ABN AMRO

Amsterdam, 28 november 2005

ABN AMRO: economie groeit met 2% en aandelen zorgen voor beste rendement in 2006

De Nederlandse economie groeit met 2% in 2006. Beleggers halen volgend jaar het meeste rendement uit aandelen. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het rapport `Visie 2006, klaar voor de groei' dat ABN AMRO vandaag presenteerde op haar jaarlijkse visiebijeenkomst. Naast een aantrekkende economie verwachten de economen van de bank een groei van de werkgelegenheid en stijging van de inkomens met 1,5% in 2006. De inflatie daalt tot 1%.

Stijgend optimisme onder producenten, gezonde bedrijfsbalansen en een gunstige winstontwikkeling zorgen ervoor dat bedrijven willen en kunnen investeren in 2006. Ook de consument levert - voor het eerst sinds 2002 - in 2006 met een groei van de bestedingen van 1,5% een gezonde bijdrage aan de economie. De gemiddelde huizenprijs daalt in in 2006 met 2%. Oorzaak hiervan is de matige stijging van de rente en maatregelen om overkreditering door tophypotheken te beperken. ABN AMRO verwacht dat deze inzinking van tijdelijke aard is.

In vergelijking met de Nederlandse situatie ziet het mondiale plaatje er iets minder positief uit dan in 2005, al zal het groeipercentage nauwelijks afwijken van de 4% in 2005. Vooral de Amerikaanse economie zal, door de (overgewaardeerde) huizenmarkt, een stapje terug moeten doen. Dit wordt deels gecompenseerd door een aantrekkende groei in Europa. Japan zal net als in 2005 met ruim 2% groeien. Voor de opkomende markten gaan de economen van ABN AMRO uit van een groei die, met ruim 6%, iets lager zal uitkomen dan in 2005.

Door deze internationale ontwikkelingen is ABN AMRO voor het beleggingsjaar 2006 per saldo voorzichtig optimistisch. De rente zal naar verwachting nog licht stijgen waardoor obligatiekoersen voorlopig onder druk blijven. ABN AMRO verwacht dat de aandelenmarkten de beste resultaten zullen laten zien. Vooral voor de meer risicovolle beleggingscategorieën, zoals opkomende markten en hoogrenderende obligaties kan 2006 uitdagend worden. Ook over Japan is ABN AMRO positief: de kans is groot dat de deflatie, waar het land al tien jaar mee te maken heeft, in 2006 zal omslaan in inflatie. Minder positief is de bank over de vooruitzichten voor de vastgoed- en obligatiemarkten. ABN AMRO adviseert daarom particuliere beleggers - binnen hun beleggingsprofiel - voor 2006 een niet al te defensieve beleggingsportefeuille, maar wel dusdanig flexibel dat tijdig op marktontwikkelingen ingespeeld kan worden. Concreet betekent dit een portefeuille met, onder andere, overwegingen in de energie- en de farmaciesector.

Perscontacten: 020 6288900