ChristenUnie


Bijdrage debat Begroting Buitenlandse Zaken onderdeel Ontwikkelingssamenwerking woensdag 23 november 2005 - 17:12

Alleen de uitgesproken tekst geldt

Door: Tineke Huizinga-Heringa

Kind en ontwikkelingssamenwerking

* In de MDGs wordt zwaar ingezet op kinderen, en terecht. De jeugd en de toekomst van een land zijn tenslotte nauw met elkaar verweven. Integraal kindbeleid is nodig. Want wat heb je er aan als een kind wel naar school gaat, maar geen schoon drinkwater binnen krijgt, geen veilig voedsel krijgt voorgeschoteld, te lijden heeft onder ziektes die gemakkelijk bestreden zouden kunnen worden, etc.

* Naast een algemene reactie om hier nadrukkelijker aandacht aan te geven zou ik graag ook een reactie van de minister ontvangen op de volgende concrete vragen:

Wat betreft kinderarbeid

* Het kinderrechtenverdrag is sinds 1989 door bijna alle landen in de wereld ondertekend. In een aanvullend protocol bij dat verdrag zijn in 2000 aanvullende maatregelen tegen kinderhandel, kinderprostitutie en kinderporno voorgesteld. 110 landen hebben het protocol ondertekend, 87 geratificeerd, maar Nederland nog niet. Waarom niet? Gaat dat binnenkort gebeuren?

Wat betreft HIV/Aids

* Bij de bestrijding van Aids zijn de kinderen helaas vergeten. Deze harde conclusie trekt het Unicef rapport Children; The missing face of AIDS. De cijfers zijn alarmerend .
* Er is hier veel te winnen. Zo zou de zorg voor weeskinderen beter moeten en zou de besmetting van moeder op kind kunnen worden tegengegaan. Wat wordt er bijvoorbeeld gedaan om de kindersterfte terug te dringen?

* Een mogelijkheid om hier concreet iets aan te doen is het benoemen van kindexperts in organisaties die zich met deze problematiek bezig houden, bijvoorbeeld in het Global Fund . Graag reactie op dit idee.

Religie, ontwikkeling en HIV/AIDS

* Religie en ontwikkeling is een actueel thema, dat de aandacht van de minister heeft. Anders dan in het geseculariseerde Nederland spelen religieuze gemeenschappen in grote delen van de wereld een belangrijke rol. Religieuze leiders genieten een groot vertrouwen.
* Voor bijvoorbeeld effectieve aids-bestrijding in zuidelijk Afrika is de medewerking en het vertrouwen van religieuze leiders onontbeerlijk. Wat doet de minister om haar visie op religie en ontwikkeling concreet handen en voeten te geven in deze specifieke situatie?

NGOs

* Voor Oeganda heeft de minister besloten om de donorsteun te verminderen en die steun in te zetten als noodhulp. Ook voor Bangladesh zou wat mijn fractie betreft gedacht kunnen worden aan vermindering van de donorsteun. Echter, verminderde donorsteun zou niet via noodhulp moeten worden weggezet, maar via NGOs in structurele armoedebestrijding gestopt moeten worden.
* Ook voor Zuid-Sudan zou gedacht kunnen worden om de hulp via het particuliere kanaal te geleiden. Immers, in dit door oorlog verwoeste gebied bieden enkel religieuze gemeenschappen en chiefs nog enige structuur.

* Graag reactie op de drie genoemde landen.

Duurzame ontwikkeling

* ·Duurzame ontwikkeling is enkel en alleen mogelijk als de draagkracht van ecosystemen in stand wordt gehouden. Uitputting van natuurlijke hulpbronnen en gebrek aan goed water zijn voorbeelden die het conflictpotentieel versterken. Zo is duurzame ontwikkeling voorwaarde voor het behalen van de MDGs.

Duurzame ontwikkeling en de woon- en leefomgeving
* Wereldwijd vindt er een explosieve verstedelijking plaats. En ook de armoede verstedelijkt. Zo woont in Afrika meer dan helft van de armen in sloppenwijken.

* Visie op verstedelijking en de rol van steden is nodig, maar die visie ontbreekt in het kabinetsbeleid. Steden zijn altijd bestempeld als motor van economische ontwikkeling. Echter, de alsmaar uitdijende steden hebben ook een vernietigend effect op b.v. het omliggende rurale gebied.

* Ik ben zeer benieuwd naar de visie van de minister op de verhouding urbaan en ruraal en naar haar visie op de stad en verstedelijking. In dit kader zou ik graag een reactie op het rapport van de Rawoo van september jl. The urban challenge: a question of knowledge ontvangen.

Schuldkwijtschelding en duurzaamheid

* Tenslotte nog een concrete vraag m.b.t. schuldkwijtschelding en duurzaamheid. Waarom naast debt-for-education ook niet inzetten op debt-for-nature swaps? Dus schuldkwijtschelding verbonden aan de voorwaarde van natuurbehoud, oftewel betalen voor ecoservices . Het mes snijdt aan twee kanten: goed voor de economie van het betreffende land en goed voor het behoud van biodiversiteit en voor het klimaatbeleid.

* Wat betreft de schuldkwijtschelding aan Nigeria ondersteunt mijn fractie het amendement Samson c.s.

_______________________

MDG 2,3 en 4
2. In 2015 moeten alle kinderen in alle landen basisonderwijs volgen. 3. Gendergelijkheid en empowerment van vrouwen moet worden gerealiseerd, ondermeer door gelijke participatie van jongens en meisjes in het onderwijs te realiseren voor 2005. 4. De sterftecijfers van kinderen onder de 5 jaar moeten in 2015 in elk ontwikkelingsland zijn teruggedrongen met tweederde ten opzichte van 1990.
Info van Derde Kamer.
95% van alle HIV-positieve kinderen krijgt geen medicijnen; meer dan 90% van alle kinderen die wees zijn geworden als gevolg van de Aids-epidemie, ontvang geen hulp van buitenaf; in 2004 overleden een half miljoen kinderen onder de 15 aan aids of een daarmee samenhangende ziekte; iedere 15 seconden wordt een jongere besmet met HIV; iedere minuut sterft een kind aan aids of een daarmee samenhangende ziekte; reeds 15 miljoen aids-wezen. Global Fund: een kindexpert zitting laten nemen in de Country Coordinating Mechanisms (verantwoordelijk voor de indiening van nationale plannen) en in het technical review panel (dat panel beoordeelt de voorstellen).
Ecoservices: diensten die landen leveren in het kader van het behoud van het mondiale erfgoed in termen van klimaat, water, biodiversiteit; voorbeelden Colombia en Indonesië.
---