordt genomen waaraan de Kyoto-landen zich committeren. Enerzijds om hun eigen doelen te halen, maar ook om meer actie te ondernemen voor verdere terugdringing van hun emissies. Alleen dan is er een kans dat de ergste effecten van klimaatverandering aan mens en natuur voorbijgaan".

Een belangrijk instrument bij de beperking van de uitstoot van schadelijke gassen is het systeem van de Verhandelbare Emissierechten. Het Nederlandse en Europese bedrijfsleven werkt al met dit systeem, maar de huidige doelstellingen gaan niet verder dan 2012. Het Wereld Natuur Fonds waarschuwt ook hierbij dat de termijn tot 2012 te beperkt is voor goed gefundeerde investeringsbeslissingen.

Tot slot benadrukt het Wereld Natuur Fonds dat er fondsen beschikbaar moeten komen om ontwikkelingslanden te helpen de gevolgen van klimaatverandering in hun landen aan te pakken. Overheden moeten garanderen dat in Montreal alle voorgenomen besluiten daadwerkelijk worden genomen om Kyoto te laten werken.

////////////////////
OPMERKINGEN VOOR DE REDACTIE:

1. Surf voor meer informatie over het Global Climate Change Programme, het wereldwijde programma voor klimaatverandering van het WWF naar http://www.panda.org/climate. 2. Barbera van der Hoek is vanuit Montreal voor commentaar en achtergrondinformatie beschikbaar.

Op aanvraag beschikbaar:
Beeldmateriaal, zowel foto als film. Neem hier svp contact op met Marjolein Sol, 030-6937375.