FNV

CAO-conflict leidt tot acties in Dierenpark Emmen

Het bod dat de directie van Dierenpark Emmen heeft gedaan ten aanzien van een nieuwe CAO is door de leden van FNV Bondgenoten afgewezen. Morgen wordt het ultimatum aan de directie verstuurd en vrijdag 2 december kunnen de eerste acties - werkonderbrekingen en gratis rondleidingen - worden verwacht.

Met name de verlaging van aanvulling van loon bij ziekte van 100 naar 97,5% ligt ten grondslag aan de afwijzing. "Het gaat hier niet om de centen, maar om het gebrek aan vertrouwen wat uit het bod van de directie spreekt", aldus vakbondsbestuurder Harry Vellenga. "Het ziekteverzuim is niet hoog, de directie erkent dat ook maar desondanks wordt een zieke werknemer gekort op de aanvulling van loon bij ziekte."

Daarnaast biedt de directie niet meer dan 1% loonsverhoging per 1 december 2005 en 1% per 1 december 2006.

Al jarenlang leveren de werknemers in het Dierenpark Emmen in op hun eigen CAO. Teruglopende bezoekersaantallen zorgen voor moeilijke tijden in het dierenpark. Uit betrokkenheid hebben de werknemers in de afgelopen jaren behoorlijk ingeleverd maar dat heeft niet geleid tot zichtbare verbeteringen.

Vellenga: "De werknemers zien dat deze directie niet in staat is de bezoekersaantallen op te krikken en verliest daardoor het vertrouwen. En als je hoort dat jouw werkgever deze CAO te duur vindt, dan steekt dat behoorlijk. Betrokkenheid en inzet worden niet op waarde geschat. Een slechtere CAO levert sowieso geen hogere bezoekersaantallen op."

Paradoxaal genoeg is het huidig bod van de directie administratief moeilijk uitvoerbaar en kost het daardoor de werkgever juist geld.