Partij van de Arbeid


Den Haag, 28 november 2005


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
over een tandarts die in New York zijn beroep niet mocht uitoefenen, maar zich in Nederland wel als tandarts kon vestigen


1.

Hebt u kennisgenomen van het artikel in de Telegraaf d.d. 26 november jl., over een tandarts die eerder door een uitspraak van het medisch tuchtcollege in New York zijn beroep niet mocht uit oefenen, maar zich in Nederland gemakkelijk als tandarts kon vestigen?


2.

Wat vindt u ervan dat deze tandarts, hoewel hij in New York zijn beroep niet mocht uitoefenen en door de beroepsorganisatie van Nederlandse Tandartsen is geroyeerd, in Nederland een praktijk kon beginnen en nieuwe slachtoffers maken?


3.

Hoe wordt gecontroleerd of een zorgverlener uit het buitenland wel eens in het verleden fouten heeft gemaakt, alvorens die in het Bigregister op te nemen? Kan in principe iedereen die een diploma heeft gehaald, zich laten registreren? Worden eventueel referenties niet nagetrokken?


4.

Klopt het dat een uitspraak van een tuchtrechter in het buitenland in Nederland niet hoeft te worden overgenomen? Wat is uw mening hierover? Deelt u de mening dat het nodig is om duidelijke richtlijnen op te stellen over uitspraken van tuchtcolleges in het buitenland en dat het in Nederland nodig is, met het oog op de kwaliteit van de zorg, hier rekening mee te houden alvorens men zich vestigt?


---


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 109

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl